Het behandelen van artritis bij jonge en oudere mensen

Mensen hebben al duizenden jaren last van artritis. Meestal is dit de oorzaak van teveel, of te hard werken en fysieke arbeid te verrichten. Het kan ook komen door en tekort aan bepaalde vitaminen, of een afwijkend voedingspatroon. Het kan ook zijn dat je sneller de neiging hebt om de ruimte tussen je gewrichten af te slijten, dit kan dus ook erfelijk zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichtten.

Overgewicht

Overgewicht kan snel aanleiding geven tot artritis. Veel mensen met een duidelijk overgewicht, hebben last van artritis, vooral op oudere leeftijd. Omdat artritis vooral het onderste deel van het lichaam treft, zijn de onderste gewrichten ook het kwetsbaarste. Dit betreft vooral de knieën, heupen, voeten en enkels. Het gewicht gaat ook zwaarder je botten en je kraakbeen belastten. Het beste in dit geval is om je voeding te veranderen, of te beginnen met fitness. Als het probleem serieus is, kun je het beste je dokter raadplegen. Jek unt dan in overleg met de dokter stappen ondernemen.

Fitness en krachtoefeningen

Fitness kan goed zijn voor je artritis, omdat het je helpt om meer leniger te worden, Maar dit is vooral belangrijk in combinatie met krachttraining. Krachttraining is bijna noodzakelijk bij het behandelen van artritis. We zullen een voorbeeld nemen.

Als je artritis hebt tussen de wervels van je rug, zul je erg veel last hebben van rugpijn. Dit komt omdat het kraakbeen is afgesleten en er geen ruimte meer zit tussen de ruggenwervels. Hiervoor was dat het kraakbeen, maar dat is ondertussen afgesleten. Als je nu begint met krachtoefeningen voor de rug, krijg je meer spiermassa. Dit kan zowel voor mannen als voor vrouwen. De lege ruimtes tussen de wervels worden dan opgevuld met spiermassa, wat dan werkt als een soort kussentjes. Dit kan de pijn enorm helpen te verzachtten.

Massage

Een ander middel dat erg goed kan helpen tegen artritis is massage. Hierbij is het vooral belangrijk om de pezen te masseren. Deze lopen verder naar de zenuwen die de pijn veroorzaken. Als je de pezen goed masseert, zal de pijn verzacht worden. Als je dit niet zelf kan, of de pijn zot op een plek waar je niet aan kunt, kun je dit het beste door een kinesist laten masseren. Kennissen die er geen verstand van hebben, kunnen misschien de spier of pees verkeerd masseren, waardoor het nog erger wordt.

Verschillende vormen van beweging

Er zijn verschillende sporten die je kunt beoefenen zonder letsel aan je gewrichten te geven. Hieronder verstaan we vooral aerobic sporten. Voorbeelden hiervan zijn fietsen, wandelen of zwemmen. Vooral zwemmen is heel erg goed. Je lichaam ondervindt erg weinig druk op de gewrichten in het water. Hierdoor is de kans op blessures aan je gewrichten klein. Zwemmen kan ook redelijk intensief zijn. Je traint er je hele lichaam mee, wat betekent dat je de gewrichten overal kunt 'opvullen' met spiermassa die werken als een kussentje tussen je gewrichten, en de pijn overal sterk kunnen verminderen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Reumatoïde artritis RA behandelen met voeding en dieetReumatoïde artritis RA behandelen met voeding en dieetReumatoïde artritis of RA is een chronische aandoening die niet enkel vingers, pols, heupen, knieën en voeten aantast, m…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…

Gezondheid: Gynaecologische kankerGezondheid: Gynaecologische kankerBehoorlijk onderbelicht, maar daarmee niet minder ernstig ... gynaecologische kanker. Dit is een vorm die bij vrouwen vo…
Hoe kun je jezelf weren tegen koorts?Hoe kun je jezelf weren tegen koorts?Je hele lichaam voelt warm aan en je temperatuur begin te stijgen. Dit kan erop wijzen dat je koorts hebt. Bij koorts is…
Koningaap (118 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.