Ebola verlamt het immuunsysteem. Het begint als een soort griep, daarna volgt diarree, overgeven en krijgen patiënten bloedingen. Tussen de 60 en 90 procent van de mensen overlijdt aan de gevolgen van het virus. |
My, 28-10-2014
Toch wel beangstigend, dit alles! Ik hoop niet dat dit via het riool verspreid kan worden, met die lichaamssappen en alles! Als ik dit zo alles hoor, dan zou ik mezelf eigenlijk het liefste in mijn huis opsluiten en er volgend jaar weer uitkomen, als dit alles klaar is…
Reactie infoteur, 29-10-2014
Vroeger loosden mensen hun fecaliën en afvalwater in de vrije natuur of (in stedelijke gebieden) in open goten langs de wegen. Dit was een probleem in verband met de verspreiding van ziekten. We kennen in Nederland echter geen open rioleringen meer. Dus voor dat beeld wat u schetst, zou ik niet bang zijn.
Wouter, 13-10-2014
Beste,
Ik vroeg mij af of er reeds een werkend geneesmiddel voor Ebola is gevonden. In het laatste stukje van het artikel stond: "Of het middel werkt bij mensen, moet nu blijken" Is hier al een resultaat van bekend?
Reactie infoteur, 29-10-2014
Biotechnologisch bedrijf Crucell uit Leiden gaat al in januari een ebola-vaccin op mensen testen.
Crucell werkt al sinds 2002 aan een vaccin tegen ebola. Vorige maand werd besloten de ontwikkeling te versnellen met extra investeringen en een groter onderzoeksteam. Dat werpt vruchten af.
Als in januari blijkt dat het vaccin werkt, begint het bedrijf onmiddellijk met grootschalige productie. In mei komen dan de eerste 250.000 vaccins op de markt, in de maanden daarna nog eens 750.000.
GlaxoSmithKline ligt overigens voorop bij de ontwikkeling van een ebola-vaccin. Het Britse farmaceutische bedrijf zegt elk moment al met klinische testen te kunnen beginnen. (Bron: http://goo.gl/ekOsUy)
Cathy, 13-10-2014
Sinds er in de media dagelijks over het Ebola-virus wel berichtgeving verschijnt, maakt ik me dan ook grote zorgen. Ik ben een piekeraar, (word hiervoor ook geholpen), maar deze berichtgevingen maken me angstig.
Mijn vraag aan jou is: of er een kans bestaat dat er hier in België een Ebola-epidemie uitbreekt? Mijn gezond verstand zegt me wel dat enkele gevallen niet uitgesloten zijn, maar mij grootste angst is dat er hier in België een epidemie uitbreekt, is die kans reëel?
Reactie infoteur, 13-10-2014
Ik heb daar een apart artikel over geschreven (waarbij de Nederlandse en Belgische situatie niet wezenlijk van elkaar verschillen): http://goo.gl/gnXAVt
Ann, 12-10-2014
Ik ben zo ongerust. Mijn man zal voor zijn werk( is niet verplicht maar wil het zelf) weer naar Namibië vertrekken. De kans is groot dat daar het virus ook al zit. Hij zegt van niet maar deze week zijn in Spanje al gevallen ontdekt! De hele familie is er tegen! Waar kan ik info vinden om eens te horen of er ginder al besmettingen zijn.
Reactie infoteur, 13-10-2014
Op de website van het RIVM kun je gedetailleerd zien in welke gebieden ebola op dit moment voorkomt: http://goo.gl/AS8chN
Kitana, 09-10-2014
Misschien domme vraag maar aangezien het zo besmettelijk is kun je het overkrijgen als iemand met het virus geld aanraakt? Zit het virus dan ook niet op het geld?
Reactie infoteur, 10-10-2014
Ik vind het geen domme vraag.
