Stoppen met roken

Het is zo lekker, ik rook maar heel weinig, mijn opa is 87 geworden en die rookte als een schoorsteen, ik word rustig van een sigaretje, ik sport, dus zo slecht kan roken dan niet zijn.....allemaal argumenten die gebruikt worden door onverbeterlijke rokers. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek bewezen dat roken slecht voor de gezondheid is, hoe dan ook. Dus: stoppen!

Redenen om te stoppen met roken

  • Iedere gerookte sigaret verkort je leven met een half uur. Als je 20 sigaretten per dag rookt, kost je dat dus bijna 10 uur van je leven.
  • Wie op zijn 14e/15e jaar begint met roken, verkort zijn leven met ca. 10 tot 12 jaar.
  • Roken kost een vermogen. Wanneer je een pakje per dag rookt, kost dat per 10 jaar bijna 20.000 euro.
  • Rokers verouderen sneller dan niet-rokers. De huid wordt gerimpeld, het prestatievermogen wordt slechter, zin en plezier in sex stopt beduidend sneller dan bij niet-rokers.
  • Wanneer je je kinderen of andere mensen dwingt mee te roken, is dat bijna hetzelfde als het opzettelijk aanrichten van lichamelijk letsel.
  • Nicotine beïnvloedt je hersenen, je raakt verslaafd.
  • Roken staat allang niet meer voor 'gezellig' en verbeteren van de stemming. Rokers worden sociaal niet meer gewaardeerd, ze worden steeds meer afgezonderd.

Stoppen met roken: hoe reageert het lichaam?

De laatste sigaret is uitgedrukt, je wilt ook nooit meer terugvallen. Was gebeurt er nu in je lichaam, dat aan nicotine verslaafd is? Hoe reageert het? Kun je de cellen, die door jarenlang nicotinemisbruik beschadigd zijn, weer regenereren?

  • De eerste reactie komt van de bloeddruk en pols. Beiden gaan al na 20 minuten naar een gezondere frequentie. De doorbloeding van handen en voeten verbeteren, de bloedvaten verwijden.
  • Al na een halve dag begint de koolmonoxidespiegel in het bloed te verminderen, de zuurstofspiegel stijgt.
  • Twaalf uur verder wordt het risico op een hartinfarct al minder.
  • Twee tot drie dagen na de laatste sigaret merk je al dat je beter ruikt en proeft.
  • Op zijn laatst na 3 maanden is het chronische 'rokershoestje' weg, de bloedsomloop stabiliseert weer, de longfunctie verbetert en je kunt weer vrij doorademen.
  • Na een jaar niet roken is het risico op hart- en vaatziekten tot 50% verminderd.
  • Na vijf jaar is de kans op longkanker de helft minder.
  • Na ongeveer tien jaar is het risico op een hartinfarct en beroerte hetzelfde als voor niet-rokers, het risico op kanker wordt nog steeds minder.

Niet meer roken: zo lukt het.

Wie rookt, krijgt nicotine binnen en nicotine is net zo verslavend als alcohol- en drugsmisbruik, hou dat altijd voor ogen. Er is helaas geen recept wat je even bij de dokter op kan halen om van het roken af te komen, ieder mens is immers verschillend. Maar denk er altijd aan dat rookontwenning een ontwenningskuur is en een ontwenningskuur kan men alleen doorstaan als je er zelf helemaal achter staat.

Langzaam steeds minder roken lukt heel vaak niet en het terugval-gevaar is groot. Te vaak wint de drang naar roken, omdat men toch nog die uitwijkmogelijkheid heeft. 'Nouja, vandaag rook ik nog even door, dan rook ik morgen minder'. Dat schiet dan niet op.

  • Maak een plan. Je kunt het sigarettenverbruik wel stapsgewijs minderen, maar dan moet je uiterlijk na twee weken niets meer roken.
  • Zoek iemand, die op je let. Je partner, een goede vriend, een collega, of een familielid. Houd samen een soort 'boekhouding' bij over het succes wat je behaalt. Wees wel eerlijk, als je toch een moment van zwakte hebt gehad.
  • Het is het beste je aan te sluiten bij een groep mensen die ook stopt met roken. De groepsdruk kan ervoor zorgen dat je niet terugvalt.
  • Denk over medische hulp of advies na. Je lichaam en hersenen zijn vergiftigd, het duurt een aantal weken tot het lichaam en de geest aan de ontwenning gewend is.
  • Begin meteen ook met sporten. Dat zorgt voor een betere stofwisseling, die de gifstoffen dan weer beter afvoeren. Er komt meer zuurstof in het bloed en er komen positieve hormonen vrij. En wanneer je conditie verbeterd, zul je je sowieso beter voelen en een gevoel van succes hebben. En dat kan men wel gebruiken.
  • Belast jezelf niet met moeilijke problemen. het ontbreken van nicotine maakt depressief en agressief, bescherm jezelf daartegen.
  • Betrek je partner, vriendenkring en collega's bij het stopproces, dat geeft morele steun.
  • Vermijd het soort stress, waarbij je vroeger naar een sigaret had gegrepen.
  • Eet veel groente en fruit en weinig dierlijk vet. Het lichaam heeft veel van dit soort stoffen nodig.
  • Ga naar cursussen voor niet-rokers. Die worden vrijwel overal aangeboden.
  • Misschien wil hypnose of acupunctuur helpen.
  • Vervang in ieder geval het gebrek aan nicotine niet door alcohol.
  • Verwijder in de omgeving alles wat met roken te maken heeft: aansteker, lucifers, asbakken en vooral die laatste sigaret. Ook geen 'noodpakje' sigaretten in de kast bewaren, want geheid dat die gebruikt gaat worden.
  • Als het echt heel erg zwaar is, kan men naar een vervanger voor nicotine grijpen. De toevoer van nicotine zonder de sigaret helpt om de lichamelijke ontwenningsverschijnselen te verminderen. Dat zijn bijv. nicotinepleisters, neussprays, kauwgom en lollies, allemaal voorzien van nicotine.
© 2010 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomStoppen met roken met behulp van nicotine kauwgomOndanks dat het slecht voor je gezondheid is zijn er nog veel mensen die roken. Mensen roken vooral uit gewoonte, omdat…
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…

Roken, de minder leuke kantRoken, de minder leuke kantIn tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen, zo’n 40.000. Slechts 1 van al die stoffen is verslavend, nicotine. D…
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 22-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.