Ebola virus: symptomen, oorzaak, uitbraak en behandeling

Ebola virus: symptomen, oorzaak, uitbraak en behandeling Ebola-virus symptomen, oorzaak en behandeling. Ebola is een zeldzame, maar dodelijke virusziekte welke ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, waardoor inwendige bloedingen ontstaan. De epidemieën zijn klein, maar ze veroorzaken wel veel paniek, omdat de ziekte levensbedreigend is. De ziekte is in maar liefst 25% tot 90% van de gevallen dodelijk. Er bestaat anno 2024 (nog) geen behandeling voor de ziekte, noch een vaccin. Er bestaan verschillende stammen van het ebolavirus. Ze ontwikkelen virale bloederige koorts. De zogeheten 'Zaïre-variant' is de meest agressieve en dodelijkste vorm, waaraan 9 op de 10 mensen overlijden. Ebola is een van de meest virulente virale ziekten die de mensheid kent. Wat zijn de symptomen van Ebola, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kun je voorkomen dat je deze potentieel dodelijk ziekte krijgt?

Ebola virus


Ebola / Bron: Miguelferig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ebola / Bron: Miguelferig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is ebola?

Ebola is een van de meest ernstige infectieziekten die door virussen worden veroorzaakt. Infectie met het ebolavirus resulteert in hemorragische koorts, een ziektebeeld dat gepaard gaat met koorts en ernstige bloedingen en een hoog sterftecijfer heeft. Het virus dankt zijn naam aan de Ebola, een relatief kleine zijrivier van de Mongala, die via de Kongo in de Atlantische Oceaan stroomt, waar de eerste ziektegevallen optraden. Het ebolavirus behoort tot de groep van filovirussen, waarvan vier verschillende subtypen bekend zijn. In het verleden hebben zich herhaaldelijk grote ebola-uitbraken voorgedaan in Afrika.

Mensen raken voornamelijk besmet met ebola door het hanteren van zieke wilde dieren (bijvoorbeeld door jacht en consumptie) of door direct contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van zieke patiënten. Overdracht via de lucht door druppelinfectie is onwaarschijnlijk. In de vroege stadia van ebola vallen de virussen de lymfeklieren en de milt aan, vermenigvuldigen zich daar en kunnen vervolgens in het gevorderde stadium van de ziekte in alle organen worden worden aangetroffen.

Oorzaken

De ziekte wordt veroorzaakt door het ebolavirus, waarvan er vijf bekend zijn. Tot op heden hebben drie van deze virusstammen grote uitbraken van ziekten bij mensen veroorzaakt.

Hoe raak je besmet met het ebolavirus?

De boosdoener kan zowel door mensen als door dieren doorgegeven worden. Besmette vleerhonden (grote vleermuizen), chimpansees, gorilla’s en andere apen, woudantilopen en stekelvarkens zijn de (inmiddels geïdentificeerde) verspreiders van het virus. Het virus wordt doorgegeven via contact met lichaamsvocht van besmette mensen of dieren. Het virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar:
  • urine;
  • transpiratievocht (zweet);
  • bloed;
  • speeksel;
  • sperma;
  • ontlasting; of
  • moedermelk.

Mensen kunnen die ziek zijn geworden kunnen andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Zo lang iemand geen ziekteverschijnselen heeft (koorts, bloedingen, diarree), is hij/zij niet besmettelijk voor anderen. Mensen die in direct contact komen met de patiënt, zoals familieleden en verzorgers, lopen een groot risico op besmetting. Tijdens begrafenisrituelen in West-Afrika, waarbij familieleden het lijk wassen, kan het virus ook zijn kans schoon zien om zich te verspreiden. Doordat het virus wordt overgedragen door contact met lichaamsvocht, kan ook medisch personeel gemakkelijk besmet raken, wanneer het geen speciale bescherming draagt (zie foto bovenaan het artikel waarbij gezondheidswerkers in Afrika afgebeeld staan die beschermende kleding dragen).