Het ebolavirus wordt gemakkelijk gedood door zeep, bleekmiddel, zonlicht of droging. Het ebolavirus loopt u niet op door geld aan te raken. Ook niet door kruidenierswaren aan te raken, of door te zwemmen in een zwembad. Ook muggen dragen het ebolavirus niet over en anders dan griep wordt ebola niet overgedragen via de lucht. Je kunt besmet raken met het virus als u rechtstreeks in contact bent gekomen met lichaamsvloeistoffen van een (al dan niet overleden) geïnfecteerd persoon of geïnfecteerd dier. Op de website van GGD Kennemerland kunt u hier meer over lezen: http://goo.gl/tGRuyB
Kelly, 08-10-2014
Hallo,
Ik werk in een ziekenhuis als poetsvrouw moest het hier in België komen moeten wij dan als poetsvrouw ook zo een witte pakken dragen? En als we ons beschermen met handschoenen en mondmaskers en ons handen erna wassen en ontsmetten is de kans dan kleiner voor ons om het niet te krijgen? vind dat ze een uitleg mogen komen doen in ziekenhuizen want zou erg zijn als er zo veel mensen zouden besmet geraken.
Reactie infoteur, 10-10-2014
Alle patiënten met ebola of verdenking hierop moeten op een aparte kamer geïsoleerd verpleegd worden. Het bezoek door verzorgers, artsen en familie zal sterk beperkt worden. Iedereen moet de volgende isolatierichtlijnen strikt in acht nemen: het dragen van handschoenen en een overjas, chirurgische maskers en pet en indien ze op minder dan 1 meter van de patiënt komen: oogbescherming. Bij ernstig zieke patiënten die ernstig bloeden, braken, hoesten of profuse diarree hebben, dient verzorging in speciale beschermende pakken plaats te vinden. Het ziekenhuis zal handelen volgens allerlei richtlijnen op dat gebied. Zie bijvoorbeeld: http://goo.gl/y7n547
Maca, 08-10-2014
Is het wel veilig dat mensen die door een virus overleden zijn gewoonweg begraven worden? Komt het niet door de aarde naar onze platen, groenten en vruchten? Het virus dood de persoon maar blijft leven en blijft ook zoeken naar meer slachtoffers het is! Als zo'n virus dat zich maar ontwikkeld in de grond en daar komt te zitten waar voedsel etc. etc.
Reactie infoteur, 08-10-2014
Zonder gastheer (dus buiten het lichaam) zal het virus -vroeg of laat- het loodje leggen. In reactie op uw vragen het volgende citaat van Wikipedia: "Het virus verspreidt zich snel en doodt dikwijls een hele gemeenschap waarna het vaak spoorloos verdwijnt. Het is onbekend waar het virus blijft als er geen uitbraak is, dus ook hoe het zichzelf buiten de mens intact houdt." Een hypothese is dat het virus overleeft in vruchtenetende vleerhonden. Mogelijk dat vleerhonden de natuurlijke gastheer of vector voor het virus zijn. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebolavirus) Deze vleerhonden verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. (Bron: http://goo.gl/9OTrH5)
Guus, 24-09-2014
Kunnen vliegen en muggen het ebola virus ook overdragen bij kontakt van mens naar mens?
Reactie infoteur, 07-10-2014
Overdracht van ebola tussen mensen gebeurt als je in aanraking komt met lichaamssappen (zoals bloed of uitscheidingen als braaksel of ontlasting), wat vaak plaatsvindt tijdens het verzorgen van de zieke.
Ikke, 13-09-2014
Zou die ziekte die in die warme landen voorkomt niet in koude omgeving te genezen zijn. B.V. een kuuroord in het noorden van Noorwegen ofzo?
Reactie infoteur, 14-09-2014
Deze ziekte heeft niets met het klimaat te maken, maar dat het in Afrika opduikt heeft te maken met de bron van de besmetting. Ebola wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. Het RIVM schrijft dar de virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. (Bron: http://goo.gl/9OTrH5)
Chretien van den Bosch, 13-09-2014
Vandaag lees ik in de krant dat twee Nederlandse artsen terugkomen naar Nederlands omdat zij mogelijk besmet zijn met Ebola. Wat mij verbaasd is dat zij gewoon naar huis gaan en niet in een ziekenhuis in afzondering. Misschien begrijp ik het niet goed maar kan iemand mij uitleggen hoe dit zit. Als ze geen Ebola hebben dan hoeven ze toch niet naar Nederland? Als ze wel Ebola hebben dan moeten we ze toch in afzondering opnemen in het ziekenhuis? Graag enige reactie(s).
