Parkinson: waar moet je op letten en wat is goed voor je?

Parkinson: waar moet je op letten en wat is goed voor je? Wanneer je de diagnose "ziekte van Parkinson" krijgt, weet je niet echt wat dit betekent. Wanneer je op internet gaat zoeken, ga je ook merken dat de dokters niet goed weten hoe de ziekte ontstaat, dat de ziekte een grillig verloop heeft, dat iedereen het anders ervaart en dat er niet echt richtlijnen zijn om de ziekte te verlichten. Toch zijn er een paar dingen die de symptomen kunnen verergeren en waar je dus voor moet opletten. En er zijn een aantal dingen die je het leven aangenamer kunnen maken.

Ziekte van Parkinson

Je hebt al enkele jaren of maanden een aantal symptomen die je doen vermoeden dat er iets mis met je is. Wanneer je de diagnose "ziekte van Parkinson" krijgt, stort je wereld misschien wel even in. Beelden van oude, bevende mensen komen je voor de geest. Je denkt dat je leven voorbij is, dat je niets meer gaat kunnen. Je begint te zoeken op internet en komt er achter dat het ziekteverloop van Parkinson grillig is en voor iedereen anders. Wat zeker is, is dat de ziekte niet te genezen is. Het is immers een degeneratieve ziekte. De symptomen zullen steeds maar verergeren. Gelukkig is er medicatie om het ergste te verhelpen en zijn er een aantal zaken die je het leven aangenamer kunnen maken.

Waar moet je voor opletten?

Stress

Wanneer je jezelf zenuwachtig maakt over iets of om iets, nemen de symptomen toe. Het beven wordt erger. Tracht dus zo veel mogelijk stresssituaties te vermijden. Ook een leven met een zekere regelmaat kan de symptomen zeker verlichten.

Kou

Wanneer het kouder wordt, gaat een Parkinsonpatiënt meer last krijgen van bevingen. Een gewone mens gaat beven of trillen van de kou, bij Parkinsonpatiënten is het merkbaar aan een verergerde tremor. Ook kan je last krijgen van koude "uiteinden", koude handen, koude voeten en koud aan je hoofd dus. Steeds sokken dragen, warme schoenen, handschoenen, een muts en eventueel een sjaal is dus wel geen overbodige luxe tijdens de wintermaanden. Draag lagen, dit zijn verschillende kledingstukken boven elkaar. Dit isoleert de warmte beter en zo kan je een laagje uittrekken wanneer je het warm krijgt. Binnen kan je ook best steeds warme pantoffels dragen. Belangrijk is hier wel om stevig schoeisel te dragen, dit in verband met de stabiliteit. Slippers of open schoenen kunnen leiden tot valpartijen. Extra opletten wanneer het glad is, maar dit is natuurlijk niet alleen voor Parkinsonpatiënten belangrijk.

Hitte

Net als bij grote kou kan ook extreme warmte tot verergering van de symptomen leiden. Trek dus bij warm weer niet te veel aan. Bij extreme hitte is het beter om niet buiten te komen maar lekker koel binnen te blijven. Dit vooral tijdens de warmste uren van de dag. Vakantiebestemmingen waar het heel heet kan worden zijn dus ook uit den boze.

Te lang stil zitten

Wanneer je als Parkinsonpatiënt te lang blijft stil zitten, krijg je last van stijfheid. Probeer dus zo veel mogelijk te bewegen. Het huishouden doen, gaan wandelen, in de tuin werken, gaan zwemmen, gaan fietsen. Ook wanneer je stil zit in de zetel, wanneer je naar de televisie kijkt bijvoorbeeld, doe je er goed aan om geregeld je handen en voeten te bewegen. Maak draaibewegingen met je voeten. Vrouwen kunnen handwerken, breien of haken. Maak van de reclamepauzes gebruik om even op te staan, een keer rond de tafel te lopen, iets te gaan halen om te drinken in de keuken, even naar het toilet te gaan, de hond uit te laten. Ook dansen is een goede oefening voor stramme spieren. Wissel de gebruikelijke televisieprogramma's eens voor een partijtje Just Dance op de spelconsole. Of kijk televisie terwijl je op een hometrainer zit.

Zonlicht en vitamine D

Zonlicht en vitamine D hebben op iedereen een goede uitwerking. Maar voor Parkinsonpatiënten is het zeker belangrijk om veel zonlicht op te doen. Even achter het raam in het zonnetje gaan zitten, telt niet mee. Ga dus iedere dag zeker tien minuten naar buiten om van het licht te genieten, ook in de winter.

