Hoe kun je jezelf weren tegen koorts?

Hoe kun je jezelf weren tegen koorts? Je hele lichaam voelt warm aan en je temperatuur begin te stijgen. Dit kan erop wijzen dat je koorts hebt. Bij koorts is het meestal niet nodig om dramatische beslissingen te nemen. Koorts is immers een signaal van het lichaam zelf. Het is druk bezig met een verdedigingsmechanisme tegen een infectie of virus. Het beste wat je in dit geval kan doen, is je lichaam bijstaan en helpen. Het is meestal beter dat je koorts laat uitzieken. Wat kun je in dit proces doen om je lichaam te helpen?

Drink voldoende

Als je lichaam het warm heeft, gaat het zweten. Bij koorts sluiten je zweetkanaaltjes automatisch af om te verhinderen dat je nog meer vocht kunt verliezen. Bij koorts kun je namelijk heel erg zweten. Het is belangrijk in deze periode heel veel water te drinken. Bij koorts kan water een groot verschil maken. Water helpt namelijk je lichaam te zuiveren. Vooral thee is heilzaam. Er zijn verschillende soorten thee die je kunt drinken om je koorts sneller te laten overgaan.

Thee

Hoewel alle soorten thee je het nodige vocht bezorgen, zijn sommige soorten thee toch beter dan de andere. Theekruiden kunnen namelijk allerlei eigenschappen hebben die je sneller helpen om van je koorts af te geraken, of het proces prettiger kunnen laten verlopen. Vooral 3 soorten zijn er bekend voor: wilgenbast, lindebloesem en vlier.

Thee met wilgenbast

Deze bast bevatten gelijkaardige stoffen die ook in aspirines zit. Als je liever geen aspirines neemt, is wilgenbast zeker aangeraden. Het is een natuurlijk middel tegen koorts. Het is wel belangrijk dat je deze thee voorzichtig en rustig opdrinkt.

Thee met lindebloesem

Lindebloesemthee werkt erg goed bij koorts. Van deze thee moet je enorm hard zweten. Hiermee kun je de koorts doorbreken. Deze thee kun je best zo vaak mogelijk, en heet drinken. Vergeet wel niet dat je heel hard gaat zweten. Dus zorg ervoor dat je voldoende ander drinken bij de hand hebt, thee alleen is niet genoeg.

Thee met vlier

Dit is een gelijkaardig, pijnstillend effect zoals bij wilgenbast, maar het bevat niet dezelfde bestandsdelen als in aspirine. Voor diegene die aspirine niet goed kunnen verdragen, is dit een beter alternatief. Vlier kun je zoveel drinken in thee als je wilt.

Kleding

Veel mensen kunnen bij griep het koud krijgen. Vaak kan griep gepaard gaan met koorts. Mensen hebben dan de neiging om warme kleren aan te doen, omdat ze het koud hebben. Bij koorts is het belangrijk dat je niet teveel kleren aandoet. Als je in bed ligt, is het verstandig niet teveel dekens op je te leggen. De warmte moet kunnen ontsnappen via de lucht. Het is belangrijk het juiste evenwicht te vinden. Als je begint te rillen, doe dan iets meer aan tot het overgaat.

Middelen tegen de pijn

Als je jezelf echt ellendig voelt, kun je een pijnstiller nemen. Bij koorts wordt er over het algemeen door dokters aangeraden, om elke 4 uur dat je koorts hebt, 2 paracetamol in te nemen. Dit mogen ook aspirines in de plaats zijn. Deze twee geneesmiddelen kunnen zonder gevaar en probleem gemengd worden. Zorg dan wel dat je maar 1 paracetamol en aspirine om de 4 uur neemt. Het mengen hiervan kan nuttig zijn omdat beide geneesmiddelen andere bestandsdelen hebben. Koorts komt en gaat meestal. Het is belangrijk dat je jezelf goed verzorgt, en de koorts uitziekt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Wat te doen wanneer je koorts vatWat te doen wanneer je koorts vatKoorts is een medisch teken waarbij je lichaamstemperatuur een hoogte boven het normale bereikt van 36,5 tot 37,5 graden…
Alles over de Q-koortsQ-koorts is een steeds vaker voorkomende ziekte in Nederland, het verspreid zich voornamelijk van mens op dier. Al in he…

Het behandelen van artritis bij jonge en oudere mensenMensen hebben al duizenden jaren last van artritis. Meestal is dit de oorzaak van teveel, of te hard werken en fysieke a…
Zeldzame ziektes: feiten, trends en mogelijkhedenZeldzame ziektes: feiten, trends en mogelijkhedenZeldzame ziektes. De term doet vermoeden dat je het dan hebt over ziektes die nauwelijks iemand treffen. Toch lopen de s…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.