Cardiospermum tegen eczeem

Cardiospermum halicacabum (fam. Sapindaceae) is een snel groeiende éénjarige plant die groeit in subtropische en tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuid-Amerika, India en Australië. De Engelsen noemen de plant Love-in-a-puff, vertaald geeft dat liefde-in-een-tasje. Deze bijnaam wordt aan de plant gegeven vanwege het bijzondere zaad in de ballonnetjes. Het zaad is namelijk zwart met een wit hartje! In Afrika wordt deze plant gebruikt bij huidaandoeningen, reuma, luchtweginfecties en obstipatie. In Amerika dragen
verschillende Indianenstammen de zaden als armband boven de byceps om zich te beschermen tegen slangenbeten. Olie uit de zaden hebben een insectenwerende werking (Khan 1983) en extracten uit de hele plant zijn ontstekingswerend (Chandra 1984).

Wetenschappelijk onderzoek Cardiospermum

De laatste 10 jaar zijn er verschillende studies uitgevoerd naar de werking, effectiviteit en tolerantie van Cardiospermum-preparaten, Deze preparaten worden in de hedendaagse fytotherapie gebruikt bij constitutioneel eczeem, allergisch eczeem en netelroos. Gebruikt worden de bovengrondse delen van de bloeiende plant, verwerkt als tinctuur in zalf, crème of emulsie voor uitwendige toepassing. Cardiospermum heeft een ontstekingsremmende, jeuk en pijnstillende werking. Het ontstekingsremmend effect is vergelijkbaar met de werking van fenylbutazon. Cardiospermum remt acute en chronische ontstekingen. De extracten hebben een stabiliserende werking op lysosomale membranen, waardoor uitscheiding van ontstekingsbevorderende enzymen uit lysosomen geremd wordt. Verder wordt de werking verklaard door remming van de synthese van leukotriënen en prostaglandinen (ontstekingsbevorderende stoffen). Fytosterolen (campesterol, sitosterol, stigmasterol), pentacyclische triterpenen (glutinol, p-amyrine) en flavonoïden (chrysoeriol, apigenine, luteoline, afzeline, quercitrine) dragen mogelijk bij aan de ontstekingsremmende werking. Daarbij zijn de fytosterolen mogelijk verantwoordelijk voor het stabiliserend effect op lysosomale membranen. De aanwezige vetzuren komen in aanmerking voor de jeukstillende werking. Duidelijk is dat Cardiospermum in vitro en in vivo een ontstekingsremmend effect heeft.

Klinisch onderzoek Cardiospermum

Verschillende klinische onderzoeken met meer dan 2000 patienten lieten zien dat Cardiospermum verschillende symptomen van eczeem gunstig beïnvloeden, zoals jeuk, roodheid, korstvorming, kloofjes, schilfering, ontvelling en uitdroging. De jeukstillende werking treedt snel op en de ontstekingswerende werking wordt na twee tot drie dagen merkbaar. In een vergelijkende studie bleek Cardiospermum even effectief te zijn als bufexamac (Parfenac). Interessant is ook dat naar voren is gekomen dat Cardiospermum niet alleen veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere huidmiddelen, maar ook het gebruik van conventionele middelen aanzienlijk kan verlagen.

Atopisch of constitutioneel eczeem

Atopisch eczeem is een erfelijke, sterk jeukende, chronische huidaandoening, waarvan de oorzaak niet precies bekend is. De aandoening is vaak onderdeel van het atopisch syndroom waartoe ook rhinitis en astma behoren. Atopisch eczeem begint in veel gevallen in de babyleeftijd of rond de puberteit en verdwijnt meestal na het dertigste jaar. De ziekte wordt gekenmerkt door roodschilferende huidafwijkingen met vergroving en verdikking van het huidoppervlak. Het komt vooral voor in de elleboogplooien, knieholten en in het gezicht. Bij ernstige vormen kan het overal optreden. De hevige jeuk kan leiden tot slapeloosheid. Algemene maatregelen bestaan o.a. uit de eliminatie van factoren die de ziekte verergeren, zoals huisstofmijt, pollen, dierlijke huidschilfers en bepaalde voedingsmiddelen (melk, noten, vis, soja, pinda's) en een regelmatige levensstijl met goede nachtrust. De behandeling van milde vormen bestaat uit een uitwendige behandeling met natte omslagen (bij acuut eczeem), teerpreparaten of vette zalven.

Andere kruiden voor atopisch eczeem

De klassiekers: Calendula (Goudsbloem); Matricaria recutita (Echte kamille) en Viola tricolor (Driekleurig viooltje) geven dikwijls goede resultaten. De grote vijf voor de huid
Ook anti-allergische kruiden vooral Plantago lanceolata (Weegbree) kunnen helpen. In de naam... Weegbree
Als voedingssuplement gamma-linoleenzuur in de vorm van Teunisbloemolie (Oenothera).
Verder worden bloedzuiverende kruiden, zoals Urtica (Brandnetel) en Tarraxacum (Paardebloem) voor inwendig gebruik geadviseerd.
© 2008 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…
Allergisch contacteczeemAllergisch contacteczeemEczeem is een huidaandoening waarbij de huid rood wordt, schilfert, jeukt en er kunnen blaasjes gevuld met vocht ontstaa…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Alternatieve geneeswijzen eczeemAlternatieve geneeswijzen eczeemMensen met eczeem worden geplaagd door ontstekingsreacties van de huid. Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve gene…

De sluipende bacterie Neisseria MeningitidisDe sluipende bacterie Neisseria MeningitidisNeisseria Meningitidis, ook wel meningokok genoemd, is een aerobe gram-negatieve diplokokke bacterie en behoort tot de N…
Antibiotica, werking en soortenAntibiotica zijn organische stoffen die ziekteverwekkers bestrijden. Deze stoffen zijn met name gericht op het bestrijde…
Bronnen en referenties
  • Cursus fytotherapie. Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'. www.everyoneweb.com/herbarius Borner, M., Weiser, M. 1995. Hauttherapie mit salbe aus Cardiospermum halicacabum; Langjährige erfahrungen durch studie bestätigt. TW Dermatologie. 25:462-464 Brüggemann, B., Rudolph, R. 1995. Lokale therapie der atopischen dermatitis: Cardiospermum halicacabum und Bufexamac im vergeleich. Haut. 6:2818-2822
Reacties

Marjolein, 06-06-2011
Ik wilde u vragen of ik de tinctuur zelf kan maken als ik de plant koop. Ik heb hier 90% alcohol, als ik dat verdun naar 70% welke delen van de plant kan ik dan het beste gebruiken voor de tinctuur? Alvast bedankt voor uw reaktie! Reactie infoteur, 06-06-2011
De hele bloeiende plant kan gebruikt worden. Maurice

Bert Dijkstra, 25-07-2009
Ik gebruik het om eczeem bij mijn kat te genezen die heeft een huidaan doening dermatitis om dat zijn hormoon uit balans is geraakt, hij likt het ook weer op ik hoop dat hij er beter van wordt bert… Reactie infoteur, 25-07-2009
Bert,
Hou me op de hoogte. Groeten Maurice

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.