Risico’s van overgewicht en de Gevolgen van Obesitas

Dat Overgewicht en Obesitas erg slecht voor je kan zijn dat weten veel mensen, maar wat een hoop mensen niet weten is wat de gevolgen en de risico's hiervan kunnen zijn. In dit artikel lees je alles over de gevolgen en risico's van Overgewicht en Obesitas

Overgewicht en obesitas


Risico’s van overgewicht.

De kans op een ziekte stijgt naarmate met zwaarder en dikker word. Vanaf een BMI van 25 tot 30 nemen de kansen aanzienlijk toe en kan je veel aandoeningen krijgen. Het is niet zo dat als u een BMI van 25 tot 30 heeft dat u één van deze aandoeningen zal krijgen maar de kans erop is aanzienlijk hoog.

Verhoogde bloeddruk:

De bloeddruk stijgt recht evenredig met toename in gewicht. Hoe hoger het gewicht hoe groter de kans dat u een hoge bloeddruk heeft of gaat krijgen. Hoge bloeddruk kan soms snel dalen als er veel word afgevallen.

Verhoogd cholesterol:

Door de toename van vetzuren in de bloedbaan ontstaat een ongunstige samenstelling van het bloed waardoor je veel vaatproblemen kan krijgen.

Hartinfarct:

Het risico op een vernauwing van de kransslagader en een hartinfarct is duidelijk hoger dan bij mensen zonder overgewicht. Dit komt voornamelijk door de verhoogde bloedvetten en hoge bloeddruk.

Psychologische gevolgen:

De psychologische gevolgen kunnen zijn: verminderend zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, stress, depressieve perioden en eetstoornissen.

Stress - incontinentie:

Verliezen van urine door op bepaalde momenten onder druk te staan zoals bij: niezen, springen, lachen enz. Dit kan uiteindelijk leiden tot een operatieve ingreep als het overgewicht niet afneemt.

Beroerte (CVA):

De kans op een beroerte is zeer groot dit komt voornamelijk door de hoge bloeddruk en de verhoogde kans op trombose. Mensen met overgewicht hebben vaker ook meer moeite met revalideren na een beroerte.

Kanker:

Er zijn aanwijzingen dat borstkanker na de menopauze, baarmoederkanker en dikke darmkanker vaker voorkomen bij mensen met overgewicht.

Kortademigheid, ziekten van ademhalingsorganen, zoals:

 • Astma en longemfyseem komen meer voor bij mensen met overgewicht. Vooral in combinatie met roken en overgewicht is de kans zeer groot op verlies van long functies
 • Het slaap-apneu syndroom, waarbij mensen door zeer zwaar snurken 's nachts perioden hebben waarbij de ademhaling even stokt, dit komt vooral voor bij te dikke mannen.

Hormonale stoornissen:

Menstruatiestoornissen maar ook ongewenste onvruchtbaarheid. Dit ontstaat omdat het vetweefsel voor een eigen productie van oestrogenen zorgt. Hierdoor is zwangerschap vaak niet mogelijk bij te dikke vrouwen.

Aandoeningen aan de bewegingsmechaniek:

Een van de eerste signalen die duiden op overgewicht zijn: gewrichtsontstekingen, rug- en nekklachten, voet- knie- en heupklachten. Mensen krijgen geen pijnlijke voeten, knieën en enkels want er is nog niets te vinden door de dokter. Het enige wat helpt tegen de bovenstaande klachten zijn afvallen. Als dit niet gebeurd kan je van je kraakbeen en gewrichten op de lange termijn veel last gaan krijgen van “slijtage”klachten.

Verminderde arbeidsgeschiktheid en Sociale isolatie:

Bij sollicitaties nemen ze eerder iemand aan die slanker is. Problemen met het openbaar vervoer of eigen vervoer. En het kan soms erg moeilijk zijn om naar theaters, bioscopen, restaurants en bij familie op bezoek te gaan. Ook kan je vaak niet mee doen met sport en bepaalde activiteiten.

Invaliditeit:

Bepaalde lichamelijke gevolgen van Obesitas en overgewicht kan leiden tot voortijdige afkeuring en een lager inkomen. Veel mensen die veels te dik zijn komen na een gegeven moment in een neergaande spiraal terecht. Door hun overgewicht kunnen ze minder bewegen en hebben vaker klachten aan de gewrichten, ademhaling en het behouden van vocht en urine. Door deze aandoeningen bewegen ze nog minder waardoor ze uiteindelijk in een rolstoel terecht zullen komen

Ouderdomssuikerziekte:

Dit wordt ook wel het type II diabetes of de niet van insuline afhankelijke diabetes “mellitus” genoemd. Over de gehele wereld neemt het aantal menen met mellitus snel toe dit heeft te maken met het overgewicht probleem. 60% tot 70% van de mensen met mellitus zou geholpen kunnen worden als het overgewicht blijvend kan worden bestreden.

Gevolgen van Obesitas

Dit gedeelte gaat over de gevolgen van de ziekte Obesitas. Dit gedeelte is onderverdeeld in 3 gedeeltes: de Lichamelijke gevolgen de Psychologische gevolgen en de Praktische gevolgen.

Lichamelijke gevolgen:

Als je Obesitas hebt dan heeft dat grote gevolgen voor je lichaam hieronder een opsomming met de bekende problemen bij Obesitas. Mensen met Obesitas hebben een grotere kans op ziektes en aandoeningen zoals:
 • hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Suikerziekte (diabetes)
 • Gewichtsproblemen

Sociale gevolgen:

Als je last hebt van Obesitas zijn de gevolgen niet alleen lichamelijk. Ook kan je er geestelijk zwaar onder lijden. Vaak worden mensen depressief en beginnen met het vermijden van contact van vrienden, familie en later ook met vermijden van het sociale leven.

Praktische gevolgen:

Obesitas kan je leven totaal verpesten. Door die kleine rotstoeltjes wil je bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop. En die starende mensen vind je maar niks. Hieronder een opsomming van praktische gevolgen van Obesitas:
 • Reizen is moeilijk vooral met het openbaar vervoer.
 • Zoeken van passende kleding kan soms erg moeilijk zijn.
 • Vaak kunnen mensen met Obesitas niet eens meer voorover bukken waardoor je niet eens meer in staat bent om je eigen veters vast te binden.
 • Je kunt veel eerder arbeidsongeschikt raken.
 • Je kans op een baan bij sollicitaties zijn niet heel groot.

Lees verder

© 2008 - 2024 Lucdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Gevolgen voor de gezondheid door overgewichtGevolgen voor de gezondheid door overgewichtSteeds meer mensen hebben last van overgewicht. Ook een beetje overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoe z…

De posttraumatische stressstoornis (PTSS)Een van de meest voorkomende psychische stoornissen na het meemaken van een traumatische gebeurtenis is de posttraumatis…
CMV - Het cytomegalovirusHet cytomegalievirus (ook wel cytomegalovirus genoemd) of CMV is een virus dat bij een gezonde persoon geen schadelijke…
Lucdejager (26 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.