Vitamine B12

Sommige Parkinsonpatienten hebben geregeld last van hoofdpijn. De inname van vitamine B12 kan deze hoofdpijn verlichten.

Medicatie

Je behandelende arts heeft je medicatie voorgeschreven. Het is belangrijk deze medicatie nauwkeurig in te nemen, op het juiste tijdstip en in de juiste dosis. Best is dus om de medicatie op voorhand in pillendoosjes te doen en er op verschillende plaatsen mee te nemen. Zo is het handig om een doos in de auto te hebben liggen en er eentje op zak te hebben in je jas of handtas. Bij onverwachte situaties heb je dus altijd je medicatie bij je. Je zal maar eens in een file terecht komen of wat langer staan praten met iemand die je tijdens het winkelen tegen komt. Doe bij het doosje ook een voorverpakte koek of wafel en een flesje water, want bij de meeste pillen moet je ook wat eten en drinken wil je geen last aan je maag krijgen. Pas nooit zelf de dosis aan en hou je aan de voorgeschreven hoeveelheden en tijdstippen. Ga zeker niet zelf experimenteren.

Voeding

Voeding die goed voor je is

Sommige voedingsmiddelen blijken een positieve invloed te hebben op mensen met de ziekte van Parkinson. Deze voedingsmiddelen zijn:
 • appel
 • kokosolie
 • druivenpitten
 • groene thee
 • gingko biloba
 • tuinbonen
 • walnoten
 • kikkererwten
 • kaneel
 • veel fruit en groenten
 • koninginnegelei

Water

Verder is het ook goed om veel water te drinken. Het beste is om elk uur een glas water te drinken. Hersenen hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Vermijd zo veel mogelijk thee (behalve groene thee) en koffie. Deze dranken werken dehydraterend. Eet ook niet te veel koolhydraten en vermijd suikers.

Yoghurt

Sommige mensen kunnen maag- en darmproblemen krijgen door de medicatie. Hevige diarree bijvoorbeeld of maagkrampen. Om dit tegen te gaan kan je je pilletjes nemen met witte yoghurt. De yoghurt heeft een beschermende werking en de klachten verminderen. Het is echter beter om je pilletjes met andere voedingsmiddelen in te nemen als je geen maag- en darmproblemen hebt. Bij sommige mensen zou namelijk het eten van eiwitrijke producten zoals melk, yoghurt en kaas de absorptie van levodopa vertragen. Het beste is om even advies in te winnen bij de huisarts of apotheker of zelf even uit te testen wat de gevolgen zijn van het eten van eiwitrijk voedsel.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat eten fotomodellen als ontbijt?Heb je je ooit afgevraagd wat fotomodellen als ontbijt eten? Houden ze het bij fruit en yoghurt? Of nuttigen ze ook calo…
Eiwitrijk voedselEiwitrijk voedselWanneer u spieren wilt opbouwen of juist wilt afvallen, kan eiwitrijk voedsel u hier goed bij helpen. U lichaam heeft na…
Afvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieetAfvallen en de stofwisseling verhogen: afvallen zonder dieetDe stofwisseling speelt een grote rol bij het gewicht van de mens en afvallen en dieet. De stofwisseling kan sneller of…
Slank de zomer in, snel vijf kilo afvallen in één weekSlank de zomer in, snel vijf kilo afvallen in één weekHet is een droom van velen, snel afvallen en slank de zomer in. Hierdoor zou het fijn zijn om snel vijf kilo af te valle…

Het RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus (RSV = Respiratoir Syncytiaal Virus) wordt ook wel het verkoudheidsvirus genoemd. Het veroorzaakt bij zuig…
Elefantiasis, oorzaak en behandelingElefantiasis, oorzaak en behandelingElefantiasis (elephantiasis) noemen we ook wel de olifantsziekte. De ziekte veroorzaakt een huid die het meeste weg heef…
Bronnen en referenties
 • Stichting Parkinsonfonds
 • Konninginegelei, jeugdelexir? van infoteur Herborist
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/levodopa-met-carbidopa#kan-ik-met-dit-medicijn-autorijden-alcohol-drinken-en-alles-eten-of-drinken (op 21.06.2017)
 • http://parkinsonquebec.ca/wp-content/uploads/2015/07/levedopa.pdf (op 21.06.2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.