Kan het ebola-virus zich echt niet door de lucht verspreiden?
De ebola-epidemie heeft zich in West-Afrika zo snel verspreidt, dat sommige ebola-experts zich afvragen of het ebolavirus zich echt niet door de lucht kan verspreiden. Dr. C.J. Peters, die in 1989 een uitbraak van het virus onder apen die gebruikt werden voor wetenschappelijk onderzoek in Virginia moest bestrijden en die later het meest verregaande onderzoek leidde naar de overdracht van ebola tussen mensen (bij het Amerikaanse equivalent van het RIVM, het CDC, wat staat voor Centers for Disease Control and Prevention), zei bijvoorbeeld dat hij niet wil uitsluiten dat het virus zich verspreidt via de lucht in besloten ruimten waar veel mensen op elkaar zitten: "We just don't have the data to exclude it," zei Peters, die op dit moment onderzoek doet naar virale ziekten op de Universiteit van Texas in Galveston (VS).¹

Wat zijn de symptomen van ebola?

De incubatietijd —dat is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen— ligt ergens tussen de 2 en de 21 dagen. Meestal ontwikkel je na 7 dagen de eerste ziekteverschijnselen. Het ebolavirus veroorzaakt in eerste instantie de volgende symptomen:

De eerste symptomen lijken sterk op die van malaria. In een tweede fase krijgt de patiënt de volgende klachten:
  • diarree
  • braken;
  • soms huiduitslag;
  • hemorragische symptomen, zoals petechiën (puntbloedingen), ecchymosen (een kleinvlekkige bloeding in de huid of in een slijmvlies) en mucosale (slijmvlies) bloedingen, en bloedingen uit alle lichaamsopeningen (ook via de neus en de urine);
  • nier- en leverproblemen; en
  • moeite met ademhalen.

Het ebolavirus verspreidt zich via het bloed in het hele lichaam en weet zeer adequaat het afweersysteem te verlammen, vaak nog voordat het afweersysteem de boosdoener detecteert en doorheeft wat er gebeurt. Op het moment dat het lichaam het virus opmerkt, is het vaak al te laat en heeft het zijn dodelijke werk al kunnen doen door bloedklonters te veroorzaken die vitale organen blokkeren en aldus voor enorme bloedingen zorgen.

Ebola verlamt het immuunsysteem. Het begint als een soort griep, daarna volgt diarree, overgeven en krijgen patiënten bloedingen. Tussen de 60 en 90 procent van de mensen overlijdt aan de gevolgen van het virus.

Onderzoek en diagnose

Laboratoriumonderzoek

Vooral in de vroege fase van de ziekte is het bijzonder moeilijk onderscheid te maken tussen ebolakoorts en andere ziekten zoals gele koorts, lassakoorts, knokkelkoorts of malaria. Als het vermoed wordt, moeten patiënten vroegtijdig worden geïsoleerd. Er worden monsters genomen en onderzocht op het ebolavirus. De ziekteverwekker kan voornamelijk in het bloed worden gedetecteerd, maar ook in de huid. Antistoffen tegen het virus ontwikkelen zich meestal pas in het latere verloop van de ziekte.

Alleen gespecialiseerde laboratoria van het hoogste veiligheidsniveau mogen met het ebolavirus werken en monstermateriaal onderzoeken van patiënten die ervan verdacht worden ebola te hebben. Als ebola wordt vermoed, worden ook de bloedwaarden nauwlettend gevolgd. Bovendien wordt nauwkeurig gecontroleerd of er bloedingen optreden of dat orgaanfuncties gestoord zijn.

Differentiële diagnose

De volgende aandoeningen kunnen qua ziektebeeld veel gelijkenis vertonen met ebola:

Hoe kan ebola behandeld worden?

Er zijn op dit moment nog geen geneesmiddelen of vaccins goedgekeurd voor het behandelen of voorkomen van ebola. Artsen kunnen alleen de symptomen behandelen en de patiënten zo snel mogelijk isoleren om verdere besmetting te voorkomen. Behandeling bestaat uit het hydrateren van patiënten die door diarree zijn uitgedroogd. Daarnaast kan het toedienen van vitamines en pijnstillers nuttig zijn. Voorts is het van belang om de patiënt tegen eventuele andere ziektes, zoals malaria of een bacteriële infectie, te behandelen. Een zieke die geregeld het bewustzijn verliest en hevig bloedt en terminaal is, kan geholpen worden door de pijn te verlichten totdat hij sterft.

