Vis tijdens je zwangerschap: wat kan wel/niet
Als je van vis houdt en je weet inmiddels dat je zwanger bent, hoef je niet aan geheelonthouding te doen. Vele soorten vis zijn nog steeds verantwoord om te eten, maar enkelen kun je beter vermijden of minder van eten. Want de nadelen die aan die vissen kleven zijn groter dan de voordelen. Over het algemeen kan echter gezegd worden dat de voordelen van vis er juist voor zorgen dat je de goede soorten wel moet blijven eten tijdens je zwangerschap.
Mag je vis eten?
Ja, je mag met mate vis eten. Vis is een uitstekende bron van voedingswaarden, maar het kan ook vervuiling bevatten. Iets wat tegenwoordig veel negatieve aandacht in de pers krijgt. De chemische stoffen kunnen zijn methyl, kwik, dioxines, PCB's en pesticiden. Wanneer deze teveel gegeten worden, meer dan gewoonlijk voorkomt in de populaire zeevruchten, dan kan het leiden tot ontwikkelingsachterstanden bij het kind. Uit dierenexperimenten is gebleken dat grote hoeveelheden van de vervuiling kan leiden tot problemen bij het voortplanten (impotentie), geboorteafwijkingen en een aantal andere problemen. Bij mensen is bekend dat vis eten uit besmet water kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en lichamelijke en ontwikkelingsachterstanden bij baby's in de baarmoeder.
Voordelen en nadelen
Vervuiling
Gelukkig zijn alleen sommige vissen besmet met schadelijke hoeveelheden vervuiling. Hoeveel chemicaliën een vis absorbeert is afhankelijk van een aantal factoren: soort vis, leeftijd van de vis en hoe vervuild het water is waarin ze leven. Desondanks is er geen reden om zeevoedsel van het menu te schrappen, maar het is raadzaam om grote roofvissen te vermijden. Deze vissen voeden zich namelijk met andere besmette vissen, dus zij bevatten de grootste volumes aan vervuiling. Het gaat vooral om de volgende vissen: haai, koning makreel, zwaardvis en tegelvissen (familie van de baarsachtigen).
Omega-3
Van omega-3 wordt gedacht dat het de hersenontwikkeling van de baby stimuleert. Zalm en gefokte regenboog forel bevatten veel van deze omega-3 en weinig besmettingen.
Ondanks deze nadelen is het belangrijk om te weten dat de voordelen van vis eten zwaarder zijn dan de nadelen. Naast de omega-3 is vis ook een uitstekende bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals proteïne, vitamines en mineralen.
Aanwijzingen bij het eten en bereiden
Maar omdat bijna alle zeevruchten en vissen tot een bepaalde hoogte besmet zijn, is het het beste om te variëren met je voeding. Eet niet meer dan drie keer vis per week en zorg dat dit verschillende soorten zijn. Verwijder de huid (waar veel besmettingen vast zitten) en bak de vis goed door (dit reduceert ook enkele chemische stoffen die de vis bevat).
Amerika
De voedsel- en warenautoriteit in Amerika houdt een limiet aan van 170 gram zware tonijn en 340 gram lichte tonijn. Maar volgens de centra van ziektepreventie heeft bijna een op de zes vrouwen een kwikniveau in het bloed dat schadelijk kan zijn voor de baby. Dit betekent dat 630.000 baby's elk jaar het risico lopen op ontwikkelingsachterstanden door kwikblootstelling. Alhoewel het onderwerp controversieel is en er nog veel onderzoek naar gedaan moet worden, is er bewijs dat de stelling waarin kwik in vis een echt gevaar vormt, voor mensen die er (te) veel van eten (en daarbij hun baby's), waar is.
Hoeveel mag ik van welke vis?
Als je van vis en zeevrachten houdt dat kun je de volgende zeewezens eten, zij zijn relatief gezien vervuiling-vrij (Wissel het wel goed af, zodat je niet een soort drie keer per week eet!): garnalen, oesters, tilapia, witvis, sardines, koningskrab, haring, makreel (Noord-Atlantische oceaan), botervis, calamaris (inktvis), forel, Sint jakobsschelp, harders, zalm uit blik, verse zalm, baars (oceaan), rivierkreeft, krab, schelpdieren, meerval, schol/bot/platvis, heek, schelvis.
Van deze vis mag je maar
zes keer per maand genieten:
Baars (gestreept, zwart), heilbot, kreeft, karper, kabeljauw, zandvis/koolvis, snapper en rog
Eet van de volgende maar
drie keer per maand: blauwvis, zeebaars, tandbaars, makreel (Spanje, golf)
Eet de volgende vissoorten
niet: koning makreel, haai, zwaardvis, tegelvis, tonijn, zeilvis en keizerbaars.
En
PAS OP:
Omdat de vervuiling varieert van het ene watertje tot het andere, eet nooit vis die gevangen is met de sport zonder dat je een controle hebt uitgevoerd wat voor vis het is en hoe de staat van het water is volgens de gemeente.
Lees verder