Problemen met borstvoeding geven
Veel vrouwen zijn ervan overtuigd hun kindje borstvoeding te geven nadat ze zijn bevallen. Maar al te vaak komt het helaas voor dat dit in de praktijk toch niet altijd even makkelijk blijkt. Vrouwen lijken hierop onvoldoende op voorbereid. Borstvoeding is het beste voor je kindje, maar wat als het niet lekker loopt? In dit artikel meer informatie over de problemen rond het geven van borstvoeding om zodoende wat meer voorbereid te zijn.
Borstvoeding
Het geven van borstvoeding is een heel mooi natuurlijk proces mits het goed loopt. Meestal gaat het niet vanzelf en moet er best wel even worden doorgezet. De kraamhulpen en lactatiedeskundigen staan klaar om je bij te staan en zullen alles op alles zetten de borstvoeding te doen slagen. Of het goed gaat met het geven van borstvoeding hangt van vele factoren af:
- De baby moet leren om te drinken aan de tepel van de moeder.
- De baby moet over voldoende zuigkracht beschikken.
- De productie van de melk moet aansluiten op de behoefte van het kindje.
- Tepelkloven en andere klachten die kunnen ontstaan moeten worden doorstaan en overleefd.
- De moeder moet fit genoeg zijn om dag en nacht, elke drie uur klaar te staan om minimaal een half uur te voeden.
Direct aanleggen na de bevalling
In Nederland is het gelukkig al heel normaal om de pasgeboren baby direct op de borst bij mama te leggen. Het kindje wordt daar warm toegestopt en wordt rustig van het bekende geluid en ritme van de hartslag van mama. Na de geboorte kan het als vanzelf gaan dat een baby wat met zijn mondje gaat zoeken en happen naar de tepel. Doordat hij zo vlakbij ligt, kan hij direct worden aangelegd.
De eerste problemen met de borstvoeding
Een pasgeboren baby kan soms geen trek hebben omdat het veel vruchtwater heeft ingeslikt. Hij kan dan zelfs wat misselijk zijn en de eerste dag(en) nog heel weinig willen eten. Als je toch borstvoeding wil geven, kan je dan beginnen met kolven om de borstvoeding op gang te brengen. Als je kindje er dan klaar voor is, kan je gekolfde melk gaan geven of opnieuw aanleggen aan de borst.
Te weinig melk
Van te voren weet je niet hoeveel de aanmaak zal zijn van je eigen borstvoeding. Ook kan je baby meer of minder honger hebben. Door vaker aan te leggen of vaker te kolven krijgen je borsten het signaal dat er meer moet worden aangemaakt en kan je uiteindelijk in de behoefte van je kindje voorzien. Maar soms komt het toch voor dat je kindje niet tevreden lijkt te worden na een voeding. Hij krijgt dan misschien dus te weinig. Door je kindje voor en na de voeding te wegen, weet je hoeveel gewicht hij is aangekomen. Doordat de borstvoeding gedurende de dag verandert van samenstelling, kan er ondanks de hoeveelheid die je kindje heeft gedronken, toch minder voeding in hebben gezeten. Hij lijkt dan dus toch hongerig. Als dit iets is wat structureel lijkt te worden, dan kan je ervoor kiezen om naast de borstvoeding kunstvoeding bij te geven.
Te veel melk
In tegenstelling tot te weinig melk kan je ook teveel melk hebben. Ook dat is een probleem. Je kindje kan de hoeveelheid niet verwerken en het wordt al gauw een gestoei aan de borst. Kolven kan dan een uitkomst bieden doordat je dan met een flesje je kindje eten kan geven en het dan beter kunt regelen. Een goed geschikt speentje op het flesje zorgt er dan voor dat je kindje veel rustiger en gelijkmatiger zijn voeding binnenkrijgt.
Stuwing
Stuwing is heel normaal als je borstvoeding geeft. Borstvoeding wordt op aanvraag opgebouwd in je lichaam. Hoe meer je aanlegt/kolft, hoe meer productie er ontstaat. Zodra er weer melk is aangemaakt, ontstaat er stuwing in je borsten. Je borsten zwellen op en geven een gespannen gevoel. Het aanleggen van je kindje zorgt dan voor verlichting. Als het proces goed loopt, zal je steeds op de juiste voedingstijden stuwing krijgen en kan je kindje je weer verlossen van de stuwing.
Sommige vrouwen hebben ernstige hinder van stuwing. De borsten zwellen dan zo op dat ze letterlijk bijna op knappen lijken te staan. Elke beweging kan dan pijnlijk zijn omdat de borsten zo gespannen zijn. De stuwing lijkt dan ook haast niet minder te worden omdat er gewoon sprake is van een overproductie. Als de stuwing zo enorm is en zo pijnlijk, is er haast geen remedie. Kraamhulpen zullen met allerlei tips en trucks aankomen om de pijnlijke stuwing te minderen. Maar ernstige stuwing is dermate pijnlijk dat stoppen met het geven van borstvoeding gewoonweg het beste is, voor zowel moeder als kind.
Kolven
Vaak als het aan de borst om wat voor reden niet goed lukt, gaan men over op het kolven. Kolven is een prima aanvullende (tijdelijke) oplossing. Geef je bijvoorbeeld gewoon borstvoeding aan de borst maar ga je een avondje uit? Dan is het heel handig om even wat extra te kolven zodat de oppas toch je borstvoeding kan geven. Maar als het aanleggen aan de borst niet lekker loopt, of je hebt andere borstproblemen en moet er voor een paar dagen of langer worden gekolfd, dan is dat minder ideaal. Helemaal als het kolven dagelijks moet gebeuren. Met alle zwangerschapshormonen in je lijf, alle vermoeidheid van de gebroken nachten na de bevalling, kan het kolven als iets onnatuurlijks gaan voelen en veel emoties oproepen. Soms is het dan beter om gewoon te stoppen en helemaal over te gaan op kunstvoeding. Je lijf kan dan lekker opknappen.
En soms loopt het als vanzelf
Ondanks alle ‘problemen’ rond het geven van borstvoeding, kan het ook gewoon goed gaan. En als het goed loopt, is iedereen tevreden en vinden moeder en kind het zelfs heerlijk bij elkaar. En dan is het goed, voor zowel moeder als kind. Dan lukt het gewoon.
Stoppen met borstvoeding geven
Maar als het niet zo goed lukt, kan je er doodongelukkig van worden. Je kindje raakt ontevreden en jij gefrustreerd en zelfs verdrietig. Je had het allemaal anders voorzien. Misschien heb je wel pijn en voel je druk van buitenaf om toch de borstvoeding door te zetten. Het geven van borstvoeding wordt immers door alle instanties geadviseerd en gepromoot. Iedereen staat je met raad en daad bij om de borstvoeding toch te doen slagen. Maar jij raakt er steeds ongelukkiger van en die roze wolk lijkt dan niet meer zo roze te zijn…. STOP er dan mee! Voor moeder en kind kan het soms juist fijner zijn om kunstvoeding te geven. Wees sterk en kom op voor jezelf én voor je kind. Spreek uit naar je kraamhulp of naar je omgeving dat je ermee stopt omdat het gewoon niet goed werkt. Je zult merken dat je snel opknapt en je weer fitter gaat voelen. De baby zal dan ook snel tevreden worden en dat is ook heel wat waard! Je kunt dan alsnog gaan genieten van je kraamtijd.