In sommige gevallen krijgen ebolapatiënten ook antibiotica om secundaire infecties te bestrijden die het zieke lichaam gemakkelijker kunnen aantasten. Kalmerende middelen kunnen ook belangrijk zijn om de patiënt van angst te verlichten. Bovendien is het essentieel om de bloedstolling onder controle te houden.

Verloop van de ziekte en prognose

De infectie begint meestal als een ernstige griep en gaat dan over in de fase van hemorragische koorts; er treden verschillende soorten bloedingen op. In het verdere verloop kan orgaanschade optreden, wat de prognose aanzienlijk verslechtert. Het is vooral dodelijk als belangrijke organen, zoals de nieren, falen.

De over het algemeen slechte prognose voor de ziekte is ook te wijten aan de slecht ontwikkelde gezondheidssystemen in de gebieden waar het ebolavirus zich verspreidt. Symptomen en orgaanfalen vereisen vaak dure en moderne behandelmethoden, die in dergelijke landen meestal niet beschikbaar zijn.

Om deze redenen leidt ebola in 25 tot 90 procent van de gevallen tot de dood. Vaak sterven de geïnfecteerden slechts een paar dagen na het begin van de ziekte. Overlevenden van een Ebola-infectie hebben vaak te kampen met langetermijneffecten zoals psychose en leverinfecties.

Noot:
  1. The Los Angeles Times. Some Ebola experts worry virus may spread more easily than assumed, http://www.latimes.com/nation/la-na-ebola-questions-20141007-story.html#page=1 (voor de laatste keer geraadpleegd op 13 oktober 2014)

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komt ebola vandaanEbola is een zeldzaam virus dat bij mensen en apen een ernstige afwijking in het bloed veroorzaakt, hierdoor ontstaan ve…
Hoe voorkom je ebola?Hoe voorkom je ebola?Ebola, het komt steeds dichterbij. Begin 2014 is er een ebola-uitbraak in West-Afrika begonnen. Met de hoeveelheid mense…
Ebola en preventie in Belgiënieuws uitgelichtEbola en preventie in BelgiëEbola (genoemd naar de Ebola rivier in Congo) is een ernstige virusziekte die ontstaan is Afrika, maar sinds september 2…
Ebola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseEbola virus: diagnose, symptomen, behandeling en prognoseHet Ebola virus, voorheen beter bekend als Ebola hemorragische koorts, is een zeldzame en dodelijke ziekte die wordt ver…

XYY-syndroom, supermale syndroomXYY-syndroom, supermale syndroomHet XYY-syndroom wordt ook wel het supermale syndroom genoemd. Het moet niet verward worden met het XXX-syndroom (superf…
Stralingsziekte en de symptomenStralingsziekte en de symptomenStralingsziekte is een ziekte die vrijwel altijd optreedt door blootstelling aan radioactieve of ioniserende straling. W…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CDC Global, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • CDC. Ebola (Ebola Virus Disease). https://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html (ingezien op 15-11-2020)
  • Nl.wikipedia.org
  • RIVM. Virale hemorragische koortsen. rivm.nl/virale-hemorragische-koortsen (ingezien op 15-11-2020)
  • The Los Angeles Times. Some Ebola experts worry virus may spread more easily than assumed, http://www.latimes.com/nation/la-na-ebola-questions-20141007-story.html#page=1 (voor de laatste keer geraadpleegd op 13 oktober 2014)
  • Wikipedia. Ebola. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ebola_(rivier) (ingezien op 15-11-2020)
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/ebola_virus_symptomen_775624.html
  • www.artsenzondergrenzen.nl
  • www.rivm.nl
  • www.trouw.nl
  • www.who.int
  • Afbeelding bron 1: Miguelferig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

