Roken en je gezondheid

Roken en je gezondheid In de Westerse wereld is in ongeveer in 20% van de gevallen van overlijden roken de doodsoorzaak. Maar ondanks deze aantallen blijven rokers roken en stellen ze hun leven op de proef, meestal omdat ze verslaafd zijn aan de effecten van de nicotine in de tabak. Om van deze verslaving af te raken moet je goed gemotiveerd zijn en over een grote wilskracht beschikken. Stoppen met roken, het zou op het gebied van je gezondheid de belangrijkste beslissing in je leven kunnen zijn. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat roken een groot aantal effecten heeft op het lichaam, waarvan de meeste schadelijk. Daarnaast zijn er ook bewijzen geleverd dat passief roken, ook mel mee roken genoemd, de kans op ziektes verhoogd.

Schade door roken

 • Hart en vaatsysteem- Roken wakkert de ontwikkeling aan van atherosclerose ( ook wel atherose) aan, dikke stolsels in de aderen in het lichaam. Zulke stolsels verhogen de kans op een hartaanval of een beroerte. Roken verhoogd de bloeddruk en door de stimulatie van de adrenaline productie kan dit hartritme stoornissen veroorzaken. Rokers hebben een verhoogde kans op het ontstaan van bloedstolsels (trombose), dit kan fataal zijn indien deze stolsels losbreken en in de longen of de hersenen terecht komen.
 • Ademshalingsorganen- Giftige stoffen in sigarettenrook zijn verantwoordelijk voor de vernietiging van de verdedigingslinies van het ademshalingsstelsel. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor ziektekiemen om de ademshalingsorganen binnen te dringen en een ontsteking te veroorzaken. Daarnaast is een verhoogde kans op het ontwikkelen van astma. Langdurig roken lopen het risico hun longen te vernietigen, dit staat bekend onder de naam C(hronic) O(bstructive) P(ulmonary) D(isease). Roken is de directe oorzaak van 80% van alle longkanker gevallen.
 • Spijsvertering- Nicotine werkt op verschillende manieren via de bloedstroom in op het spijsverteringssysteem. Roken verhoogt de kans op kanker van de slokdarm, de maag en de dikke darm. Het veroorzaakt teven maagontstekingen en maagzweren.
 • Urinewegen- Kankerverwekkende stoffen welke via tabaksrook het lichaam binnenkomen verplaatsen zich via de longen en de bloedbanen en veroorzaken kanker in andere organen zoals bijvoorbeeld de blaas.
 • Oren, neus en keel- De honderden schadelijke chemische verbindingen in tabaksrook zorgen voor de meeste gevallen van keel en strottehoofdkanker.
 • Huid- Roken draagt bij aan een snellere veroudering van de huid omdat, behalve allerlei ongunstige effecten, roken de hoeveelheid zuurstof , welke nodig is om de huid gezond te houden, verminderd.
 • Zwangerschap- Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk omdat het gewicht van de baby achter blijft bij de normale ontwikkeling en de kans op complicaties toneemt. Kinderen van ouders die roken hebben een verhoogde kans op astma.

Hoe te stoppen

Als je besloten hebt om te stoppen met roken, maak dan een plan voor jezelf en vertel de mensen om je heen dat je gaat stoppen en vraag hen je te steunen. Probeer enige van de volgende tips om voorgoed met roken te stoppen.
 • Maak een lijst met alle voordelen van het stoppen met roken en bevestig deze aan de koelkast of een andere prominente plaats.
 • Houdt laag caloriese snacks onder handbereik om te nemen als je de aandrang voelt om een sigaret op te steken.
 • Start de dag met een glas vers geperste sinaasappelsap. Dat smaakt niet alleen erg lekker, het zorgt er ook voor dat de nicotine sneller uit je lichaam verdwijnt.
 • Maak een berekening hoeveel geld je bespaart per week door niet te roken, reken vervolgens uit hoevvel je rest van het jaar nog gaat besparen.
 • Verlaag je cafeine gebruik. Onderzoek heeft aangetoond dat door het gebruik van cafeine de behoeft aan nicotine kan doen toenemen. dus drink minder koffie en thee.
 • Gebruik je wilskracht om de behoefte aan sigaretten uit de weg te gaan. Een paar trekjes kunnen funest zijn. Indien het je niet lukt, raak dan niet wanhopig, veel ex-rokers is het ook niet in één keer gelukt, en slechts bij de tweede of derde poging met stoppen hadden zij succes.
© 2010 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…

Verstandig drankgebruikVerstandig drankgebruikAlcohol wordt wereldwijd gebruikt op allerlei feestelijke en sociale gebeurtenissen. Het geeft een ontspannen effect en…
Zyban, stoppen met roken met ZybanZyban, stoppen met roken met ZybanStoppen met roken. Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Met medicatie of met laser of acupunctuur, of…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.