De meest voorkomende ziektes bij kinderen

De meest voorkomende ziektes bij kinderen Ziektes. Elk kind wordt vroeg of laat een keer ziek. Maar hoe kun je een ziekte herkennen, wat zijn de symptomen, en wanneer moet er een arts bijgehaald worden. De meest voorkomende ziektes bij kinderen worden beschreven met de symptomen die deze ziekte herkenbaar maken en wordt er aangegeven wanneer er een huisarts ingeschakeld zal moeten worden. Bij alle ziektes geldt natuurlijk wel dat je ook op je instinct moet vertrouwen en bij twijfel is het altijd het beste om een arts in te schakelen. De onderstaande ziektes bij kinderen worden in dit artikel omschreven:
  • Astma
  • Bronchitus
  • Constitutioneel eczeem
  • Griep/ (influenza)
  • Keelamandelontsteking
  • Koortsstuip
  • Luieruitslag
  • Meningitis (nekkramp)
  • Middenoorontsteking
  • Netelroos/galbulten
  • Neusamandelen
  • Pseudokroep
  • Roodvonk
  • RS virus of longontsteking
  • Verkoudheid
  • Vijfde ziekte
  • Voedselallergie
  • Waterpokken
  • Zesde ziekte

Astma

Benauwdheid is er in verschillende vormen. Als de benauwdheid in combinatie gaat met een moeizame en piepende ademhaling en er geen koorts aan te pas komt, kun je eraan gaan denken dat het astma is. De huisarts kan hierbij uitsluitsel geven of het ook echt om astma gaat. Heeft deze de diagnose astma gesteld dan kan er begonnen worden met het toedienen van een luchtwegverwijdend middel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een inhalator, die in verschillende vormen en maten verkrijgbaar is om het middel zo goed mogelijk door het kind te laten inademen. Meestal wordt het luchtwegverwijdende middel in combinatie met een ontstekingsremmend middel gegeven. In sommige gevallen kan de astma voor de puberteit verdwijnen. Tot die tijd is het verstandig dat het kind met zo min mogelijk stof in aanraking komt.

Bronchitis

Als benauwdheid in combinatie met koorts optreedt en er veel slijm wordt opgehoest kan er sprake zijn van bronchitis. Dit is een ontsteking aan de vertakkingen in de luchtpijp en treedt meestal op na een verkoudheid of griepje. Ook hierbij zal de huisarts een diagnose moeten stellen. Meestal geneest het na twee weken, maar bij hardnekkige gevallen kan er antibiotica voorgeschreven worden. Het is belangrijk dat er genoeg rust wordt genomen, voldoende gedronken wordt en er genoeg groente en fruit wordt gegeten om de weerstand weer op te bouwen. Stomen in warme douche of dampo/luuf s'avonds voor het naar bed gaan onder de voeten smeren met sokken erover kunnen de klachten verminderen.

Bron: Mech, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Mech, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Constitutioneel eczeem

Als de huid er rood en schilferig uitziet en gepaard gaat met jeuk is er sprake van constitutioneel eczeem. Deze huiduitslag is niet te genezen, maar wel te behandelen. Het belangrijkste hierbij is dat de huid niet uitdroogt oftewel vettig houden. De huisarts kan diverse zalven voorschrijven zoals, hormoonzalf of antibioticazalf. Het helemaal onderdrukken van de symptomen kan men beter niet doen, omdat dit een grotere kans op ontwikkeling van astma kan betekenen. Bij jonge kinderen komt eczeem vooral voor in het gezicht, de knieholten en de plooien van de elleboog. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep het liefst ook ongeparfumeerd en was niet met te warm water. Gebruik bij het wassen van kleding eveneens ongeparfumeerde wasmiddelen zoals Neutral.


Griep (influenza)

Dit is een virusinfectie die snel opkomt en vrij heftig is. Griep gaat gepaard met enkele dagen (hoge) koorts en er kan hoofdpijn en pijn in de ledematen optreden. Het kan wel een paar weken duren voordat het kind weer de oude is. In sommige gevallen kunnen bacteriën een tweede infectie veroorzaken door de verminderde weerstand. Denk hierbij aan bronchitis of een middenoorontsteking.
Neem bij langdurige klachten contact op met de huisarts, maar laat je kind in ieder geval voldoende uitzieken.

Keelamandelontsteking

Gezwollen lymfeklieren en keelpijn duiden op keelamandelontsteking. Vast eten kan behoorlijk pijn doen in de ontstoken keel, laat het kind dan frisse dingen eten zoals, ijsjes en veel drinken. Als de koorts lang aanhoudt en er ontstaan serieuze slikklachten neem dan contact op met de huisarts. deze kan een antibioticakuur voorschrijven. Mochten de amandelen chronisch ontstoken zijn dan kan het nodig zijn om de amandelen te laten knippen.

Koortsstuip

Bij koorts moet een kind niet te warm toegedekt worden. Een laken of dunne deken is hierbij voldoende. Krijgt een kind het te warm (boven de 40 graden) dan kan er een koortsstuip optreden. Het kind is dan niet meer goed aanspreekbaar en vertoont trekkingen.
Probeer kalm te blijven en zorg dat het kind afkoelt (frisse lucht, vochtig washandje) en waarschuw de huisarts.

Luieruitslag

Luieruitslag is eigenlijk een schimmelinfectie die pijnlijke rode plekken veroorzaakt, deze kunnen worden voorkomen door tijdig de luier te verschonen. Een natte luier of poepbroek kan irritatie geven aan billetjes en de huidplooien. Door bij elke verschoning een beschermende huidzalf te gebruiken en het kind af en toe zonder luier te laten lopen verhelpt de klachten.

