Nierfilterontsteking

Veel mensen hebben er wel eens last van; van keelontsteking. Nou is dit wel heel wat anders dan nierfilterontsteking, maar in veel gevallen heeft dit wel iets met elkaar te maken.

De nieren

De nieren bestaan uit miljoenen dezelfde deeltjes, deze deeltjes heten kapsels van Bouwman. Je ziet ze op het plaatje bovenaan dit stuk. Deze kapseltjes zorgen ervoor dat stoffen uit je bloed naar de urine afgescheiden worden. Zo komen afvalstoffen dus niet in je weefsels terecht, maar in je bloed. Het bovenste ‘ronde ding’ wat je ziet, heet een glomerulus (nierfilter). Nou, daar gaat het allemaal om bij een nierfilterontsteking, in het latijns glomerulonefritis genaamd.

Wat is een nierfilterontsteking?

In de glomerulus zitten hele kleine gaatjes, waardoor afvalstoffen in de urine terecht kunnen komen. Als iemand ergens anders in het lichaam een ontsteking heeft, vaak bij een keelontsteking, komen er zó veel afvalstoffen (van bacteriën) in de glomerulus dat dit zich ophoopt. Er ontstaat dan een ontsteking in de nieren.
De gaatjes in de glomerulus kunnen door deze ontsteking groter worden, waardoor niet alleen afvalstoffen in de urine terechtkomen, maar ook essentiële stoffen, zoals eiwitten en suikers. Deze stoffen kunnen dan niet meer opgenomen worden in de weefsels en gebruikt worden als brand- of bouwstoffen.

Symptomen van nierfilterontsteking

  • Oedeem (vochtophoping),
  • Hoge bloeddruk,
  • Vermoeidheid,
  • Misselijkheid,
  • Zwakte,
  • Wallen onder de ogen,
  • Rode urine door aanwezigheid van eiwitten en rode bloedcellen,

Behandeling van nierfilterontsteking

Als er duidelijk sprake van is dat de nierfilterontsteking door een ontsteking ergens anders in het lichaam komt, wordt er antibiotica voorgeschreven en gaan beide ontstekingen vanzelf weer over.
Het kan ook zo zijn dat dit niet duidelijk aan te tonen is. Dan is de behandeling in eerste instantie gericht op het bestrijden van de symptomen en worden bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen en ontstekingsremmende medicijnen gegeven. Bij oedeem (vochtophoping) spelen vochtafdrijvende middelen een grote rol.

In het laatste geval, dat er geen duidelijke oorzaak voor de nierfilterontsteking aan te wijzen is, betreft het vaak het begin van een chronische, dus terugkerende, onsteking. Hierbij kan de nierwerking zo verslechteren dat er uiteindelijk een niertransplantatie nodig is.

Herkent u deze symptomen, ga dan naar uw huisarts, die onderzoekt u wel verder.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundig methodiek over glomerulonefritisDit is een geneeskundige methodiek over glomerulonefritis. Nierfilterontsteking (glomerulonefritis) is een verzamelnaam…
Glomerulonefritis: Oorzaken van nierfilterontstekingGlomerulonefritis: Oorzaken van nierfilterontstekingGlomerulonefritis (nierfilterontsteking) is een nieraandoening waarbij de glomeruli ontstoken zijn. Dit is het deel van…
Nierfilterontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingNierfilterontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen nierfilterontsteking of een ontsteking van de nierfilters (glomerulus), wordt ook wel 'glomerulonefritis' genoemd. B…
Geneeskundig methodiek: Chronische nierinsufficiëntieIk heb hier de ziekte chronische nierinsufficientie uitgewerkt. Nierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de nieren h…

Tetanus, wat is tetanus?Tetanus, wat is tetanus?Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Clostridium tetanie. Tetanus wordt veroorzaakt doordat deze bacterie…
Hartfalen, oorzaken en gevolgenIeder jaar sterft ongeveer 4% van de Nederlanders aan de gevolgen van hartfalen. Hieronder vallen meer mannen (62%) dan…
Reactie

Siny, 19-07-2009
Na al wel jaren last van infectie urinewegen en vele soorten antibotica vraag ik om raad soms bloed in ontlasting als ik te lang wacht met urne wegbrengen paar keer kweek geweest 1 keer bacterie gevonden maar heb dit jaar al 6 keer terugkomende infectie dikke knieen af en toe en enkels bij lang staan zag dit artikel en dact ik schrijf eens hier heen b v dank siny Reactie infoteur, 08-08-2009
Hoi Siny

Hier kan ik je helaas niet verder bij helpen, ik ben geen arts. Ik raad je aan naar je huisarts te gaan, maar denk dat je dit ook al wel gedaan hebt.

Sterkte er mee!

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.