Zwanger met 50 jaar of ouder

Zwanger met 50 jaar of ouder Zwanger worden op een leeftijd van 50 jaar of ouder: voor velen vrouwen ondenkbaar of onhaalbaar. Toch komt het regelmatig voor dat ook de oudere vrouw op de natuurlijke manier zwanger wordt en zelfs een gezond kind ter wereld brengt. Wat zijn de voor-en nadelen van een zwangerschap op latere leeftijd?

De kans op zwangerschap na je 50e

Een vrouw is het meest vruchtbaar op een leeftijd tussen de 18 en 26 jaar. Na het 35e jaar gaat de vruchtbaarheid van de vrouw achteruit. In percentages is er duidelijk een verschil te zien. Een vrouw van 20 jaar heeft iedere maand 20 tot 25 procent kans om zwanger te worden. Tussen de 22 en 30 jaar is die kans 15 procent per maand. Met 38 jaar heb je iedere maand nog 5 procent kans om zwanger te worden.

Na het 45e jaar zijn de kansen om op een natuurlijk manier zwanger te worden heel klein. Toch komt het regelmatig voor dat een vrouw van vijftig jaar of ouder via de natuurlijke manier zwanger wordt.

Voordelen van zwanger worden na je 50e

Vrouwen die op oudere leeftijd zwanger willen worden, kiezen hier vaak heel bewust voor. Voor vrouwen die per ongeluk zwanger worden, kan het een grote schrik zijn. Toch kiezen ook deze vrouwen er vaker voor om de zwangerschap te voldragen dan jongere moeders die ongewild zwanger zijn geworden.

Op deze leeftijd hebben veel vrouwen veel meer financiële zekerheid dan hun jongere lotgenoten. Ook zijn vrouwen vanaf vijftig jaar veel geduldiger met kleine kinderen. Ze zijn in staat om makkelijker problemen op te lossen en hun fouten toe te geven. Op het werk of thuis voelen ze niet de druk om te presteren: dit maakt dat deze vrouwen vaak veel rustiger kunnen omgaan met de dagelijkse dingen.

Nadelen van een late zwangerschap

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een zwangerschap vanaf het vijftigste jaar. Allereerst het medische gedeelte: de kans op een kind met een afwijking is velen malen groter bij een oudere vrouw dan bij een jonge vrouw. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de eicellen die na het 35e levensjaar drastisch achteruit gaat. Een vrouw van 20 jaar heeft weinig kans op een kindje met het syndroom van down: 1 op de 1.000. Met 40 jaar is die kans 1 op de 78. Met 50 jaar is de kans 1 op de 4. Dit wil zeggen dat van elke vier zwangere vrouwen boven de 50 jaar, één vrouw een kind met het syndroom van down krijgt. De kans op een gezond kind is en blijft velen malen groter.

De kans op een miskraam neemt ook toe met het ouder worden. Dit heeft te maken met de slechtere kwaliteit met de eitjes, maar ook door het minder goed werken van de hormonen. Tot het 35e jaar is de kans op een miskraam 10 procent. Na het 40e jaar is de kans op een miskraam toegenomen tot 40 procent.

Een ander nadeel, of voor sommigen een voordeel, is de grotere kans op een meerlingenzwangerschap. Vrouwen van 20 jaar hebben een kans van 1 op 100 om een tweeling te krijgen. Voor vrouwen boven de 40 jaar is dit 1 op de 70. Het sterftecijfer bij een tweelingzwangerschap ligt zeven maal hoger dan bij een normale zwangerschap.

Een oudere zwangere vrouw heeft ook meer kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis tijdens de zwangerschap. Dit heeft te maken met een vaker hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. Ook worden bevallingen bij oudere vrouwen vaker een handje geholpen middels een inleiding of een keizersnede.

De omgeving

Een jonge vrouw met een dikke buik: iedereen vraagt meteen of zij zwanger is. Maar een oudere vrouw met een dikke buik wordt aangezien voor een vrouw met een buikje-van-het-eten. Bijna niemand staat er bij stil dat ook een vrouw van 50 jaar of ouder zwanger kan zijn.

Vrouwen van boven de 50 jaar met jonge kinderen zijn automatisch oma: zo ziet de buitenwereld het. Op het schoolplein wordt al snel gedacht dat oma haar kleinkind komt ophalen of brengen. Het is soms moeilijk om tegen deze vooroordelen op te boksen. Vaak wordt er ook gedacht dat men het kind onrecht aandoet door op oudere leeftijd zwanger te worden. Immers, het kind zal al snel een "oma" als moeder hebben. Gedeeltelijk klopt dit wel: de levensverwachting voor een vrouw is gemiddeld 82 jaar. Een vrouw die op haar 50e een kind krijgt, zal haar kind vaak op jonge leeftijd al achter moeten laten. Soms al eerder door opname in een verzorgingstehuis. Een kind van 30 zal aan de andere kant al lang in staat zijn om op eigen benen te staan. Bovendien: ook bij jonge moeders is nooit te voorspellen wat de toekomst brengt.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…

Zwanger: nesteldrangZwanger: nesteldrangNesteldrang komt voor bij de zwangere vrouw en komt het meest tot uiting ruim één maand voor de bevalling. Toch kan nest…
Wanneer ben ik uitgerekend?Wanneer ben ik uitgerekend?Wanneer is een zwangere vrouw uitgerekend? Duurt een zwangerschap 38 of 40 weken? Soms blijkt het lastig te zijn om uit…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pregnancy_over_age_50
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.