InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Verslaving > Informatie over gokken en gokverslaving

Informatie over gokken en gokverslaving

Informatie over gokken en gokverslaving Gokken kan heel onschuldig beginnen. Er zijn echter al veel mensen aan gokken verslaafd geraakt. Door de eenvoudige bereikbaarheid van gokken en pokeren op internet is het aantal gokverslaafden zelfs toegenomen. Het gevolg is dat mensen in grote geldproblemen kunnen komen. Het is dus verstandig om je kind op tijd op de risico's te wijzen.

Is gokken een onschuldig spelletje?

Gokken is voor veel mensen een vorm van ontspanning. De meesten zien het als een onschuldig spelletje en een aangenaam tijdverdrijf. Gokken draait om geld en geluk. Deze twee faktoren spelen een grote rol bij de zogenaamde vorm van ontspanning. Gokkers denken altijd de inzet te kunnen verhogen. Echte gokkers gaan door waar anderen stoppen. Op die manier kan een gokverslaving ontstaan.

Welke kick geeft gokken

Anders dan bij andere verslavingen geeft de spanning om geld te winnen de kick. Wat wel enigszins overeenkomt met andere verslavingen is de roes die men wil hebben. Door in het gokspel verwikkeld te raken kan de gokker de dagelijkse problemen (tijdelijk) vergeten. Wat typisch hoort bij gokverslaving is dat de gokverslaafde geen waarde heeft op geld . De inzet is hierdoor vaak impulsief en dus met grote gevolgen. Gokkers leven tijdens het spel echt in de waan om te winnen.

Obsessief gokken

Gokverslaafden beseffen echt wel dat het spel gebasseerd is op geluk. Maar er blijft altijd de obsessieve gedachte het spel en de kansen te kunnen beinvloeden. Als het geld op is ontwaakt de gokker uit zijn roes. Vervolgens wordt hij of zij geconfronteerd met de realiteit. Problemen die er al waren zijn er nog steeds, schulden zijn toegenomen met daar bovenop nieuwe schulden.

De Vicieuze cirkel van gokverslaving

Ondanks dat gokverslaving anders is dan andere verslavingen zijn er wel overeenkomsten. Schaamte en schuldgevoelens bijvoorbeeld zijn steeds terugkerende gevoelens. Gokverslaafden komen net als andere verslaafden je in een vicieuze cirkel. Gokverslaafden kunnen niet meer buiten de kick die het spel geeft. Gokken veroorzaakt veel schulden en de problemen in iemands leven worden daardoor steeds groter.

Hulp bij stoppen met gokken

In Nederlander doen veel mensen wel eens een gokje. Denk alleen maar aan de vele deelnemers aan de Postcodeloterij of de Staatsloterij. Het aantal gokkers wat in de hulpverlening terecht komt schommelt rond de 60.000. Hulp bij stoppen is heel belangrijk omdat je tijdens het stoppen emoties ervaart die niet prettig zijn. Je kunt dan snel 'terugvallen' in je oude gedragspatroon. Wanneer je gaat gokken of gaat deelnemen aan een ander kansspel maakt je lichaam namelijk endorfinen aan. Dit hormoon is verantwoordelijk de 'kick' die men ervaart tijdens het gokken. Gokverslaafden kunnen bij het stoppen lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Stoppen met gokken kan niet gemakkelijk zijn. Het is noodzakelijk om met professionele hulp uit de vicieuze cirkel te komen.

Zelfhulp bij gokverslaving

Vindt je de drempel voor de Verslavingszorg nog te hoog dan kun je eens een zelfhulpgroep bezoeken. Dit zijn groepen die wekelijks (soms dagelijks) bij elkaar komen om hun verslaving aan te pakken. Bij zelfhulpgroepen ga je geen verplichtingen aan en je kunt komen wanneer je wilt. De meest bekende groep voor gokverslaafden is misschien wel die van Stichting AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers). Ook is er in Nederland de groep Narcotic Anonymous. Op deze groepsbijeenkomsten komen met mensne met allerlei verslavingen. Kijk op internet voor een zelfhulpgroep bij jou in de buurt. Ook via internet kun je bijvoorbeeld aan je gokverslaving werken doormiddel van een online zelfhulpprogramma. Verslavingszorg Tactus heeft bijvoorbeeld de site www.gokkendebaas.nl.
© 2012 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenGokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenVeel mensen vinden het leuk om af en toe eens te gokken. Gokken kent vele vormen, van het kopen van een staatslot tot go…
Online gokken kan verslavend werkenIn Nederland is uitsluitend Holland Casino bevoegd om online gokspelletjes aan te bieden. Toch is er een grote aanbod aa…
Gokverslaving is een onderschatte verslavingGokverslaving is een onderschatte verslavingVoor verslavingen bestaat er veel aandacht in Nederland. Dit geldt echter niet voor gokverslaving. Dit maakt het de mees…
Help, mijn kind is gokverslaafdEen onderschatte verslaving is gokverslaving. Het kan de verslaafde volledig in de greep houden. Door te liegen en te be…
Wanneer gokverslaafd?Wanneer gokverslaafd?Verslavingen zijn een groot probleem in onze samenleving. Gokverslaving is één van de meest onderschatte verslavingen.
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Informatie over gokken en gokverslaving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 22-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!