Ontsteking van het strotklepje/Epiglottitis

Ontsteking van het strotklepje/Epiglottitis De ontsteking van het strotklepje is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij kinderen tussen de één en zes jaar oud. Het strotklepje is een klein deeltje weefsel dat er voor zorgt dat er geen eten in de luchtpijp terecht komt. Bij een ontsteking zet het strotklepje uit waardoor de toegang tot de luchtpijp kan worden afgesloten. Deze levensgevaarlijke aandoening staat ook wel bekend als epiglottitis.

Symptomen

  • Hoge koorts
  • Zware keelpijn
  • Slikproblemen
  • Speeksel druipt uit mond
  • Ademhaling gaat snel en krampachtig
  • Heesheid
  • Bij baby’s een grommend geluid bij het inademen

Wanneer de luchtpijp lange tijd geblokkeerd blijft, kan het patiëntje te maken krijgen met grote ademhalingsproblemen. Bij een tekort aan zuurstof worden de lippen, tong en de huid blauw. Een patiëntje met epiglottitis zal het liefst rechtop willen zitten. Daarbij wordt de kin omhoog geheven, om zoveel mogelijk zuurstof binnen te kunnen krijgen. Een ontstoken strotklepje is levensbedreigend, omdat het patiëntje kan stikken.

Oorzaak

De ontsteking aan het strotklepje ontstaat in de meeste gevallen na een infectie met de bacterie haemophilus influenzae B. De meeste kinderen krijgen tegenwoordig een inenting tegen deze bacterie waardoor epiglottitis zeldzaam is geworden. Het strotklepje kan echter ontstoken worden door tal van andere bacteriën en virussen. In de meeste gevallen zijn kinderen het slachtoffer, maar deze aandoening kan iedereen treffen. Bij volwassenen ligt streptokokken vaak ten grondslag aan de ontsteking.

Diagnose

Bij een verdenking van epiglottitis is het belangrijk dat er van de keel wordt afgebleven. Doordat het patiëntje al in ernstige ademnood verkeert kan elke verkeerde beweging fataal aflopen. Ook een tongspatel in de mond steken is geen goed idee als er sprake kan zijn van een ontstoken strotklepje. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de bekende symptomen. Het onderzoek wordt vaak gedaan op de operatiekamer of op de intensive care, zodat er ten allen tijde kan worden ingegrepen om de luchtwegen vrij te maken.

Verschil met pseudokroep

De benauwdheid die epiglottitis veroorzaakt moet niet verward worden met pseudokroep. Dat laatste is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen. Pseudokroep is veel minder ernstig en wordt door een virus veroorzaakt. In tegenstelling tot een ontstoken strotklepje leidt pseudokroep bijna nooit tot levensbedreigende toestanden.

Behandeling

Bij een ontstoken strotklepje is het belangrijk het patiëntje zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te krijgen. Als een kind blauw aanloopt, niet meer kan slikken of goed kan ademhalen is het belangrijk onmiddellijk de huisarts te bellen. Bij levensbedreigende toestanden moet direct 112 worden gebeld. Bij epiglottitis volgt altijd een ziekenhuisopname, vaak op de intensive care. Het patiëntje krijgt een buis in de luchtwegen om er voor te zorgen dat hij of zij zuurstof binnenkrijgt. Via een infuus krijgt de zieke vocht, voedingsstoffen en antibiotica toegediend. Ook worden medicijnen gegeven om het verder opzetten van het strotklepje te bestrijden. Vaak is beademing noodzakelijk.

Prognose

Als er bij een patiëntje met een ontstoken strotklepje tijdig wordt ingegrepen dan volgt een voorspoedig herstel. Binnen twee à drie dagen kan de buis uit de luchtpijp worden verwijderd. De meeste zieken herstellen binnen een week van epiglottitis. Soms blijft er een abces achter op het strotklepje. Dat is meestal het geval als het strotklepje niet geneest. Abcessen moeten chirurgisch worden verwijderd.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epiglottitis, een ontsteking van het strottenklepjeEpiglottitis, een ontsteking van het strottenklepjeEpiglottitis is een zeer gevaarlijke aandoening, waarbij het strottenklepje van het kind of volwassene ontstoken is. Epi…
Epiglottitis: Levensbedreigende ontsteking van strotklepjeEpiglottitis: Levensbedreigende ontsteking van strotklepjeBij epiglottitis is het strotklepje achteraan de tong ontstoken. Infecties evenals diverse externe factoren leiden tot d…
Pseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep (valse kroep) is een virusinfectie van het strottenhoofd en de luchtpijp die meestal optreedt in de herfst o…
Epiglottitis: symptomen & behandeling ontsteking strotklepjeEpiglottitis: symptomen & behandeling ontsteking strotklepjeEpiglottitis duidt op een ontstoken strottenklepje, een ontsteking van het strotklepje. Epiglottitis is een weinig voork…

MERS-virus: symptomen, oorzaak, vaccinatie en behandelingMERS-virus: symptomen, oorzaak, vaccinatie en behandelingHet Middle-East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-coronavirus of MERS-CoV) is een ernstige luchtweginfectie die het…
Porfyrie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakPorfyrie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakPorfyrie is een zeldzame aandoening. Deze stofwisselingsziekte ontstaat als een bepaald enzym niet of onvoldoende wordt…
Bronnen en referenties
  • http://www.mijnkinderarts.nl/ziekten/keel-neus-oorgebied/ontstoken-strotklepje-epiglottitis.htm
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7067
  • http://www.gezondzwangerzijn.nl/%7Bb3186944-dcbe-4ddd-b299-4a1248551dfc%7D
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, Kosmos-Z&K Uitgevers
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.