Vis tijdens je zwangerschap: wat kan wel/niet

Als je van vis houdt en je weet inmiddels dat je zwanger bent, hoef je niet aan geheelonthouding te doen. Vele soorten vis zijn nog steeds verantwoord om te eten, maar enkelen kun je beter vermijden of minder van eten. Want de nadelen die aan die vissen kleven zijn groter dan de voordelen. Over het algemeen kan echter gezegd worden dat de voordelen van vis er juist voor zorgen dat je de goede soorten wel moet blijven eten tijdens je zwangerschap.

Mag je vis eten?

Ja, je mag met mate vis eten. Vis is een uitstekende bron van voedingswaarden, maar het kan ook vervuiling bevatten. Iets wat tegenwoordig veel negatieve aandacht in de pers krijgt. De chemische stoffen kunnen zijn methyl, kwik, dioxines, PCB's en pesticiden. Wanneer deze teveel gegeten worden, meer dan gewoonlijk voorkomt in de populaire zeevruchten, dan kan het leiden tot ontwikkelingsachterstanden bij het kind. Uit dierenexperimenten is gebleken dat grote hoeveelheden van de vervuiling kan leiden tot problemen bij het voortplanten (impotentie), geboorteafwijkingen en een aantal andere problemen. Bij mensen is bekend dat vis eten uit besmet water kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en lichamelijke en ontwikkelingsachterstanden bij baby's in de baarmoeder.

Voordelen en nadelen

Vervuiling

Gelukkig zijn alleen sommige vissen besmet met schadelijke hoeveelheden vervuiling. Hoeveel chemicaliën een vis absorbeert is afhankelijk van een aantal factoren: soort vis, leeftijd van de vis en hoe vervuild het water is waarin ze leven. Desondanks is er geen reden om zeevoedsel van het menu te schrappen, maar het is raadzaam om grote roofvissen te vermijden. Deze vissen voeden zich namelijk met andere besmette vissen, dus zij bevatten de grootste volumes aan vervuiling. Het gaat vooral om de volgende vissen: haai, koning makreel, zwaardvis en tegelvissen (familie van de baarsachtigen).

Omega-3

Van omega-3 wordt gedacht dat het de hersenontwikkeling van de baby stimuleert. Zalm en gefokte regenboog forel bevatten veel van deze omega-3 en weinig besmettingen.

Ondanks deze nadelen is het belangrijk om te weten dat de voordelen van vis eten zwaarder zijn dan de nadelen. Naast de omega-3 is vis ook een uitstekende bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals proteïne, vitamines en mineralen.

Aanwijzingen bij het eten en bereiden

Maar omdat bijna alle zeevruchten en vissen tot een bepaalde hoogte besmet zijn, is het het beste om te variëren met je voeding. Eet niet meer dan drie keer vis per week en zorg dat dit verschillende soorten zijn. Verwijder de huid (waar veel besmettingen vast zitten) en bak de vis goed door (dit reduceert ook enkele chemische stoffen die de vis bevat).

Amerika

De voedsel- en warenautoriteit in Amerika houdt een limiet aan van 170 gram zware tonijn en 340 gram lichte tonijn. Maar volgens de centra van ziektepreventie heeft bijna een op de zes vrouwen een kwikniveau in het bloed dat schadelijk kan zijn voor de baby. Dit betekent dat 630.000 baby's elk jaar het risico lopen op ontwikkelingsachterstanden door kwikblootstelling. Alhoewel het onderwerp controversieel is en er nog veel onderzoek naar gedaan moet worden, is er bewijs dat de stelling waarin kwik in vis een echt gevaar vormt, voor mensen die er (te) veel van eten (en daarbij hun baby's), waar is.

Hoeveel mag ik van welke vis?

Als je van vis en zeevrachten houdt dat kun je de volgende zeewezens eten, zij zijn relatief gezien vervuiling-vrij (Wissel het wel goed af, zodat je niet een soort drie keer per week eet!): garnalen, oesters, tilapia, witvis, sardines, koningskrab, haring, makreel (Noord-Atlantische oceaan), botervis, calamaris (inktvis), forel, Sint jakobsschelp, harders, zalm uit blik, verse zalm, baars (oceaan), rivierkreeft, krab, schelpdieren, meerval, schol/bot/platvis, heek, schelvis.

Van deze vis mag je maar zes keer per maand genieten:
Baars (gestreept, zwart), heilbot, kreeft, karper, kabeljauw, zandvis/koolvis, snapper en rog

Eet van de volgende maar drie keer per maand: blauwvis, zeebaars, tandbaars, makreel (Spanje, golf)

Eet de volgende vissoorten niet: koning makreel, haai, zwaardvis, tegelvis, tonijn, zeilvis en keizerbaars.

En PAS OP:
Omdat de vervuiling varieert van het ene watertje tot het andere, eet nooit vis die gevangen is met de sport zonder dat je een controle hebt uitgevoerd wat voor vis het is en hoe de staat van het water is volgens de gemeente.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap en vis eten: welke vissoorten zijn veilig?Zwangerschap en vis eten: welke vissoorten zijn veilig?Als je zwanger bent moet je erg letten op wat je eet. Een overzicht van welke vissoorten wel en niet goed zijn om te ete…
Consumptie van vis in NederlandConsumptie van vis in NederlandIn 2011 werd er in Nederland zo'n 77 miljoen kilo vis gegeten, zowel op de markt als zelfgebakken thuis. Welke vissoorte…
Borrelhapjes met visBorrelhapjes met visVis is gezond en vis is lekker en toch eten we het nog niet zoveel. Nog niet genoeg ingeburgerd? Hoe dan ook, vis legt h…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Alcohol tijdens zwangerschapAlcohol tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap staan er negen maanden in het teken van het kindje dat groeit. Het is verstandig om er alles aan…
De pil vergeten? Zwangerschap voorkomenDe pil vergeten? Zwangerschap voorkomenAls je de pil slikt kan het een keer voorkomen dat je de pil vergeten bent in te nemen. Dat hoeft niet meteen een groot…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.babycentre.com
Reactie

Sas, 21-01-2015
Ik zie hier in het rijtje geschikte vis oesters en garnalen staan. Op veel andere sites staat echter deze zeker te mijden als je zwanger bent gezien de kans op bepaalde bacteriën (weet even niet meer zeker welke, ik denk listeria) Reactie infoteur, 22-01-2015
De rauwe vis is inderdaad niet geschikt, maar goed door verhit kunnen deze vissoorten geen kwaad. Ik zal het artikel iets duidelijker proberen te maken op dit front.
Met vriendelijke groet

Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.