Depressie: symptomen en remedie

Hoewel volgens geregistreerde gegevens ruim 6% van de Nederlanders wel eens een depressie heeft gehad is een depressie misschien wel één van de meest onderschatte ziektes. De vraag kan gesteld worden wanneer er sprake is van een depressie. Welke soorten zijn er trouwens? En wat zijn de symptomen van een depressie en hoe kan een depressie verholpen worden? Vaak heeft men niet de juiste informatie over deze ziekte, zodat er mensen zijn die gebukt gaan onder deze ziekte zonder dat zij daar zelf van op de hoogte zijn. Als zij beter geïnformeerd zouden zijn zouden zij niet alleen in staat zijn een depressie te herkennen maar zouden er ook maatregelen genomen kunnen worden – zowel door de patiënt als door specialisten – om van een depressie te genezen.

Welke soorten depressies zijn er?

Er bestaan verschillende soorten depressies. Om maar een paar voorbeelden te noemen kan men denken aan een postnatale depressie of een winterdepressie. Een postnatale depressie is een depressiesoort die bij vrouwen direct na de bevalling voorkomt. Er is sprake van een winterdepressie wanneer een persoon gedurende een periode van tenminste twee jaar depressief wordt tijdens de herfstperiode en met het aanbreken van de lenteperiode weer herstelt. Wanneer iemand langer dan 2 jaar depressief is, is er sprake van chronische depressieve stoornis. Zo zijn er nog verschillende andere soorten te benoemen.

Waar is een depressie aan te herkennen?

Natuurlijk voelt iedereen zich wel eens ‘depressief’, waarmee we in het algemeen bedoelen dat iemand verdrietig is of het even niet meer ziet zitten. Maar om daadwerkelijk klinisch depressief verklaard te kunnen worden moeten er – voor een periode van tenminste 2 weken – vijf of meer van de volgende symptomen vastgesteld kunnen worden: een depressieve stemming, vermindering van interesse of plezier, gewichtsverandering, slapeloosheid of juist overmatig slapen, geen of weinig energie, concentratieproblemen of besluiteloosheid, suïcidale gedachten en/of gevoelens van waardeloosheid. Daarbij zijn de eerste twee genoemde symptomen zogenaamde kernsymptomen: tenminste één van deze twee moet erkend worden bij de persoon wil er sprake zijn van een klinische depressie. Ook gebeurt het vaak dat de persoon in kwestie (zelfs zonder directe reden) snel in huilen uitbarst, snel in paniek raakt, verschillende lichamelijke klachten heeft (zoals trillende handen) en erg prikkelbaar is.

Zelf tegengaan van een depressie

Ook zonder professionele hulp kan in sommige gevallen al veel gedaan worden om te herstellen van een depressie. Dit kan o.a. door over de situatie en de traumatische ervaringen te praten en daarbij belangrijke gevoelens als verdriet en teleurstelling te bespreken. Maar ook door regelmaat te krijgen in de dagelijkse taken, realistische doelen te stellen en verdovende middelen als alcohol en drugs te vermijden kan iemand snel en zelfstandig herstellen van een depressie. Ook afleiding kan in veel gevallen helpen, bijvoorbeeld door iets leuks te doen met anderen of door te gaan sporten of te bewegen. Er zijn zelfs therapieën ontwikkeld die de lichaamsbeweging tijdens een depressie als basis gebruiken omdat dit een positief en natuurlijk effect heeft op het herstel. Daarnaast zijn op internet verschillende (anonieme) sites te vinden waarop gelijkgestemden de ruimte krijgen om hun verhalen met anderen te delen. Aangezien het voor sommige mensen te problematisch is om met familie of vrienden over hun depressie te praten kunnen deze anonieme internetsites uitkomst bieden.

Professionele hulp

In die gevallen dat een depressie al ver gevorderd is zal professionele hulp nodig zijn. Daarbij zijn verschillende behandelingen mogelijk. Eén van de meest bekende behandelingsmogelijkheden is het volgen van een behandeling bij de psycholoog. In extreme(re) gevallen kan een behandeling bij de psychiater nodig zijn. Maar ook door verschillende therapieën te volgen, zoals lichttherapie of mindfulness, kan iemand herstellen van een depressie. In sommige gevallen wordt het gebruik van antidepressiva door de huisarts of therapeut aanbevolen, hoewel het gebruik hiervan vanwege de mogelijke nadelen (o.a. de bijwerkingen) regelmatig ter discussie staat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kennisbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dipje of depressie?Dipje of depressie?Bijna iedereen voelt zich weleens somber, dat is heel normaal. Als deze dip wel erg lang duurt, kan het zijn dat je een…
Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogensc…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Verschillende vormen van depressieVerschillende vormen van depressieIedereen is wel eens somber of heeft er even geen zin meer in. Meestal duurt dit een dagje en na een nachtje slapen ziet…

Uitslagen Western Blot lymetest interpreterenUitslagen Western Blot lymetest interpreterenWanneer je vermoedt dat je de ziekte van Lyme hebt, kun je een bloedtest laten afnemen. Vaak wordt er dan gekozen voor e…
Verschil tussen dementie en alzheimerVerschil tussen dementie en alzheimerDementie en alzheimer wordt vaak als één ziekte gezien. Toch klopt dit niet. Alzheimer ontstaat door afbraak van eiwitte…
Bronnen en referenties
  • http://www.psych.org/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/
Kennisbox (28 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.