Reuma: diverse vragen en antwoorden

Reuma: diverse vragen en antwoorden Veel mensen zijn direct of indirect bekend met de aandoening reuma. Velen van hen weten echter niet precies wat reuma is en welke behandelmogelijkheden er nu precies zijn. Dit artikel probeert een antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom reuma; aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan 100 soorten aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met name de gewrichten. Op dit moment zijn er 132 soorten reume te onderscheiden. Deze 132 soorten worden weer verder onderverdeeld in drie categorieën:
 1. Ontstekingsreuma: met name gewrichtsontstekingen
 2. Artrose: meest voorkomende vorm van reuma, komt neer op slijtage van de gewrichten
 3. Weke-delen reuma: reuma aan de spieren, pezen en banden

Enkele in de volksmond bekende vormen van reuma:
 • Artritis
 • Artrose
 • Fibromyalgie
 • Jicht
 • Lyme
 • Osteoporose

Uit een onderzoek daterende uit 2003 bleek dat 57.100 mannen en 90.400 vrouwen lijden aan de aandoening reuma. Deze schattingen zijn gebaseerd op gegevens van huisartsenbestanden. Het werkelijke aantal kan echter veel hoger liggen, daar mensen zonder diagnose ook reuma kunnen hebben.

Wanneer is het verstandig naar de huisarts te gaan?

Iedereen heeft wel eens pijn in de gewrichten of een spier die niet lekker aan voelt. Het is echter verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen wanneer één of meerdere van de ondergenoemde klachten aan blijven houden en niet over gaan na een aantal dagen rust gehouden te hebben of herhaaldelijk op treden:
 • Zwelling van één of meerdere gewrichten
 • Pijn en stijfheid wanneer men beweegt, met name in het begin
 • Pijn in de spieren en gewrichten

Hoe verloopt reuma?

De meeste mensen ontdekken dat zij reuma hebben wanneer zij door de huisarts doorverwezen worden naar een reumatoloog of internist die de aandoening constateert. Bij een reumatoloog of internist worden verschillende onderzoeken gedaan en testen afgenomen om te bekijken of iemand reuma heeft. Deze mensen stellen een diagnose en sturen je vervolvgens door na een specialist in beweging, meestal een oefentherapeut, een orthopeed of een ergotherapeut.

Reuma kent een wijde variëteit aan beloop. Het beloop van reuma hangt ook sterk af van de schade aan de gewrichten. Bij sommigen is enkel het kraakbeen aangetast en deels verloren gegaan, bij anderen zijn er reeds gaten in het bot ontstaan. Deze gaten worden erosies genoemd. Er bestaan erosieve- en niet erosieve vormen van reuma. Hoe langer men reuma heeft, hoe groter de kans op erosies.

Reuma kent een onderscheid tussen vormen mét en vormen zónder reumafactoren. Dit zijn bepaalde antistoffen die in het lichaam aanwezig zijn. Deze vormen worden seronegatieve en seropositieve vormen genoemd. De meeste mensen met reuma zijn aanvankelijk seronegatief, maar naarmate de aandoening vordert worden zij vaak seropositief.

Welke behandeling is mogelijk bij reuma?

Reuma kan tot op heden niet genezen worden, maar enkel behandeld. Er zijn echter diverse methoden op de markt om de gevolgen van reuma te bestrijden en/of te verzachten. Welke behandelvorm geschikt is hangt sterk af van het type reuma en het stadium van de aandoening. Wanneer men er achter komt dat de reuma het gevolg is van bijvoorbeeld verkeerd gebruik van de spieren in het lichaam, zal men eerst deze oorzaak behandelen alvorens naar een verdere behandeling uit te kijken.

Medicijnen

Wanneer blijkt dat de klachten niet over gaan of voldoende minderen met behulp van bewegingstherapie, kan men besluiten over te gaan op medicatie. Ontstekingsremmende middelen als naproxen helpen de zwellingen te verminderen en de pijn te onderdrukken. Er zijn ook diverse voedingssuplementen tegen reuma verkrijgbaar.
Wanneer de mildere medicatie vormen niet afdoende zijn kan men besluiten medicatie te slikken die het immuun-systeem en daarmee de ontstekingen onderdrukken.

Operatie

Bij sommige vormen van reuma is het mogelijk dat de gewrichten schoongemaakt worden of zelfs vervangen worden door prothesen. Een prothese is een kunstmatig gewricht dat vrijwel identiek aan een natuurlijk gewricht werkt.

Alternatieve behandelingen

Naast de reguliere medische zorg bestaan er diverse andere mogelijkheiden tot behandeling van de reuma. Denk hierbij aan aromatherapie, fytotherapie, yoga, reiki behandelingen, acupunctuur en dergelijke. Sommige mensen hebben hier degelijk baat bij. Voorzichtigheid is echter wel geboden, aangezien het toch om iets zeer waardevols gaat: je eigen lichaam!

Hulpmiddelen en vergoeding

Om het leven met reuma te vergemakkelijken zijn er diverse hulpmiddelen waar toe je je kan wenden. De fysiotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen bij het omgaan met bewegingsbeperkingen en trucjes aanleren waardoor je optimaal gebruik kan maken van de resterende mogelijkheden.
Er is ook hulp beschikbaar in de vorm van diensten. Je kan overwegen voor een hulp in de huishouding te kiezen, iemand die voor je kookt, iemand die helpt bij het aankleden etcera.
In sommige gevallen kan het verstandig zijn een aangepaste woning te zoeken of de eigen woning dermate aan te passen dat hij weer bewoonbaar voor je is. Denk hierbij aan het wegwerken van drempels in huis, een slaapkamer op de begane grond, een verlaagd aanrecht en dergelijke.

Hulpmiddelen en aanpassingen worden helaas niet altijd vergoed. Het is daarom verstandig precies na te gaan welke rechten je hebt volgens je zorgverzekering en eventueel te overwegen een andere zorgverzekaar te kiezen. Wanneer je eigen spaarpotje leeg is kan je vaak nog aanspraak maken op een aantal tegemoetkomingen in de zorgkosten. Hiervoor kan je het best contact opnemen met de behandeld arts of de WIA.

Wat kan je zelf doen?

Hoewel het misschien tegenstrijdig in de oren klinkt, is het erg belangrijk om in beweging te blijven met reuma. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je spieren en botten sterk blijven en je gewrichten soepel blijven of soepeler worden. Hierdoor worden de gewrichten minder stijf. Zwemmen, fietsen, wandelen en diverse zelfoefeningen zijn erg geschikt om te klachten door de reuma te verminderen.

Op de website http://www.reumadoehetzelf.nl/forum/tips-en-handigheidjes.html vind je diverse handigheidjes om zelf beter om te kunnen gaan met je aandoening.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…

Migraine hoe kom je er van af?Migraine hoe kom je er van af?Als je last hebt van migraine, dan weet je hoe belangrijk het is om snel van de hoofdpijn af te zijn. Een migraine aanva…
Schizofrenie, een psychische aandoeningSchizofrenie Een psychische aandoening die behoorlijk ernstig is. Mensen horen stemmen, zien andere dingen dan de werkel…
Bronnen en referenties
 • http://www.rivm.nl/vtv/object_class/kom_reuma.html
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.