Myasthenia Gravis – een ernstige neurologische ziekte
Myasthenia Gravis is een ernstige, maar zeldzame neurologische ziekte. De Latijnse woorden voor Myasthenia Gravis betekenen ernstige spierzwakte. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich niet naar buiten richt, maar op het eigen lichaam. Daardoor worden spieren zwakker bij Myasthenia Gravis en dit betekent dat bepaalde delen van het lichaam het niet meer doen.
Myasthenia Gravis
Myasthenia Gravis valt het eigen afweersysteem van het lichaam aan. Bij deze ziekte worden vooral de stoffen die zorgen voor de overdracht van prikkels van zenuw naar spier het slachtoffer. Die prikkel van zenuw naar spier is er nauwelijks en daardoor doen de spieren op een gegeven moment bijna niets meer.
Myasthenia Gravis op de ogen
Myasthenia Gravis kan op bepaalde delen van het lichaam slaan. Bij sommige mensen worden vooral de oogspieren aangetast. In veel gevallen hebben die mensen dan ook nog eens de Ziekte van Graves, een aandoening van de schildklier. Bij Myasthenia Gravis waarbij de ogen worden getroffen heeft iemand dus last van verlamde oogleden. De ogen hangen daardoor en iemand kan daardoor ook niet goed meer zien, want de oogleden hangen voor de pupillen. Ook zijn de oogbollen vaak naar voren gedrukt en ze draaien niet synchroon. Ook is de lichtinval vaak te sterk voor iemand met deze ziekte.
Hoe ontstaat Myasthenia Gravis?
Myasthenia Gravis kan op verschillende manieren ontstaan. Mensen krijgen de ziekte soms na:
- Een operatie
- Een infectie
- Door erfelijke factoren
Hoe behandel je Myasthenia Gravis?
Myasthenia Gravis is niet te genezen, maar wel met medicijnen te behandelen. Bij niet iedereen slaan die medicijnen echter aan en wie er niet op reageert, zal met de ziekte moeten leren leven.
Hoe ziet het leven van iemand met Myasthenia Gravis eruit?
Mensen die aan Myasthenia Gravis lijden hebben ernstig verzwakte spieren in het hele lichaam. Elke inspanning zorgt voor grote vermoeidheid. Activiteiten ontwikkelen kan maar in beperkte mate.
Hoe vaak komt Myasthenia Gravis voor?
Myasthenia Gravis komt bij ongeveer 20 op de 100.000 mensen voor. Vrouwen en ouderen van tussen de 50 en 70 jaar worden het meest getroffen.
Welke medicijnen worden ingezet bij Myasthenia Gravis?
Medicijnen die worden ingezet tegen Myasthenia Gravis zijn onder meer prednison. Ook andere sterke ontstekingsremmers worden gebuikt. Ze helpen echter niet altijd. Bij de ziekte wordt ook wel de thymus weggehaald. Een deel van de mensen heeft daar baat bij.
Bekende mensen met Myasthenia Gravis
Aristoteles Onassis, de latere man van Jacky Kennedy leed aan Myasthenia Gravis. Ook de dwerg Sleepy uit de Walt Disneyfilm Sneeuwwitje had de aandoening en kampte met hangende oogleden. Walt Disney gaf de dwerg dit uiterlijk, omdat hij iemand kende met de ziekte.