Meningitus ( nekkramp)

Meningitus oftewel nekkramp is een gevaarlijke ziekte waarbij direct een arts bij ingeschakeld moet worden. De symptomen van nekkramp zijn onder andere dat het kind een suffe indruk maakt, paarse niet wegdrukbare vlekjes heeft, een stijve nek (kan de nek niet op de borst krijgen) en is overgevoelig voor licht.

Middenoorontsteking

Bij oorpijn met snel oplopende koorts is er waarschijnlijk sprake van een verstopping van de buis van eustachius. Er ontstaat dan onderdruk (pijn) in het middenoor en kan gaan ontsteken (pijn en koorts). Door het geven van neusdruppels en paracetamol kan het behandeld worden. Als de ontsteking doorbreekt en er afscheiding uit het oor komt zijn de klachten meestal snel over. Als het te lang duurt of als het kind nog heel jong is kan er antibiotica voorgeschreven worden.

Bron: Enochlau, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Enochlau, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Netelroos / Galbulten

Als er plotseling jeukende bleekroze lichtgezwollen vlekken ontstaan die na een paar uur ook weer verdwijnen kan dit duiden op een allergische reactie voor een bepaalde stof. Samen met de huisarts zal men erachter moeten komen voor welke stof het kind allergisch is en deze in de toekomst moeten vermijden. Om de jeuk te verminderen kan men mentholpoeder gebruiken.


Neusamandelen

Als een kind snurkgeluiden maakt en hangerig is kan er sprake zijn van vergrote neusamandelen, vaak gaat dit samen met oorproblemen. Stomen helpt om beter te kunnen ademen. Bij aanhoudende klachten even langs de huisarts gaan.

Pseudokroep

Plotselinge benauwdheid en een blaffende hoest duidt op pseudokroep. Probeer rustig te blijven, zet het kind rechtop en stel het
kind gerust. Soms kan het stoom van een warme douche de klachten verminderen. Na de aanval kan er enkele uren sprake zijn van heesheid. Waarschuw bij toenemende benauwdheid de huisarts.

Bron: Www.badobadop.co.uk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Www.badobadop.co.uk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Roodvonk

De symptomen voor roodvonk zijn rode uitslag met rode puntjes, keelpijn, hoofdpijn en koorts. Het wordt veroorzaakt door een zeldzame bacteriële infectie en wordt meestal behandeld met een antibioticum.

RS virus of longontsteking

Een snelle ademhaling en snel oplopende koorts kan duiden op een longontsteking. Neem ook bij twijfel zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Verkoudheid

Bij een verkoudheidsvirus is er vaak sprake van een lopende neus, heesheid en moeite met inademen. Stomen helpt hierbij de luchtwegen vrij te maken, een hoestdrank kan keelklachten verminderen en neusdruppels zijn nodig om oorontsteking te voorkomen. Kinderen die hangerig zijn kunnen dit het beste thuis uitzieken.

Vijfde ziekte

Een virusziekte die gepaard gaat met jeukende rozerode vlekken en lichte koorts. Een kind die dit virus heeft mag niet in de buurt komen van zwangere vrouwen in verband met risico's voor het ongeboren kind. De ziekte verdwijnt binnen tien dagen.


Voedselallergie

Sommige kinderen zijn allergisch voor sommige etenswaren. Ze reageren hierop door het krijgen van plotselinge benauwdheid, buikpijn, eczeem, diarree of obstipatie. De arts kan onderzoeken voor welke voedingsstoffen het kind gevoelig is. Uit voorzorg of bij een aanval kan de arts een medicijn voorschrijven en zorg dat het kind het desbetreffende voedingsstof niet binnenkrijgt.

Bron: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waterpokken

Een besmettelijke ziekte die vrijwel ieder kind krijgt. Het uit zich door jeukende blaasjes die zich over het hele lichaam verspreiden. Laat het kind niet krabben om littekens te voorkomen. Om de jeuk te verzachten kan er mentholpoeder en een zemelenbad gebruikt worden. Na een week tot tien dagen is het over.

Zesde ziekte

Een virusinfectie die zich uit in hoge koorts en vlekjes die na een dag of vier verschijnen. Ook hierbij mag het kind niet in de buurt komen van zwangere vrouwen in verband met besmetting van het ongeboren kind. De ziekte verdwijnt binnen tien dagen.
© 2015 - 2024 Marivo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
Meest voorkomende kinderziektesAlle kinderen worden wel eens ziek, maar hoe weet je nou welke ziekte je kindje precies heeft. Hier kun je de symptomen…
Kinderziektes: oorzaken en gevolgenKinderziektes: oorzaken en gevolgenDe meeste mensen kennen ze wel, de zes kinderziektes: mazelen, rode hond, waterpokken, bof, de vijfde en de zesde ziekte…
Hand-, voet- en mondziekte bij volwassenenHand-, voet- en mondziekte bij volwassenenDe hand-, voet- en mondziekte is een virus die vooral voorkomt bij kinderen. Maar ook bij volwassenen komt deze ziekte s…

Lymfeklierontsteking of lymfeknoopontstekingLymfeklierontsteking of lymfeknoopontstekingLymfeklieren of lymfeknopen maken onderdeel uit van het lymfevaatstelsel. Dit stelsel speelt een belangrijke rol in ons…
Huidkanker: symptomen, herkennen, oorzaak en behandelingHuidkanker: symptomen, herkennen, oorzaak en behandelingHuidkanker is in de meeste gevallen het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling, wat van nature voorkomt in zon…
Bronnen en referenties
Marivo (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.