My, 28-10-2014
Toch wel beangstigend, dit alles! Ik hoop niet dat dit via het riool verspreid kan worden, met die lichaamssappen en alles! Als ik dit zo alles hoor, dan zou ik mezelf eigenlijk het liefste in mijn huis opsluiten en er volgend jaar weer uitkomen, als dit alles klaar is… Reactie infoteur, 29-10-2014
Vroeger loosden mensen hun fecaliën en afvalwater in de vrije natuur of (in stedelijke gebieden) in open goten langs de wegen. Dit was een probleem in verband met de verspreiding van ziekten. We kennen in Nederland echter geen open rioleringen meer. Dus voor dat beeld wat u schetst, zou ik niet bang zijn.

Wouter, 13-10-2014
Beste,
Ik vroeg mij af of er reeds een werkend geneesmiddel voor Ebola is gevonden. In het laatste stukje van het artikel stond: "Of het middel werkt bij mensen, moet nu blijken" Is hier al een resultaat van bekend? Reactie infoteur, 29-10-2014
Biotechnologisch bedrijf Crucell uit Leiden gaat al in januari een ebola-vaccin op mensen testen.

Crucell werkt al sinds 2002 aan een vaccin tegen ebola. Vorige maand werd besloten de ontwikkeling te versnellen met extra investeringen en een groter onderzoeksteam. Dat werpt vruchten af.

Als in januari blijkt dat het vaccin werkt, begint het bedrijf onmiddellijk met grootschalige productie. In mei komen dan de eerste 250.000 vaccins op de markt, in de maanden daarna nog eens 750.000.

GlaxoSmithKline ligt overigens voorop bij de ontwikkeling van een ebola-vaccin. Het Britse farmaceutische bedrijf zegt elk moment al met klinische testen te kunnen beginnen. (Bron: http://goo.gl/ekOsUy)

Cathy, 13-10-2014
Sinds er in de media dagelijks over het Ebola-virus wel berichtgeving verschijnt, maakt ik me dan ook grote zorgen. Ik ben een piekeraar, (word hiervoor ook geholpen), maar deze berichtgevingen maken me angstig.
Mijn vraag aan jou is: of er een kans bestaat dat er hier in België een Ebola-epidemie uitbreekt? Mijn gezond verstand zegt me wel dat enkele gevallen niet uitgesloten zijn, maar mij grootste angst is dat er hier in België een epidemie uitbreekt, is die kans reëel? Reactie infoteur, 13-10-2014
Ik heb daar een apart artikel over geschreven (waarbij de Nederlandse en Belgische situatie niet wezenlijk van elkaar verschillen): http://goo.gl/gnXAVt

Ann, 12-10-2014
Ik ben zo ongerust. Mijn man zal voor zijn werk( is niet verplicht maar wil het zelf) weer naar Namibië vertrekken. De kans is groot dat daar het virus ook al zit. Hij zegt van niet maar deze week zijn in Spanje al gevallen ontdekt! De hele familie is er tegen! Waar kan ik info vinden om eens te horen of er ginder al besmettingen zijn. Reactie infoteur, 13-10-2014
Op de website van het RIVM kun je gedetailleerd zien in welke gebieden ebola op dit moment voorkomt: http://goo.gl/AS8chN

Kitana, 09-10-2014
Misschien domme vraag maar aangezien het zo besmettelijk is kun je het overkrijgen als iemand met het virus geld aanraakt? Zit het virus dan ook niet op het geld? Reactie infoteur, 10-10-2014
Ik vind het geen domme vraag.
Het ebolavirus wordt gemakkelijk gedood door zeep, bleekmiddel, zonlicht of droging. Het ebolavirus loopt u niet op door geld aan te raken. Ook niet door kruidenierswaren aan te raken, of door te zwemmen in een zwembad. Ook muggen dragen het ebolavirus niet over en anders dan griep wordt ebola niet overgedragen via de lucht. Je kunt besmet raken met het virus als u rechtstreeks in contact bent gekomen met lichaamsvloeistoffen van een (al dan niet overleden) geïnfecteerd persoon of geïnfecteerd dier. Op de website van GGD Kennemerland kunt u hier meer over lezen: http://goo.gl/tGRuyB

