Aambeien - oorzaken, verschijnselen en behandeling

Aambeien - oorzaken, verschijnselen en behandeling Aambeien krijgen is iets wat iedereen kan overkomen. Er zijn tal van oorzaken. De verschijnselen die bij aambeien horen zijn meestal niet erg, alhoewel bloedverlies en slijm niet iets is wat we graag hebben. De behandeling van aambeien is lastig, adviseer daarom de huisarts. Toch kunnen aambeien simpel voorkomen worden, door goed op te letten. De behandeling is meestal niet pijnlijk, maar de anus doet soms wel wat pijn.

Inhoudsopgave


Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn eigenlijk niet meer dan weefsels met bloedvaten die door de anus naar buiten zijn gedrukt. Aambeien zijn dus stukjes die binnen in het lichaam zaten. Deze weefsels met bloedvaten noemen wij normaal gesproken zwellichamen, niet te verwarren met de zwellichaampjes in de penis van een man. Aambeien zijn niet besmettelijk, dus ga gewoon met een gerust hard naar het toilet.

Oorzaken van aambeien

Aambeien ontstaan nadat mensen te lang te veel druk hebben gehad op of rond de endeldarm. De endeldarm drukt dan enigszins door richting de anus en als de druk lang genoeg blijft krijg je aambeien. Ook kan je aambeien krijgen als je darmen verstopt zitten en je hard moet persen. Na één of enkele keren gebeurd er meestal niet zo veel, maar op een gegeven moment zal het rond je anus pijn gaan doen. Dit is een aanwijzing dat je aambeien hebt of krijgt.

Vreemd genoeg kan men ook aambeien krijgen als hij of zij veel moet hoesten. Als het hoesten langdurig aanhoudt kan je dus aambeien krijgen. Hoesten zorgt namelijk ook voor druk op en rond de anus. Tenslotte kan men ook nog aambeien krijgen tijdens de zwangerschap, waarover later meer.

Verschijnselen van aambeien

Aambeien zal je moeilijk kunnen zien. Dit komt omdat ze direct onder de anus zitten of enigszins in de anus. Wel zal je het snel kunnen merken dat je aambeien hebt. Zo zou het kunnen zijn dat je jeuk hebt of een branderig gevoel direct rond de anus. De jeuk kan ook overgaan in een branderig gevoel. Dat branderige gevoel kan overigens ook flink pijn doen. Je zal dan ook vaak pijn rondom de anus voelen.

Daarnaast kan het zijn dat je van tevoren al een drukkend gevoel hebt of een drukkende pijn hebt op je anus. Dit is een aanwijzing dat je aambeien krijgt. Mocht je dit hebben waargenomen en je hebt nog een andere aanwijzing, neem dan serieus in overweging of je aambeien hebt.

Verder zijn er ook aanwijzingen die er op duiden dat je aambeien hebt. Toch komen veel dingen minder vaak voor, voorbeelden zijn:
  • Klam gevoel rondom de anus
  • Vochtafscheiding uit de anus
  • Bloedverlies - vaak vlak na een toiletbezoek
  • Slijm - vaak tijdens de ontlasting

Voorkomen van

Het voorkomen van aambeien kan op veel verschillende manieren. De voorname reden dat mensen aambeien krijgen, is omdat het verstopt zit. Probeer daarom goed te letten op je voeding. Hou je netjes aan de twee stuks fruit en twee ons groente per dag. Alhoewel dit geen garantie is, kan dit zeker mensen helpen. Verder is het handig om er direct op te reageren als je merkt dat je al langer verstopt zit. Mocht dit echt langer zijn dan ongeveer een week, raadpleeg dan de huisarts. De huisarts zal ook instructies mee geven om de verstopping te verhelpen. Volg die strikt, dan is er een goede kans dat je geen last krijgt van aambeien. Drink voldoende vocht, drink ook water. Gebruik geen zeep rondom de anus en probeer altijd een vochtig doekje te gebruiken in die omgeving. Tenslotte kan het zo zijn dat je met een vingercondoom de aambei terug naar binnen moet duwen. Mocht het zo ver komen, wees dan zeker dat je eerst naar de huisarts bent geweest en doe dit niet op eigen initiatief.

Behandeling van aambeien

De behandeling van aambeien is vrij moeilijk. Het belangrijkste is om sowieso de ontlasting vrij dun te houden. Bij hardere ontlasting neemt de druk toe en zal de pijn verergeren. Daarnaast zou het kunnen zijn dat de huisarts je medicijnen voorschrijft. Haal die dan op bij de apotheek en volg de kuur. Verder is het verstandig om veel te drinken, gezond te eten (fruit is erg belangrijk) en goed te luisteren naar het advies van je huisarts.

Wanneer de huisarts raadplegen?

De huisarts raadplegen is vaak niet wat men heel erg graag doet. Veel mensen willen zich niet naakt laten zien. Zit hier overigens niet te veel mee, want de huisarts ziet wel vaker mensen met aambeien. De huisarts moet geraadpleegd worden wanneer:
  • Je last hebt van bloedverlies
  • Je last hebt van slijm
  • Er vochtafscheiding plaats vindt uit de anus
  • Koorts met aambeien
  • Extreme pijn rondom de anus of op de plek van de endeldarm
  • Extreme pijn
  • Een erg gezwollen aambei
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aandoening: AambeienAandoening: AambeienIedereen krijgt er ooit mee te maken. Er wordt onder de mensen weinig over gepraat dus het is logisch als je er niks ove…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…

Endocarditis, ontsteking van het hartEndocarditis, ontsteking van het hartHet hart is een pomp die ervoor moet zorgen dat de bloedstroom in het lichaam rond blijft gaan. Soms treedt er een ziekt…
MS: vrouwen krijgen het vaker, mannen zwaarder getroffenMS: vrouwen krijgen het vaker, mannen zwaarder getroffenMultiple Sclerose, afgekort MS. In het onderzoek naar deze ziekte, is er nu ook aandacht voor het geslacht. Het blijkt n…
Bronnen en referenties
  • http://www.aambeieninfo.nl/wat-zijn-aambeien/diagnose.php
  • https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien
  • http://www.gezondheidsplein.nl/specials/aambeien/hoe-kun-je-aambeien-behandelen/item56715
  • http://www.aambeieninfo.nl/wat-zijn-aambeien/
Reactie

Takaharu (infoteur), 20-07-2014 #1
150gr Hypericum perforatum, 150gr chillea millefolium en 20gr wortel van Symphytum officinalis koken gedurende 10 minuten in 2 L water. Daarna mengen met het water van een zitbad. 15 minuten in het water blijven. De aambeien zullen snel weg zijn Reactie infoteur, 26-07-2014
Dankjewel voor je toevoeging Takaharu!

Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.