De gevolgen van overmatig alcoholgebruik

De gevolgen van overmatig alcoholgebruik De gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn vaak vernietigend! Deze varieren van levercirrose, diabetus- mellitus,hartfalen, maagperforaties- tot psychiatrische aandoeningen, zoals het Korsakov- syndroom. In dit artikel wordt een overzicht geboden van de (vaak zeer) ernstige gevolgen van het misbruik van alcohol. Vaak kan het jaren duren, alvorens deze aandoeningen zich manifesteren. Er gaan naar schatting 50.000 mensen per jaar dood als gevolg van alcoholmisbruik!

De gevolgen van langdurig en bovenmatig alcoholgebruik.

Dat langdurig en overmatig drinken van alcohol verwoestende gevolgen kan hebben voor de gezondheid behoeft geen betoog. Toch blijkt er onder mensen veel onwetendheid te bestaan. Vandaar dit artikel. Wanneer wij de organen doorlopen, die bij langdurige alcoholconsumptie, ernstige schade kunnen oplopen, komen wij in grote lijnen op het hierna volgende uit:

Bij de mond, slokdarm en de alvleesklier zien wij het volgende: Er treden beschadigingen op aan de slokdarm, die zich vaak uiten in spataderen aan de luchtpijpzijde. De alvleesklier kan verstopt raken, waardoor er ophoping van verteringssappen zal ontstaan. De alvleesklier (of Pancreas) kan ook ontstoken raken. Dat kan uitmonden in een chronisch- danwel acuut toestandsbeeld. Het gevolg hiervan is suikerziekte, waardoor de patient de rest van zijn leven insuline zal moeten spuiten!

Van het nuttigen van alcohol is bekend,dat:
 • Het de maaglediging remt,
 • De maagzuurafgifte stimuleert,
 • Het een verdovende werking op pijnveroorzakende klachten heeft en de pijngrens verhoogt.
 • De volgende klachten vaak worden waargenomen:

Vaak zal er sprake zijn van irritatie van het maagslijmvlies, hetgeen kan leiden tot:
 • Ontstekingen,
 • oprispingen,
 • maagpijn,
 • brandend maagzuur
 • opgeblazen gevoel

Bij een ontstoken maagslijmvlies kunnen de volgende symptonen zich voordoen: Een maagbloeding. Dat is een ernsige complicatie, die acuut kan optreden!

Symptomen zijn:
 • bloed braken (acuut) en zwarte stinkende ontlasting.
 • Maagperforatie. Deze aandoening is levensbedreigend, omdat het maagzuur vrijelijk de buikholte in kan stromen en alles op zijn weg aan zal tasten!

Gevolgen voor de lever

Er zal sprake zijn van een vergrote of vetlever.
De symptomen zijn:

 • Soms geen klachten
 • soms een zwaar gevoel in de buik
 • lichte boven buikpijn,
 • gebrek aan eetlust
 • vermoeidheid

Nadat de persoon in kwestie is gestopt met drinken van alcohol kan de lever zich herstellen en zullen de klachten verdwijnen.Een ontstoken lever (leverhepatitis) Symptomen:

 • Soms geen klachten
 • temperatuurverhoging,
 • geen eetlust,
 • misselijkheid,
 • braken,
 • pijn onder de rechter- ribbenboog,
 • gewichtsverlies,
 • geelzucht,
 • ontkleurde ontlasting,
 • jeuk

Levercirrose

Dat is een chronische aandoening, die gekenmerkt wordt door een forse toename van bindweefsel, dat in de plaats is gekomen van afgestorven levercellen. De lever geneest niet! Symptomen:

 • Vermoeidheid,
 • Verminderde eetlust,
 • opgeblazen gevoel ,
 • braken,
 • misselijkheid,
 • buikpijn,
 • gewichtsverlies,
 • geelzucht
 • bloedbraken,
 • buikwaterzucht (een soort oedeem, ontstaan door uittredend vocht uit de bloedbanen, dat geen andere weg kan vinden.)

Er is sprake van een verhoogde druk van de toevoerende bloedvaten van de lever. Het bloed zoekt een weg, waar het minder weerstand ontmoet. Het vuile bloed kan in de hersenen komen, waardoor er vergiftiging ontstaat met vaak de dood tot gevolg.

Het hart

De hartspier kan beschadigd raken, waardoor de pomp- en samentrekkende werking van het hart tekortschieten. Vorming van stolsels als het hart niet goed meer pompt. De stolsels worden met het bloed meegevoerd, waardoor er een grote kans bestaat op een hartinfarct, longembolie en een herseninfarct. Bloeddruk gaat omhoog, hartkloppingen, ritmestoornissen, vochtophopingen in de enkels, buikwaterzucht, vocht in de longen.

De zenuwbanen

Door overmatig gebruik van alcohol worden de zenuwbanen aangetast. Dit komt door een gebrek aan vitamine B1 (thiamine)
Een tekort aan vitamine B1 leidt tot polyneuropathie. Dat is te herkennen aan een verdoofd gevoel aan de vingertoppen en de voetzolen. In het ergste geval sterven de zenuwen af. Hierdoor raakt men verlamd.

