Kinderziektes die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap
Het is verstandig om na te gaan of je tegen bepaalde kinderziektes gevaccineerd bent of dat je een kinderziekte in het verleden al hebt doorgemaakt. In die gevallen ben je beschermd en hoef je je geen zorgen te maken als je in contact komt met een besmet persoon. Loop je tijdens de zwangerschap een kinderziekte op dan kan dat grote gevolgen hebben voor je ongeboren kind.
Rode hond
Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het virus wordt via druppeltjes in de lucht overgedragen. De ziekte begint vaak met een verkoudheid en opgezette lymfklieren achter de oren en in de hals. Na een dag ontstaan er roze vlekjes over het gehele lichaam. Deze uitslag verdwijnt meestal weer binnen een paar dagen. Toch zijn er veel mensen die helemaal geen ziekteverschijnselen krijgen. Opvallend bij volwassenen is dat de infectie met het rubellavirus gepaard kan gaan met gewrichtspijn. Rode hond is besmettelijk vanaf tien dagen voor tot zeven dagen na het uitbreken van de roze vlekjes.
Wat is het risico?
Rode hond kan ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind, vooral tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap. Afwijkingen die kunnen optreden zijn:
- doofheid
- oogafwijkingen
- hartafwijkingen
- verstandelijke handicap
- groeiachterstand
- botafwijkingen
- afwijkingen aan de urinewegen
- tekort aan bloedplaatjes
- lever- of miltvergroting
- aandoeningen van het zenuwstelsel
Besmetting later in de zwangerschap kan leiden tot een ontwikkelingsachterstand en afwijkingen in het afweersysteem.
Mazelen
Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. De eerste verschijnselen van een infectie met mazelen is een zware verkoudheid, keelontsteking en rode ogen. Tevens treedt er vaak hoge koorts op. Zodra deze symptomen wegtrekken ontstaat er over het hele lichaam een rode uitslag die begint in het gezicht. Mazelen is besmettelijk vanaf twee dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen ontstaan tot vier dagen nadat de uitslag is opgetreden.
Wat is het risico
Mazelen tijdens de zwangerschap leidt in hele zeldzame gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte. Bij pasgeborenen verloopt mazelen in veel gevallen zeer ernstig en is soms dodelijk.
Waterpokken
Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Ook dit virus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht maar tevens is het vocht afkomstig uit de blaasjes besmettelijk. Waterpokken begint vaak met een verkoudheid. Hierop volgen na enkele dagen vlekjes en blaasjes die ontzettend jeuken. De blaasjes ontstaan over het gehele lichaam maar vaak ook in de mond, op de oogleden en in het haar. Waterpokken is besmettelijk twee dagen voor tot maximaal zeven dagen na het verschijnen van blaasjes of tot de blaasjes zijn ingedroogd.
Wat is het risico
Als je in de eerste twintig weken van de zwangerschap voor het eerst met waterpokken wordt besmet, is er een kleine kans op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind. Het virus kan dan het zogenaamde congenitaal varicellasyndroom veroorzaken. Kenmerken van dit syndroom zijn: huiddefecten, oogafwijkingen, onvolgroeide ledematen en defecten in het zenuwstelsel. Als je rond de geboorte waterpokken hebt (tussen vijf dagen voor tot twee dagen na de geboorte), kan de baby ernstig ziek worden. Denk hierbij aan een ernstige longontsteking, ontsteking van de hersenen en hersenvliezen, maag-darmontstekingen of hepatitis.
Vijfde ziekte
Vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het parvo B19-virus. Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. Bij kinderen ontstaan kleine rode vlekjes in het gezicht en koorts. daarna verspreiden de vlekjes zich over het hele lichaam. Bij volwassenen zijn de symptomen vaak stijfheid en pijn van de handen en voeten. Deze klachten duren doorgaans een week of twee. Vijfde ziekte is besmettelijk vanaf één week voor de ziekte zich openbaart tot de huiduitslag optreedt.
Wat is het risico
Krijg je de ziekte in de eerste twintig weken van de zwangerschap, dan is er een klein risico op een miskraam of doodgeboorte. Vijfde ziekte is niet heel erg besmettelijk en wordt overgedragen door langdurig of intensief contact.