Wat is het Syndroom van Münchhausen

Wat is het Syndroom van Münchhausen Het Syndroom van Münchhausen is een psychische aandoening waarbij ziektes worden nagebootst. De patiënt verlangt naar de aandacht en zorg van het medisch personeel en om die aandacht te krijgen bootst de patiënt ziektes na. Vaak lukt dit zo goed dat de patiënt al verschillende keren onnodig geopereerd is.

Waar komt de naam Münchhausen-syndroom vandaan?

Deze stoornis is vernoemd naar de baron van Münchhausen. Deze baron staat in de literatuur bekend om zijn fantasierijke verhalen over zijn belevenissen die niet waar bleken te zijn. De baron verzon verhalen maar geen ziektes. Toch is het syndroom van Münchhausen naar hem vernoemd.

Ziekenhuis

Een patiënt met het syndroom van Münchhausen komt vaak in het ziekenhuis met bepaalde klachten en heeft ook daadwerkelijk symptomen. Deze symptomen zijn door de patiënt zelf aangebracht. Voorbeeld: bloed toevoegen aan de urine, een wond zelf infecteren waardoor hij gaat ontsteken, insuline inspuiten terwijl dit niet nodig is etc.

Het doel van de patiënt is opgenomen te worden in het ziekenhuis. Het is gebleken dat mensen met het Münchhausen-syndroom veel medische kennis hebben. Dit kan bijvoorbeeld doordat de patiënt werkzaam is in deze sector of doordat de patiënt deze informatie heeft verkregen door middel van zelfstudie.

De behandeling

Het Münchhausen-syndroom is moeilijk te behandelen. Wanneer een arts het idee heeft dat er iets niet klopt wordt de patiënt boos en gaat naar een ander ziekenhuis. De enige manier om de patiënt te behandelen is een langdurige opname in een psychiatrische instelling.

Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand het Münchhausen-syndroom heeft?

Het enige wat je kunt doen is contact opnemen met de huisarts van de patiënt. De huisarts heeft beroepsgeheim maar je kunt bij hem wel je zorgen uitspreken. De huisarts kan vaststellen of jouw zorgen terecht zijn omdat hij in het medische dossier kan kijken. Het medische dossier van iemand met het Münchhausen-syndroom is vaak erg lang. Als de huisarts jouw zorgen terecht vindt (dit zal hij jou waarschijnlijk niet vertellen in verband met het beroepsgeheim) kan hij ervoor zorgen dat er geen medicijnen onnodig worden uitgeschreven en kan de patiënt op die manier in de gaten gehouden worden.

De kenmerken

  • De patiënt doet alsof hij acuut ziek is en medische hulp nodig heeft.
  • Als artsen twijfelen wordt de patiënt boos en verlaat deze het ziekenhuis.
  • De patiënt heeft vaak een ziekte, inclusief symptomen.
  • De patiënt verzorgt een wond niet goed en infecteert deze soms expres.
  • De patiënt vraagt veel aandacht van het medisch personeel
  • De patiënt heeft zelf veel medische kennis.

De oorzaken

Waarschijnlijk is de oorzaak psychiatrisch. Dit kan een persoonlijkheidsstoornis zijn, antisociaal gedrag maar het kan ook komen door een slechte kindertijd waarin misbruik en verwaarlozing een rol speelt en een goede ervaring met het zorgzame medische personeel.
© 2011 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interessante informatie over het syndroom van DownHet syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?
Aandoening: Het syndroom van AspergerAandoening: Het syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Syndroom van HornerHet syndroom van Horner, ook wel het syndroom van Claude Bernard of oculopupillair syndroom genoemd, is een neurologisch…

Hoe is dementie tegen te gaan?Hoe is dementie tegen te gaan?In Nederland leiden ongeveer 200.000 ,mensen aan dementie, dat is ongeveer 1.5% van de bevolking. De bevolking vergrijst…
Münchhaussen by proxy - Als een moeder haar kind ziek houdtMünchhaussen by proxy - Als een moeder haar kind ziek houdtMünchhausen by proxy is een syndroom dat vooral voorkomt bij vrouwen. Vaak zijn het moeders die hun kind ziek houden omd…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.