Kelly, 08-10-2014
Hallo,
Ik werk in een ziekenhuis als poetsvrouw moest het hier in België komen moeten wij dan als poetsvrouw ook zo een witte pakken dragen? En als we ons beschermen met handschoenen en mondmaskers en ons handen erna wassen en ontsmetten is de kans dan kleiner voor ons om het niet te krijgen? vind dat ze een uitleg mogen komen doen in ziekenhuizen want zou erg zijn als er zo veel mensen zouden besmet geraken. Reactie infoteur, 10-10-2014
Alle patiënten met ebola of verdenking hierop moeten op een aparte kamer geïsoleerd verpleegd worden. Het bezoek door verzorgers, artsen en familie zal sterk beperkt worden. Iedereen moet de volgende isolatierichtlijnen strikt in acht nemen: het dragen van handschoenen en een overjas, chirurgische maskers en pet en indien ze op minder dan 1 meter van de patiënt komen: oogbescherming. Bij ernstig zieke patiënten die ernstig bloeden, braken, hoesten of profuse diarree hebben, dient verzorging in speciale beschermende pakken plaats te vinden. Het ziekenhuis zal handelen volgens allerlei richtlijnen op dat gebied. Zie bijvoorbeeld: http://goo.gl/y7n547

Maca, 08-10-2014
Is het wel veilig dat mensen die door een virus overleden zijn gewoonweg begraven worden? Komt het niet door de aarde naar onze platen, groenten en vruchten? Het virus dood de persoon maar blijft leven en blijft ook zoeken naar meer slachtoffers het is! Als zo'n virus dat zich maar ontwikkeld in de grond en daar komt te zitten waar voedsel etc. etc. Reactie infoteur, 08-10-2014
Zonder gastheer (dus buiten het lichaam) zal het virus -vroeg of laat- het loodje leggen. In reactie op uw vragen het volgende citaat van Wikipedia: "Het virus verspreidt zich snel en doodt dikwijls een hele gemeenschap waarna het vaak spoorloos verdwijnt. Het is onbekend waar het virus blijft als er geen uitbraak is, dus ook hoe het zichzelf buiten de mens intact houdt." Een hypothese is dat het virus overleeft in vruchtenetende vleerhonden. Mogelijk dat vleerhonden de natuurlijke gastheer of vector voor het virus zijn. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebolavirus) Deze vleerhonden verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. (Bron: http://goo.gl/9OTrH5)

Guus, 24-09-2014
Kunnen vliegen en muggen het ebola virus ook overdragen bij kontakt van mens naar mens? Reactie infoteur, 07-10-2014
Overdracht van ebola tussen mensen gebeurt als je in aanraking komt met lichaamssappen (zoals bloed of uitscheidingen als braaksel of ontlasting), wat vaak plaatsvindt tijdens het verzorgen van de zieke.

Ikke, 13-09-2014
Zou die ziekte die in die warme landen voorkomt niet in koude omgeving te genezen zijn. B.V. een kuuroord in het noorden van Noorwegen ofzo? Reactie infoteur, 14-09-2014
Deze ziekte heeft niets met het klimaat te maken, maar dat het in Afrika opduikt heeft te maken met de bron van de besmetting. Ebola wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. Het RIVM schrijft dar de virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. (Bron: http://goo.gl/9OTrH5)

Chretien van den Bosch, 13-09-2014
Vandaag lees ik in de krant dat twee Nederlandse artsen terugkomen naar Nederlands omdat zij mogelijk besmet zijn met Ebola. Wat mij verbaasd is dat zij gewoon naar huis gaan en niet in een ziekenhuis in afzondering. Misschien begrijp ik het niet goed maar kan iemand mij uitleggen hoe dit zit. Als ze geen Ebola hebben dan hoeven ze toch niet naar Nederland? Als ze wel Ebola hebben dan moeten we ze toch in afzondering opnemen in het ziekenhuis? Graag enige reactie(s). Reactie infoteur, 14-09-2014
Het RIVM schreef op 12 september 2014 het volgende hierover:

"Twee Nederlandse hulpverleners worden één dezer dagen gerepatrieerd uit Sierra Leone. Zij hebben daar contact gehad met patiënten die besmet bleken met ebola. Tijdens het contact waren zij onvoldoende beschermd. De kans op besmetting is daarom niet uitgesloten. De 2 Nederlanders hebben op dit moment geen ziekteverschijnselen. Bij aankomst wordt hun gezondheidssituatie door artsen beoordeeld.