Reactie infoteur, 14-09-2014
Het RIVM schreef op 12 september 2014 het volgende hierover:
"Twee Nederlandse hulpverleners worden één dezer dagen gerepatrieerd uit Sierra Leone. Zij hebben daar contact gehad met patiënten die besmet bleken met ebola. Tijdens het contact waren zij onvoldoende beschermd. De kans op besmetting is daarom niet uitgesloten. De 2 Nederlanders hebben op dit moment geen ziekteverschijnselen. Bij aankomst wordt hun gezondheidssituatie door artsen beoordeeld.
De ziekte is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Ook hun contacten worden vervolgens enige tijd gevolgd." (Bron: http://goo.gl/roSiAk)
Wilma van der Vlugt, 31-08-2014
Wij gaan begin november naar Senegal op vakantie en nu hebben we gehoord dat daar 1tje is besmet met ebola virus.
Is het verstandig om daar nu dan heen tegaan?
Of is het verstandig om onze vakantie te annuleren?
Reactie infoteur, 06-09-2014
Er is tot dusverre geen negatief reisadvies gegeven voor Senegal: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/senegal
Ebola is een ernstige infectieziekte met vaak dodelijke afloop. Het ebolavirus wordt overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten/dieren of hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd daarom direct contact met ebola patiënten en hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd direct contact met dode mensen en dieren. Neem geen deel aan begrafenisrituelen. Gebruik geen ‘bushmeat’ of andere dierlijke producten uit het regenwoud. Was regelmatig de handen.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Chris, 17-08-2014
In Spanje is nu ook een geval van ebola opgedoken. Moeten we nu vrezen voor verdere verspreiding van ebola in Europa of krijgen ze het hier onder controle, zodat het aantal besmettingen buiten Afrika beperkt blijft? Ik hoop het dat het niet buiten Afrika verder verspreidt.
Reactie infoteur, 18-08-2014
Een Nigeriaanse man die in Spanje in quarantaine was geplaatst uit angst dat hij ebola zou hebben, blijkt niet te zijn besmet. Dat zegt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid na tests. Artsen denken nu dat hij misschien een bacteriële keelinfectie heeft.
Sylvia, 04-08-2014
Als ik het allemaal zo lees en hoor in het nieuws maak ik mij ook zorgen.
Wij gaan naar Zanzibar in september moeten wij ons zorgen maken over het ebola virus, het ligt ver van de besmette gebieden,
maar toch maak ik me zorgen.
Bvd voor uw reactie
Reactie infoteur, 05-08-2014
Er is momenteel een ebola uitbraak gaande in Guinee, Liberia en Sierra Leone. (En er zijn drie nieuwe gevallen van ebola in Nigeria.) Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl
Shirley, 04-07-2014
Hallo,
Volgende week vertrek ik naar Oeganda. Moet ik me daar momenteel zorgen maken om besmet te kunnen raken met het Ebola virus?
B.V.D. voor uw reactie.
Reactie infoteur, 11-07-2014
Vooral in Liberia en Sierra Leone grijpt de ziekte om zich heen, terwijl in Guinee de situatie iets beter lijkt te worden. Oeganda kampte in 2012 voor de laatste keer met een uitbraak van ebola, nu niet.
Liesbeth van Hove, 18-05-2014
Hallo… wil in juni samen met mijn Senegalese vriend naar Dakar zijn familie gaan bezoeken.
Heb een homeopatische behandeling voor malaria om mezelf daarvoor te beschermen. Moet ik mij in dat gebied ook zorgen maken over t ebolavirus?
Met vriendelijke groet,
Liesbeth van Hove
Reactie infoteur, 15-06-2014
Voor zover ik weet is in Senegal tot op heden nog geen Ebola voor. Eind maart 2014 heeft Senegal de grens met buurland Guinee gesloten om te voorkomen dat de ebola-uitbraak ook Senegal bereikt.
U voorkomt malaria door uzelf te beschermen tegen muggensteken en in bepaalde gebieden malariamiddelen in te nemen. Hier kun je terecht voor meer informatie: http://goo.gl/lSZII4
Neem echter voor de zekerheid altijd contact op met de regionale GGD.