Een vriend met kanker: Wat kan je doen?

Kanker. Je hebt het zelf niet eens, maar je wereld stopt. Iemand in je naaste omgeving wordt getroffen door deze vreselijke ziekte. Niet alleen die persoon wordt er dagelijks mee geconfronteerd, maar ook jij. Je leeft mee. Je hebt pijn. Je hebt verdriet. En toch moet je door. Je wilt er zijn voor je vriend of vriendin. Je kunt zelf niet veel tegen die ziekte doen, maar wat kun je wel doen?

Mogelijkheden om iets te doen

Na de eerste schok wil je iets doen. Machteloos toekijken vanaf de zijlijn is niet voor iedereen weggelegd. Maar het gevoel om familie en artsen in de weg te lopen kan je behoorlijk in de war brengen. Ben je teveel op de voorgrond aanwezig, zal dit eerder als storend ervaren kunnen worden dan als hulp. Denk eens aan de volgende zaken om jouw vriend of vriendin te helpen.

Koken

Bied eens aan om te koken. Zo ben je toch bij je zieke vriend of vriendin en ben je heel nuttig bezig. Je kunt tevens de maaltijd verzorgen voor de naaste familie en partner. Houd rekening met een dieet waar je zieke vriend of vriendin zich aan moet houden.

Taxi

Heb je een auto? Bied dan aan om je vriend of vriendin te vervoeren. Naaste familie en een partner hebben het al zwaar genoeg. Het kan een behoorlijk geregel schelen als ze weten dat ze jou kunnen benaderen voor een autoritje. Voor familie en de partner kan het ook fijn dat zij even niet te hoeven rijden.

Boodschappen

Een tijdrovend klusje, maar oh zo belangrijk. Het scheelt wat tijd voor de naaste familie en partner wanneer iemand anders dit kan doen. Probeer rekening te houden met de wensen van je vriend of vriendin. Dit kan per dag verschillen, afhankelijk van de fysieke en mentale gesteldheid.

Afleiding

Is je vriend of vriendin in staat om ergens naar toe te gaan. Neem hem of haar mee even een paar uurtjes weg. Even lekker naar het strand, een kop koffie nuttigen in een eetcafé of op bezoek bij andere vrienden.

Herinneringen

De tijd van deze heftige strijd is heel zwaar voor je zieke vriend of vriendin. Neem een wat foto’s en video’s mee om wat herinneringen op te halen. Iets luchtigs en leuks waar jullie allebei van kunnen genieten.

Klankbord

Wees een klankbord voor de familie en vrienden. In een dergelijke situatie gaat de aandacht vaak uit naar de zieke persoon. Probeer ook eens te vragen hoe het met de partner en familie gaat. Het kan enorm opluchten als zij weten dat ze bij jou hun hart kunnen uitstorten.

Boodschapper

Bied aan om alle informatie door te spelen aan andere vrienden en kennissen. Dit scheelt de naaste familie en partner heel veel tijd en energie om iedereen te bereiken. Zij kunnen jou ook benaderen wanneer het geschikt is om langs te komen.

Een klein gebaar met een groot effect

Benader vrienden, kennissen, collega’s, oud klasgenoten, etc. om een kaartje te sturen. Zoiets kleins kan een groot effect hebben op je vriend of vriendin. Je hoeft niet eens uitgebreid te vertellen wat er aan de hand is, een kleine uitleg geven is voldoende. Denk eens aan de reactie die je vriend of vriendin zal hebben bij het bekijken van heel veel kaartjes.

Iedere situatie is anders

Houd er rekening mee dat iedere situatie anders is. Iedere persoon, familie, artsen en vriendenkring reageert anders. Het is niet geschreven in steen wat je kunt en misschien wel moet doen voor je vriend of vriendin. Bij de een kun je meer op de voorgrond aanwezig zijn, bij de ander wat meer op de achtergrond, maar niet minder nuttig. Zorg er voor dat je er bent. Zorg dat je altijd een vriend blijft.
© 2015 - 2024 Lidebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diagnose kanker: Hoe nu verder?Diagnose kanker: Hoe nu verder?Als je hoort dat je kanker hebt, gaat er enorm veel door je heen. Er zijn veel verschillende soorten kanker, en gelukkig…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Ziekten: KankerZiekten: KankerAf en toe merk je wat op aan je lichaam wat je niet vaker hebt gezien. Je gaat je allerlei dingen in je hoofd zitten hal…
Honden die kanker opsporenUit onderzoek in Japan blijkt dat honden in staat zijn om sporen van kanker op te ontdekken in urine, feces, stukjes wee…

Intolerantie voor lactoseIntolerantie voor lactoseWanneer het lichaam niet in staat is om de melksuiker lactose volledig te verteren, is er sprake van lactose-intoleranti…
Hemochromatose: ijzerstapeling en ijzervergiftigingHemochromatose: ijzerstapeling en ijzervergiftigingIjzer is noodzakelijk voor verschillende lichaamsprocessen, zoals bij de transport van zuurstof door koppeling met hemog…
Lidebo (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.