Een ander gevolg kan zijn dat de patient de ziekte van Wernicke oploopt. Deze kan dodelijk zijn! Verdere klachten:
Spierspanningshoofdpijn, stemmingsstoornissen, somberheid, chronische voorhoofdholteontsteking, afname potentie, geboorteafwijkingingen (hersenafwijkingen, groeiachterstand, hyperactief in de kinderjaren typische gelaatsuitdrukking).

Psychiatrie en alcoholafhankelijkheid.

Depressie, onthoudingsverschijnselen, (delirium- tremens), Korsakof- syndroom, ziekte van Wernicke. Deze ziekte is gelokaliseerd in de hersenstam. Het korte termijn geheugen verdwijnt. Stopt men met drinken dan hestellen de functies zich doorgaans. Dat is niet het geval met het Korsakoff syndroom. Deze aandoening is irreversibel (niet meer terug te draaien) en kenmerkt zich door een verlies van het korte termijn geheugen, verlies aan orientatievermogen, verwardheid, gedrachtsveranderingingen en angsten. De jongste Korsakof patient is 28 jaar!
© 2008 - 2020 Babellonie1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat is het syndroom van Korsakov?Wat is het syndroom van Korsakov?Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van overmatig alcoholgebruik en een tekort aan vitamine B1…
Korsakov, een leven na de flesKorsakov, een leven na de flesBij Korsakov denken mensen meteen aan alcohol maar feitelijk ontstaat de ziekte door een langdurig tekort aan vitamine B…
Alcohol als dempend middelEen dempend middel zorgt ervoor dat de activiteit van het centrale zenuwstelsel vertraagt. Daarmee worden emoties van sp…
Alcoholgebruik door jongerenAlcoholgebruik door jongerenIn de huidige tijd drinken al veel jongeren grote hoeveelheden alcohol. Het komt ook regelmatig voor dat jongeren in hee…

10 Tips om te stoppen met roken10 Tips om te stoppen met rokenHeb je het besluit genomen om te stoppen met roken? Het hoeft niet moeilijk te zijn! Eén van de mogelijkheden om voor ee…
De werking van alcoholDe werking van alcoholEr wordt in de samenleving in het algemeen veel alcohol genuttigd. De vraag is of iedereen zich bewust is van de werking…
Bronnen en referenties
 • Handboek alcohol

Reageer op het artikel "De gevolgen van overmatig alcoholgebruik"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Eva, 02-08-2015 00:01 #9
Erg goed artikel! Ik dronk ook erg veel, ong een liter whisky in 3 dagen. Ben nu een tijd aan het afbouwen en heb wisky ingeruild voor wijn. Ik drink nu alleen nog in het weekend maar mijn doel is om alleen op feestjes wat te drinken…

Peter, 10-08-2014 13:16 #8
Voor een ieder die dit leest is dit nuttige info.
Zelf heb ik jarenlang regelmatig teveel gedronken. Ik had niet door dat het mijn conditie, humeur, vermoeidheid etc etc. beïnvloedde. Grote schade in de persoonlijke en werksfeer voor mezelf aangericht.

Nu langszaam (ben 55) na een jaar stoppen weer een beetje de oude. Erectieprobleem, vermoeidheid, prikkelbaarheid, energie om dingen op te pakken (in plaats van te laten liggen) etc. etc.

Dus… tijdig ingrijpen lieve kijkbuiskinderen! Zie alcohol als een traktatie. 1x in de week bij gelegenheid en verder niet.

Herman, 24-07-2014 14:03 #7
Hoe lang duurt het voordat alcohol uit het bloed verdwenen is?

An, 21-11-2013 16:26 #6
Hoe lang duurt het dat de lever herstelt van alcoholmisbruik en kan de lever sneller herstellen als je veel water drinkt?

Kim, 17-03-2013 14:38 #5
Kan iemand me de auteur van dit artikel geven? Graag zou ik dit artikel gebruiken voor een werk rond de gevolgen van alcoholmisbruik.
Groetjes

Sammy, 08-11-2012 04:03 #4
Kan je ook op een geven moment klachten krijgen van agressie zonder dat je alcohol drinkt? Terwijl je dat nooit eerder hebt gehad.

Ellenkestemont, 27-12-2010 21:31 #3
Zeer duidelijk artikel, probeer sinds een maand occasioneel te drinken, niet dat er overmatig drankgebruik aan te pas kwam. Het terugkomend kortetermijngeheugen manifesteerd zich zeer snel.

Lammert-Geert, 19-11-2010 13:09 #2
Ik heet Lammert-Geert en ik het last van een erectie probleem. Mijn probleem is als volgt: als ik op een porno site zit zoals redtube.com dan krijg ik me penis niet omhoog, waardoor ik mezelf niet goed kan bevrediging zodat ik niet klaar kan komen. Help mij aut heeft iemand tips?

Sukel, 27-04-2008 09:01 #1
Duidelijke taal ergens om je zorgen over te maken

Infoteur: Babellonie1
Gepubliceerd: 05-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!