Alzheimer: vroege tekenen en symptomen

Het kan moeilijk zijn om de eerste symptomen van verschillende vormen van dementie te herkennen. Wanneer een grootouder vergeetachtig wordt, lijkt dit misschien gewoon bij het ouder worden te horen. Maar wanneer de familie wat beter kijkt, wordt duidelijk dat iemand zich heel anders gedraagt dan hij of zij normaal doet. Mensen met beginnende Alzheimer lijken afweziger, zetten dingen op de verkeerde plek terug en herhalen zichzelf. Ze kunnen soms verward zijn of vreemde dingen doen, zoals melk in de oven zetten in plaats van in de koelkast. Maar vaak beseffen hechte vrienden en familieleden pas nadat iemand de diagnose Alzheimer heeft gekregen dat de kleine veranderingen in het gedrag waarschijnlijk het begin van de aandoening waren.

Geheugentesten

Bij het stellen van een diagnose kan een arts een eenvoudige geheugentest gebruiken, Zo kan hij enkele basale vragen stellen over recente gebeurtenissen en herinneringen uit het verleden, zoals:

  • Hoe oud bent u?
  • Wat is uw geboortedatum?
  • Welke dag is het vandaag?
  • In welke maand zitten we?
  • Welk jaar is het?
  • Wanneer was de Eerste Wereldoorlog?
  • Wat is de naam van de premier of
  • president?
  • Waar bent u nu?
  • Onthoud een adres, zoals lepenlaanllfegtt
  • herhaal dit na vijf minuten, '
  • Tel terug van 20 naar 1.

Een diagnose stellen

Geen enkele test kan met zekerheid aantonen dat iemand de ziekte van Alzheimer heeft. Maar artsen kunnen hersenscans, geheugentesten en bloedtesten gebruiken om andere ziektes uit te sluiten. Hierdoor kunnen ze in ongeveer 90 procent van de gevallen een juiste diagnose stellen.

Een hersenscan kan een beeld geven van welke veranderingen in iemands hersenen plaatsvinden. Hersenscans kunnen op verschillende manieren gemaakt worden, onder andere met een speciaal type röntgenonderzoek dat we computer-tomografie (CT) noemen. CT laat beelden zien van ‘plakjes’ van de hersenen.

Een andere techniek is MRI (magnetic resonance imaging). MRi geeft een gedetailleerder beeld van de hersenen en gebruikt hiervoor radiosignalen die door het lichaam worden geproduceerd als reactie op een zeer krachtige magneet in de scanner.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer en erfelijkheidDe ziekte van Alzheimer kan in de familie zitten. Maar dit komt heel zelden voor en verklaart slechts gedeeltelijk waaro…
Ziekte van Alzheimer: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Alzheimer: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Alzheimer veroorzaakt dementie. Alzheimer begint in een redelijk lichte vorm van vergeetachtigheid en word…
De ziekte van AlzheimerDe ziekte van AlzheimerAlzheimer is een ziekte waarbij mensen in een zeer snelle tijd dementeren. Deze ziekte komt het meest voor bij mensen bo…
Alles over AlzheimerAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, 4 % van de 70 jarige mensen heeft deze aandoening. De aandoening ko…

Alzheimer: verzorging en ondersteuningVanwege de progressieve aard van de ziekte kan het zorgen voor iemand met Alzheimer uiteindelijk een volledige dagtaak w…
De ziekte van Alzheimer en omgevingsfactorenDefecte genen vergroten weliswaar de kans dat iemand op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer krijgt, maar lang niet a…
Bronnen en referenties
  • Eindverhandeling: Aspecten over de ziekte van Alzheimer door Guy Stijven( K.U. Leuven)
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.