Allergieën: leven met een allergie

Omgaan met een allergie in het dagelijks leven is een evenwichtskunst. Aan de ene kant is het belangrijk dat allergiepatiënten zich bewust zijn van het probleem, voorzorgsmaatregelen nemen en het allergeen zoveel mogelijk vermijden. Dit vermindert de symptomen, het ongemak en de behoefte aan medicijnen, en verkleint de kans op een ernstige allergische reactie. Aan de andere kant bestaat het gevaar dat er zoveel voorzorgsmaatregelen worden genomen dat het dagelijks leven heel erg beperkt wordt. Veel mensen met een allergie krijgen de gewoonte om aan alle plannen of afspraken die ze maken het woord ‘allergie’ toe te voegen. Een dagje naar buiten, een etentje bij een vriend, een vakantie, een bezoek aan het winkelcentrum om etenswaren of huishoudelijke artikelen te kopen, kunnen alle leiden tot blootstelling aan het allergeen. Het is belangrijk om te voorzien of blootstelling waarschijnlijk is en voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het meenemen van antihistaminica.

Allergieën thuis

Thuis brengen mensen veel tijd door - en daar hebben ze de meeste controle over hun omgeving. Bij veel soorten allergieën kunnen mensen thuis praktische voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling aan allergenen te voorkomen. Bij niet-seizoensgebonden rhinitis, veroorzaakt door een allergie voor uitwerpselen van de huisstofmijt, is het belangrijk om extra zorgvuldig schoon te maken om stof uit alle hoeken en gaten te verwijderen. Een stofzuiger met een allergeenfilter is effectiever dan een gewone stofzuiger.
Stofdichte hoezen om matrassen, dekbedden en kussens, en lucht- en stoffilters kunnen ook nuttig zijn.

Bij een voedselallergie is het belangrijk om alle voedingsmiddelen in kasten, koelkasten en vriezers te controleren op het allergene ingrediënt. Tijdens het boodschappen doen, moeten alle verpakkingen gecontroleerd worden om zeker te weten dat het allergeen in geen van de producten aanwezig is. De regels voor etikettering worden in dit opzicht geleidelijk beter. In de meeste landen moet bijvoorbeeld duidelijk vermeld worden dat een voedingsmiddel noten of sporen van noten kan bevatten.

Voor andere allergieën zijn er vergelijkbare praktische tips. Het is prettig als familieleden en vrienden begrip tonen voor de problemen van iemand met een allergie, door met ideeën te komen en in de gaten te houden wanneer blootstelling aan het allergeen op kan treden.

Weg van huis

Veel mensen met een allergie maken zich minder zorgen over thuis zijn dan over op stap zijn, waar ze minder controle over hun omgeving hebben. Op school, de universiteit, het werk en op vakantie zou iemand met allergenen in contact kunnen komen.
Het treffen van eenvoudige voorzorgsmaatregelen zoals het meenemen van allergiemedicijnen zorgt ervoor dat een vakantie veilig, prettig ... en leuk is!

Vooruitdenken

Het is dus goed om vooruit te denken en voor het vertrek plannen te maken om zo de blootstelling aan allergenen te minimaliseren. Wanneer je in een restaurant wilt gaan eten, is het aan te raden om van te voren te bellen en over de voedselallergie te praten. De kok zal dan waarschijnlijk alternatieve gerechten aan kunnen bieden. Zo voorkom je dat je er in het restaurant achter komt dat het moeilijk is om een gerecht uit te kiezen, waardoor een plezierig uitje misschien bedorven wordt.

Bij elke allergie helpt vooruitdenken situaties voorkomen waarin de patiënt in een vervelende positie wordt gebracht omdat hij of zij een ‘speciale behandeling’ nodig heeft. Zo wordt ongewenste aandacht op de allergie gericht, en de allergiepatiënt kan zich hierdoor schuldig voelen. Voor de meeste typen allergieën zijn er lijsten van beschermingsmaatregelen voorzorgsmaatregelen en nuttige hulpmiddelen die de blootstelling aan allergenen kunnen verminderen.

Dit is vooral handig op plaatsen waar mensen veel tijd doorbrengen, zoals klaslokalen en werkplekken. Scholen, universiteiten en werkgevers hebben meestal een wettelijke plicht om rekening te houden met ernstige allergieën, hoewel de regels van gebied tot gebied verschillen. Een kind dat aan ernstige hooikoorts lijdt, kan blootstelling aan stuifmeel voorkomen als het toestemming krijgt om tijdens het hooikoortsseizoen in het schoolgebouw te blijven. Iemand met een voedselallergie kan ervoor zorgen dat hiermee rekening wordt gehouden wanneer er op school of op het werk maaltijden worden bereid - net als mensen met andere dieetvoorschriften, zoals mensen met diabetes.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Allergie voor katten? Doe de zelftestAllergie voor katten? Doe de zelftestHeb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zo…
Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex neusspray is een neusspray op basis van de stof mometason. Nasonex wordt toegepast bij allergische reacties en h…

Wat is het Jeruzalem syndroom?Wat is het Jeruzalem syndroom?Het Jeruzalem syndroom is een verschijnsel dat welhaast nep lijkt: een toerist bezoek de stad Jeruzalem en vervalt plots…
Allergie: diagnose en ondersteuningAls mensen denken dat ze een allergie hebben, is het verstandig om naar een arts te gaan. De arts stelt verscheidene vra…
Bronnen en referenties
  • Bron: Allergieën, Acco Leuven 1982
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.