Wat is reuma en hoe ontstaat het?

Wat is reuma en hoe ontstaat het? Reuma staat bekend als een chronische ziekte. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar een geneesmiddel hiervoor. Gelukkig zijn er medicijnen op de markt die de symptomen kunnen verminderen. Er zijn een hoop symptomen die in verband staan met deze ziekte. Meestal hebben ze te maken met de gewrichten en het gebied hieromheen. Hierdoor wordt men beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid. Dit kan echter het dagelijkse functioneren belemmeren waardoor het aangeraden is om een fysiotherapeut en reumatoloog in te schakelen. Welke soorten reuma bestaan er? Waarmee kan ik de pijn verminderen en hoe ontstaat reuma precies?

Reuma


Wat is reuma en wat zijn de gevolgen hiervan?

Reuma is een algemene naam voor een bepaald ziektebeeld. Meer dan honderd verschillende aandoeningen vallen onder deze noemer. Deze aandoeningen hebben te maken met een beperkte bewegingsmogelijkheid van de ledematen. Een reumasoort genaamd "reumatoïde artritis" oftewel ontstekingsreuma, ontstaat niét door een ongeval. Deze aandoening ontstaat namelijk altijd intern. Personen die last hebben van reuma leven gemiddeld minder lang. Er bestaan drie verschillende categorieën reuma, namelijk ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.

Hoe vaak komt de ziekte voor?

Van alle soorten reuma is ontstekingsreuma de meest voorkomende. Gemiddeld heeft iets meer dan één procent van de Nederlandse bevolking last van ontstekingsreuma. Mensen die ouder zijn dan 45 hebben ongeveer twee keer zoveel kans op het krijgen van reuma.

Bron: Bernd Brägelmann Braegel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Bernd Brägelmann Braegel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Hoe ontstaat reuma?

Er is een vermoeden dat ontstekingsreuma ontstaat vanwege een ontsteking van de gewrichtsslijmvliezen. Wetenschappers vermoeden dat deze ontsteking ontstaat vanwege een ontregelde balans van het eigen afweersysteem. Het wordt ook wel een zogenaamde "auto-immuunziekte" genoemd. De slijmerige vloeistof die hierdoor wordt aangemaakt staat bekend als "synoviaal vloeistof" of gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof bestaat grotendeels uit zogenaamd "bloedplasma". Bloedplasma heeft een geelachtige kleur in plaats van rood. Dit komt omdat hier geen bloedcellen in zitten. In deze vloeistof zijn namelijk alleen stoffen zoals eiwitten, hormonen en voedingsstoffen aanwezig. De vloeistof zorgt normaal gesproken dat de gewrichten soepel blijven. Hiernaast kan de vloeistof ontstekingen herkennen en met behulp van cellen van het immuunsysteem de afvalstoffen opruimen. In geval van ontstekingsreuma heeft dit negatieve gevolgen wanneer de immuuncellen het eigen weefsel aanvallen. Uiteindelijk worden de botten hierdoor getroffen. Hiernaast kan men hierdoor last krijgen van een bloedafwijking. Waarschijnlijk is ontstekingsreuma niet genetisch bepaald. Andere mogelijke oorzaken zijn roken en overgewicht.

Wekedelenreuma en artrose

Wekedelenreuma ontstaat vanwege onder andere een aandoening aan de spieren en pezen. Hiernaast kan het ontstaan vanwege een aandoening aan het kapsel rondom de gewrichten. Artrose ontstaat vanwege een verslechterde staat van het kraakbeen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere ouderdom, een zware blessure of zelfs een hevige overbelasting. Hiernaast kan overgewicht een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Artrose kan in tegenstelling tot ontstekingsreuma wel een genetische achtergrond hebben. Patiënten die familieleden hebben met artrose zijn meestal zelf op jonge leeftijd al getroffen door deze ziekte.

Bron: US gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: US gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waarom is de ziekte niet te genezen?

Helaas zijn de meeste ziektes die gekoppeld zijn aan reuma chronisch. Dit betekent dat het een ziekte is die blijft. De ziekte komt met pieken en dalen tot uiting. Over de lange termijn kan de ziekte echter verergeren. Wetenschappers hopen een manier te vinden om de ziekte te kunnen stoppen. Het Reumafonds is een instelling die onderzoeken financiert waarmee men uiteindelijk een medicijn hoopt te vinden tegen de ziekte. Gelukkig kunnen de symptomen al wel verminderd worden door middel van een behandeling.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer men last heeft van reuma ondervindt diegene stijfheid of pijn in de gewrichten en in de spieren. Hiernaast kan er een zwelling zijn rondom de gewrichten. Hierbij voelt deze regio meestal warm aan. Het is aangeraden om de huisarts te raadplegen wanneer er pijn te voelen is en je een belemmering ondervindt tijdens het bewegen. De huisarts of specialist kan met zekerheid vaststellen of je te maken hebt met reuma en eventueel hiervoor medicijnen verstrekken. Het kan namelijk zijn dat het een andere aandoening betreft met ongeveer dezelfde symptomen.

Hoe kan ik de symptomen van reuma verminderen?

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Hierdoor kunnen namelijk de gewrichten en wervelkolom soepel gehouden worden. Hiernaast versterkt het de spieren en zorgt het voor een gezonde conditie. Er moet hierbij rekening gehouden worden dat het afgewisseld wordt met voldoende rust. Wanneer het bewegen moeizaam gaat kan men een fysiotherapeut inschakelen. Hiernaast heeft men de mogelijkheid om op momenten dat men veel last heeft van pijn een pijnstiller gebruiken. Het is echter aangeraden om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ook bestaan er reumaremmers. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten zoveel mogelijk beperken. Deze medicijnen werken echter pas na enkele weken tot zelfs maanden. Een reumatoloog kan jou advies geven voor jouw medicijnkeuze. Gewrichten die warm en pijnlijk aanvoelen kunnen met ijsblokjes behandeld worden. IJsblokjes verdoven namelijk de zenuwen en verminderen de ontsteking.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaOorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaIn de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor ee…
Wat verstaan we onder Reuma?Wat is Reuma? Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voorname…
Wat is reuma, verschillende soorten reumaReuma is een aandoening aan pezen, gewrichten en botten. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aan…
Aandoening: ArtroseAandoening: ArtroseArtrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel slijtage genoemd en komt vooral bij oude…

Zika koorts: symptomen en behandelingZika koorts: symptomen en behandelingZika koorts is een door muggen overdraagbare ziekte die vooral voorkomt in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maar zich steeds…
Wat doen roetdeeltjes met ons immuunsysteem?Wat doen roetdeeltjes met ons immuunsysteem?Extreem kleine roetdeeltjes kunnen de cellen van ons afweersysteem aantasten. Ze komen vooral voor in de uitlaatgassen v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.bewegenzonderpijn.com/wat-is-reuma/
 • http://www.bewegenzonderpijn.com/wat-is-gewrichtsvloeistof/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedplasma
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/reuma-in-het-kort/wat-is-reuma
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/reuma-in-het-kort/feiten-en-cijfers
 • http://www.reumafonds.nl/reuma/strijd-tegen-reuma
 • http://www.reumafonds.nl/reuma/feiten-over-reuma
 • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/artrose/over-de-ziekte/oorzaken
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/symptomen-reuma-verminderen-met-beweging/
 • http://www.bouwenaanleefbaarheid.nl/index.php/Tips_bij_pijn_door_reuma
 • http://www.bewegenzonderpijn.com/wat-is-gewrichtsvloeistof/
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=866&fuseaction=art
 • Afbeelding bron 1: Bernd Brägelmann Braegel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: US gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.