Granuloma inguinale

Granuloma inguinale Zweren op billen, liezen, mond, gezicht, baarmoeder. Granuloma inguinale is een ziekte die wordt overgedragen door contact met open zweren. Hoewel deze ziekte in de tropen veel voorkomt, wordt hij ook steeds meer in West-Europa gezien. Wanneer een behandeling uitblijft, zal er steeds meer weefsel worden afgebroken.

Granuloma inguinale

Een geslachtziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Donovania garnulomatis, tegenwoordig ook bekend onder de naam Klebsiella granulomatis. Deze ziekte wordt ook wel granuloma venereum of donovaniosis genoemd. Deze ziekte ziet men vooral in de tropen voorkomen, maar tegenwoordig steeds meer in West-Europa. De ziekte wordt door reizigers meegenomen en lijkt zich in West-Europa voor te zetten. Deze ziekte wordt voornamelijk overgebracht door geslachtsverkeer maar komt ook wel eens voor bij kinderen en volwassenen die geen geslachtsverkeer hebben gehad. Desondanks komt deze ziekte het meest voor bij mensen tussen de twintig en veertig jaar. In delen als Zuid-Amerika en Australië komt deze ziekte veel voor.

De ontdekker van de bacterie was Charles Donovan. Deze ontdekking deed hij in 1905. De bacterie is staafvormig en ovaalvormig. De bacterie kan zich van mens tot mens verspreiden door lichamelijk contact. Open zweren op het lichaam zijn een bron van de bacterie. Door contact met de zweren kan een niet-besmette persoon de bacterie oplopen.

Symptomen

De eerste kenmerken zijn een pijnloze bobbel bij of aan de geslachtsorganen. Deze verschijnt tien tot veertig dagen na het eerste contact met de bacterie. Wanneer deze niet behandeld wordt,. zal deze overgaan tot een zweer. Er zullen na verloop van tijd steeds meer zweren bijkomen, als eerste in de liezen en bij de billen. In eerste instantie zijn de zweertjes pijnloos, ze kunnen wel makkelijk gaan bloeden. Later kunnen de zweren klachten gaan veroorzaken waarbij er weefsel afgebroken kan worden. Dit is soms pijnlijk. De zweren breiden zich steeds verder uit en zullen ook in de baarmoeder, de botten en in het gezicht kunnen verschijnen. In de mond veroorzaken ze veel pijn. De zweren zullen intern en extern weefsel overal gaan afbreken, waarbij er slijm en bloed uit de zweren komt. Zonder behandeling blijft de bacterie weefsel afbreken. In sommige gevallen, waarbij jarenlange behandeling uitblijft, zal een (gedeeltelijke) amputatie plaats moeten vinden van een sterk aangedaan gebied.

Behandeling

Allereerst moet de diagnose vastgesteld wordt. Dit kan de arts doen door middel van de symptomen, de geschiedenis van de patiënt en door het maken van een microscopisch onderzoek. Hierbij wordt er wat weefsel van een zweer afgenomen en onder de microscoop bekeken op de aanwezigheid van de bacterie. Wanneer de ziekte is vastgesteld, zal er een behandeling plaats vinden met antibiotica. Deze zal voortduren totdat de zweren genezen zijn. Eerder staken met de antibiotica heeft als gevolg dat de bacterie blijft voortwoekeren. Na één week zal de ziekte al beginnen te genezen waarbij de zweren langzaam verdwijnen. In een enkel geval zal een operatie nodig zijn. Wanneer de ziekte volledig genezen is en de bacterie gedood is, zal deze iet meer terug keren, tenzij er weer opnieuw besmetting plaats vindt. Het achterblijven van een enkele bacterie kan ervoor zorgen dat het hele ziekteproces weer opnieuw begint.

Vaak moet worden bekeken met wie de besmette persoon in contact is geweest. Deze zal veelal ook een drager zijn van de bacterie en een behandeling moeten ondergaan.

Omdat in ontwikkelde landen voldoende antibiotica voorradig is en de medische hulp goed is, zal deze ziekte weinig problemen geven, mits tijdig wordt ingegrepen. In landen waar geen middelen en geld is, kan deze ziekte zelfs dodelijk aflopen. De ziekte wordt soms verward met lymfogranuloma inguinale. Deze geslachtsziekte lijkt sterk op granuloma inguinale en uit zich ook met rode bulten. De bulten zijn ook pijnloos. De behandeling geschiedt ook met antibiotica.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Donovanosis: Geslachtsziekte met zweren in genitale gebiedDonovanosis: Geslachtsziekte met zweren in genitale gebiedDonovanosis is een geslachtsziekte, veroorzaakt door een bacteriële infectie. Meestal heeft de seksueel overdraagbare aa…
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…
BBB: de billen, kledingadviesBBB: de billen, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…
Aften of afteuze zweren & oorzaak en behandelingAften of afteuze zweren & oorzaak en behandelingAften of afteuze zweren zijn kleine, pijnlijke kratervormige zweertjes in het mondslijmvlies (orale mucosa). Er kan één…

Hart-en vaatziektenHart-en vaatziektenSymptomen, vrouwen, doodsoorzaak, cijfers, behandeling. Hart-en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Vooral mensen va…
Mutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme is een periode van sprakeloosheid: het onvermogen om te praten. Dit kan bij een selectief gezelschap zijn, of sp…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Granuloma_inguinale
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.