26 weken zwanger: Tips voor stellen in verwachting

Na 26 weken zwanger zijn is er weer een mijlpaal bereikt. Mocht de baby nu geboren worden dan is er al sprake van aanzienlijke overlevingskansen. Natuurlijk is de baby voorlopig beter af in de veilige en warme baarmoeder, de risico's zijn té groot mocht de baby nu ter wereld komen. De baby is nu rond de 33 centimeter en weegt ongeveer 700 gram. De bewegingen van de baby zijn steeds frequenter en krachtiger te voelen.

Zwangerschapskwaaltjes

Je zit nog net in het tweede trimester van de zwangerschap. Ondanks dat je meestal je het beste voelt tijdens dit trimester, de zwangerschap wordt wel steeds zwaarder. Het kindje, en dus ook de baarmoeder wordt groter, en zal meer ruimte in je buik gaan innemen. Je organen zullen wat plaats in moeten leveren en dit merk je bijvoorbeeld doordat je vaker moet plassen. Ook je darmen kunnen het moeilijker krijgen, met obstipatie tot gevolg. Drink daarom veel en eet voldoende vezels. Neem bijvoorbeeld extra vezels door dagelijks een bakje yoghurt met gebroken lijnzaad te eten. Verder kun je wat rustelozer worden: de nesteldrang. Alles moet schoon, ingericht en opgeruimd. Je hormonen zorgen er voor dat je je wilt voorbereiden op de komst van de baby.

Zwangerschapsgym

Bron: Gabi Butcher, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Gabi Butcher, Flickr (CC BY-2.0)
Een leuke manier om bezig te zijn met je zwangerschap is het volgen van een cursus zwangerschapsgym. Het is niet alleen om deze reden leuk, maar het is ook een nuttige voorbereiding op je bevalling. Je leert diverse ademhalingstechnieken, manieren om je te ontspannen, maar je verbetert ook je fitheid en conditie hiermee. Na de bevalling heb je nog een aantal lessen om je spieren weer te laten wennen aan het feit dat je bevallen en dus niet meer zwanger bent. Zwangerschapscursussen worden in diverse regio's gegeven. Informeer eens bij een thuiszorgorganisatie in de buurt.

De baby uitzet

Mocht je nog niet met het verzamelen van spullen voor de baby uitzet begonnen zijn, dan is dit de tijd om te starten. De meeste babywinkels hebben een lijstje klaarliggen met daarop een overzicht van benodigde spullen. Zo heb je naast kleertjes, hydrofiel luiers, badcape en mutsjes ook een badje of tummytub nodig. De babykamer dient ook te worden ingericht. Toch is het niet een enorme ramp als de babykamer nog niet af is en je het besluit hebt genomen dat de baby de eerste tijd bij jou op de kamer slaapt. Mocht dit om wat voor reden dan ook geen succes zijn, dan is het handig als het kamertje vast af is. Dit brengt je meteen bij de volgende afweging die je gaat maken: een wieg of een ledikant? Over het algemeen zal een baby zich de eerste periode meer geborgen voelen in een wieg. Een wieg is vaak ook makkelijk verplaatsbaar, waardoor je deze in de ochtend mee naar beneden kunt nemen en voor de avond weer naar boven kunt brengen. Je kindje zal altijd bij je in de buurt zijn. Een nadeel van een wieg is dat je baby er maar een paar maanden in kan slapen. Een ledikant is op de groei en gaat vaak wel tot het derde levensjaar mee.

Voorbereiden van eventuele broertjes en zusjes

Mocht deze baby een tweede, derde, etc. baby zijn, dan zijn er ook broertjes en/of zusjes in het spel. Van belang is hen voor te bereiden op de komst van de baby. Sommige kinderen kunnen zeer jaloers reageren op de komst van een baby. Ze kunnen zelfs weer een terugval hebben in gedrag: bijvoorbeeld terwijl ze zindelijk zijn, ineens weer in de broek plassen. Van belang is je kind(eren) goed voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Vertel echter niet te vroeg dat er een baby komt. Vooral voor jonge kinderen duren 9 maanden vreselijk lang. Als de oudere broer of zus zijn of haar kamer af moet staan voor de baby, verhuis hen dan ruim voor de geboorte. Op deze manier linken ze niet het moeten veranderen van slaapkamer aan de komst van de baby. Is de baby geboren, betrek ze dan zoveel mogelijk bij de verzorging. Laat ze luiers aangeven of, als ze oud genoeg zijn, een flesje geven. Probeer ook eens alleen dingen te ondernemen met de eerdere kinderen. Zo weten ze dat ook zij er nog toe doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen of verschijnselen?Je bent zwanger, wat kun je verwachten? Wat zijn de eerste verschijnselen na de bevruchting? De eerste zwangerschapsvers…
Bronnen en referenties
  • http://www.flickr.com/photos/90128906@N00/2738027701
  • http://www.flickr.com/photos/21560098@N06/6044547272
  • Afbeelding bron 1: Gabi Butcher, Flickr (CC BY-2.0)
Gosupress (24 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.