De ziekte is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Ook hun contacten worden vervolgens enige tijd gevolgd." (Bron: http://goo.gl/roSiAk)

Wilma van der Vlugt, 31-08-2014
Wij gaan begin november naar Senegal op vakantie en nu hebben we gehoord dat daar 1tje is besmet met ebola virus.
Is het verstandig om daar nu dan heen tegaan?
Of is het verstandig om onze vakantie te annuleren? Reactie infoteur, 06-09-2014
Er is tot dusverre geen negatief reisadvies gegeven voor Senegal: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/senegal

Ebola is een ernstige infectieziekte met vaak dodelijke afloop. Het ebolavirus wordt overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten/dieren of hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd daarom direct contact met ebola patiënten en hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd direct contact met dode mensen en dieren. Neem geen deel aan begrafenisrituelen. Gebruik geen ‘bushmeat’ of andere dierlijke producten uit het regenwoud. Was regelmatig de handen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Chris, 17-08-2014
In Spanje is nu ook een geval van ebola opgedoken. Moeten we nu vrezen voor verdere verspreiding van ebola in Europa of krijgen ze het hier onder controle, zodat het aantal besmettingen buiten Afrika beperkt blijft? Ik hoop het dat het niet buiten Afrika verder verspreidt. Reactie infoteur, 18-08-2014
Een Nigeriaanse man die in Spanje in quarantaine was geplaatst uit angst dat hij ebola zou hebben, blijkt niet te zijn besmet. Dat zegt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid na tests. Artsen denken nu dat hij misschien een bacteriële keelinfectie heeft.

Sylvia, 04-08-2014
Als ik het allemaal zo lees en hoor in het nieuws maak ik mij ook zorgen.
Wij gaan naar Zanzibar in september moeten wij ons zorgen maken over het ebola virus, het ligt ver van de besmette gebieden,
maar toch maak ik me zorgen.

Bvd voor uw reactie Reactie infoteur, 05-08-2014
Er is momenteel een ebola uitbraak gaande in Guinee, Liberia en Sierra Leone. (En er zijn drie nieuwe gevallen van ebola in Nigeria.) Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl

Shirley, 04-07-2014
Hallo,

Volgende week vertrek ik naar Oeganda. Moet ik me daar momenteel zorgen maken om besmet te kunnen raken met het Ebola virus?

B.V.D. voor uw reactie. Reactie infoteur, 11-07-2014
Vooral in Liberia en Sierra Leone grijpt de ziekte om zich heen, terwijl in Guinee de situatie iets beter lijkt te worden. Oeganda kampte in 2012 voor de laatste keer met een uitbraak van ebola, nu niet.

Liesbeth van Hove, 18-05-2014
Hallo… wil in juni samen met mijn Senegalese vriend naar Dakar zijn familie gaan bezoeken.
Heb een homeopatische behandeling voor malaria om mezelf daarvoor te beschermen. Moet ik mij in dat gebied ook zorgen maken over t ebolavirus?

Met vriendelijke groet,

Liesbeth van Hove Reactie infoteur, 15-06-2014
Voor zover ik weet is in Senegal tot op heden nog geen Ebola voor. Eind maart 2014 heeft Senegal de grens met buurland Guinee gesloten om te voorkomen dat de ebola-uitbraak ook Senegal bereikt.

U voorkomt malaria door uzelf te beschermen tegen muggensteken en in bepaalde gebieden malariamiddelen in te nemen. Hier kun je terecht voor meer informatie: http://goo.gl/lSZII4
Neem echter voor de zekerheid altijd contact op met de regionale GGD.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 08-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.