Depressie depressief of depressiviteit

Depressie depressief of depressiviteit Gevoelens van verdriet zijn normale emoties welke een ieder van ons gedurende zijn of haar leven in enige vorm mee zal maken. Bij een depressie verhevigen dit soort emoties en beïnvloeden ze het leven van alle dag. Depressiviteit is één van de meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen en komt bij vrouwen gemiddeld twee keer zo vaak voor als bij mannnen. Soms verdwijnt een depressie spontaan na een aantal dagen of weken, maar soms is professionele hulp nodig. De oorzaken van depressiviteit kunnen van velerlei aard zijn. Er zijn aanwijzingen dat sommige mensen een genetisch bepaalde erfelijke aanleg hebben om een depressie te ontwikkelen indien deze wordt uitgelokt door één of een combinatie van de volgende factoren:
  • Een verlies of sterfgeval.
  • Relatieproblemen of een relatiebreuk.
  • Slechte gezondheid.
  • De zorg voor iemand hebben gedurende een lange periode.
  • Financiële problemen.
  • Problemen op het werk.
  • Onopgeloste conflicten.

Soms ontwikkelen depressies zich, als de hoeveelheid problemen voor een persoon teveel worden om te verwerken. Ook is het mogelijk dat een depressie veroorzaakt wordt door te lage niveau's van schildklierhormonen (hypothyroidism) of een hormonale verstoring welke op kan treden na de geboorte van een kind of rond de menopauze. In andere gevallen is een depressie te wijten aan de levensstijl zoals excesief alcoholgebruik of het gebruik van verdovende middelen. Echter depressies kunnen ook spontaan ontstaan zonder dat daar direct aanwijsbare redenen voor zijn.

Behandeling zonder medicijnen

Het is belangrijk om advies te vragen aan de huisarts als de depressieve gevoelens blijven bestaan. Ook is het van vitaal belang dat iemand die met zelfdodingsneigingen rondloopt met de meeste spoed medische hulp zoekt. Soms is het prettig om de zaken welke in het hoofd rondspoken te bespreken met de dokter, of misschien met een geestelijke indien van toepassing.
Vaak werkt het therapeutisch indien een neutraal persoon de problemen aanhoort zonder dat er kritiek of een veroordeling plaats vindt. De dokter zou met de suggestie kunnen komen om contact te zoeken met een welzijnswerker of psycholoog. Alhoewel ze zich voor een groot deel met dezelfde zaken bezig houden, zal in de praktijk een welzijnswerker zich bezighouden met je inzicht te geven in je gevoelens om ze beter te begrijpen, terwijl een psycholoog zal trachten om negatieve gevoelens en gedachtpatronen om te buigen in een meer positieve richting. Steun van familie en vrienden kan uiterst waardevol zijn. Ze kunnen tot steun zijn bij de dagelijkse gang van zaken. Echter, niet iedereen is zo gelukkig om over rechtstreekse hulp te beschikken.

Antidepressiva

De dokter kan beslissen om een middel tegen depressiviteit voor te schrijven, al dan niet in combinatie met psychologische hulp. Antidepressiva zorgen voor een balans van de chemische processen in de hersenen. Er zijn een groot aantal verschillende antidepressiva beschikbaar, en de dokter zal trachten om middelen voor te schrijven welke het best geschikt zijn. Ondanks het feit dat er een aantal zaken zijn waar onmiddelijk verbetering op kan treden, zoals een verbeterde slaap, duurt het minimaal twee weken voordat er een verbetering van de gemoedstoestand optreedt. Kleine bijverschijnselen zullen over het algemeen snel optreden, indien er problemen zijn door deze bijverschijnselen dan dient dit aan de behandelend aarts te worden doorgegeven, zodat hij eventueel naar een ander middel uit kan wijken. Als de antidepressiva hun werk beginnen te doen zal er geleidelijk een verbetering optreden waardoor het leven van alle dag leefbaarder zal worden. De meeste artsen schrijven de middelen voor een periode van vier tot zes maanden voor. Antidepressivan nemen de gewone menselijke emoties niet weg, en zijn niet verslavend. Veel mensen verwarren antidepressiva met tranquilizers, deze zijn wel verslavend en helpen niet bij depressiviteit.

Zelf hulp

Het effect van een behandeling van depressie kan vaak op een positieve manier worden beïnvloed, door het aanpassen van de levensstijl en de dagelijkse routine. Het is belangrijk om dagelijks voldoende beweging te hebben, het liefst buiten de deur, en dat er een gezond dieet wordt gevolgd. Het elke dag in vullen met interessante en prettige zaken is belangrijk, tegelijkertijd moet er voor gewaakt worden dat er te veel hooi op de vork wordt genomen.

Lange termijn vooruitzichten

In de meeste gevallen zullen depressies weer over gaan al dan niet met behulp van medicatie en of therapie. Voor sommige mensen zal het echter zo zijn dat ze gedurende het leven meerdere periodes van depressies zuillen meemaken waarvoor vaak een langdurige specialistische behandeling noodzakelijk is.
© 2010 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Ben ik depressief? Kenmerken van een depressieBen ik depressief? Kenmerken van een depressieVrijwel iedereen kampt zo nu en dan met neerslachtigheid; bijvoorbeeld na een vervelende ervaring, in de winterperiode o…
Hoe voorkom je depressiviteit?Hoe voorkom je depressiviteit?Depressiviteit is op zichzelf geen psychische aandoening, maar een verzamelnaam voor alle psychische aandoeningen waarbi…

Medisch onderzoek: het bedrijf PRA International (PRA)Medisch onderzoek: het bedrijf PRA International (PRA)Voordat een medicijn op de markt komt moet er eerst goed onderzoek naar worden gedaan. Er moet worden gekeken of het wel…
Malaria of moeraskoorts, beter voorkomen!Malaria of moeraskoorts, beter voorkomen!Een mug betekent in westerse landen vaak een klein ongemak of een kleine verstoring van de rust. De anophelesmug, of mal…
Costaric (128 artikelen)
Laatste update: 19-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.