Wij willen een baby

Wij willen een baby Als je graag een baby wilt, heb je je waarschijnlijk ook al afgevraagd hoe lang het zal gaan duren voordat je zwanger bent, wanneer je seks moet hebben en hoe vaak. Vragen die de meeste koppels bezig houden als ze zwanger willen worden. Om je op weg te helpen kun je hieronder antwoorden vinden op een aantal van die vragen.

De kansen om zwanger te raken

Een veel voorkomende vraag is: wat zijn de kansen om deze maand zwanger te raken. Voor de meeste koppels die bezig zijn om zwanger te raken in een bepaalde maand (wensmaand) is de kans daarop 15% tot 25%.

Er zijn een aantal factoren die de kans op zwangerschap kunnen beïnvloeden

Leeftijd

Na het bereiken van je dertigste levensjaar, nemen de kansen om in een bepaalde maand zwanger te worden af. Naarmate je ouder wordt zal dat steeds minder worden. Maar het sterkst dalen de kansen na je veertigste levensjaar.

Onregelmatige menstruatiecyclus

Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, is het erg lastig om je ovulatie te berekenen waardoor het moeilijk wordt om in de juiste periode van de cyclus te bepalen om seks te hebben.

De frequentie van seks

Hoe minder vaak dat je seks hebt, hoe minder kans je hebt om zwanger te raken.

De hoeveelheid tijd die je hebt geprobeerd om zwanger te worden

Als je na een periode van een jaar proberen nog steeds niet zwanger bent, nemen je kansen erg af. Praat dan met de gynaecoloog over een vruchtbaarheidstest voor jullie beiden.

Ziekten of medische aandoeningen

Ook ziekten of medische aandoeningen kunnen van invloed zijn op zwanger worden.

Inzicht in de menstruatiecyclus is een goed begin

De cyclus van een vrouw begint op de eerste dag dat ze helder rood bloed verliest en het eindigt op de dag voordat de volgende cyclus begint. Een cyclus kan 21 tot 35 dagen duren maar soms ook meer. Als de cyclus in lengte varieert van een paar dagen van de ene maand naar de andere maand, wordt dat beschouwd als onregelmatig. Veel vrouwen hebben geen vaste cycli. Het betekent niet noodzakelijk dat er iets mis is.

Hoe zit dat nou met die seks?

Een andere veel voorkomende vraag van koppels die proberen zwanger te raken is: Hoe vaak moeten we seks hebben? Het antwoord is kort en duidelijk: heel vaak.

Veel koppels die proberen zwanger te raken besteden veel energie aan de timing om te berekenen wanneer de beste dag is in verband met de zo nauwkeurig mogelijk berekende dag van de ovulatie. Theoretisch gezien zinvol maar niet praktisch. Studies hebben aangetoond dat er een bepaalde periode is waarin de kans om een eicel te bevruchten het grootst is. In principe zijn dat 4 tot 5 dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Een zogenaamd venster van 5 tot 6 dagen. De beste kansen zijn op de dag voorafgaand aan de ovulatie en op de dag van ovulatie zelf. Om de kansen volop te benutten zou het dus het beste zijn om binnen het venster van 5 tot 6 dagen regelmatig seks te hebben. Hoe vaker seks in een wensmaand hoe hoger de kansen. En dat zou toch eigenlijk geen straf moeten zijn.

Zwanger na het stoppen met de pil

Na het stoppen met de pil, spiraal of implantaat, kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer op gang komt en er een eisprong plaats vindt. Dat noemt men ontpillen. Soms enkele jaren tot een jaar. Bij sommige vrouwen komt de cyclus wel meteen op gang en is er ook een eisprong. Voor de zwangerschap en de baby maakt het verder niet uit of je meteen na het stoppen van de pil zwanger wordt. Het levert verder geen extra risico's op.

Ovulatie berekenen

In de regel vindt de ovulatie 14 dagen voor het begin van de menstruatie plaats. Dat geldt eigenlijk voor alle cycli. Bij een cyclus van 28 dagen is dat dan rond de 14de dag en bij een cyclus van 40 dagen rond de 26ste dag van de cyclus. Bij een lange of korte cyclus schuift de dag van de ovulatie gewoon op. Zo kun je zelf de eisprong berekenen.

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus ligt dat iets anders en is het iets lastiger. Je weet namelijk niet precies wanneer je ongesteld gaat worden. Je kunt van de drie laatste menstruaties een gemiddelde nemen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van ovulatietesten of de temperatuurmethode. Er zijn ook supplementen verkrijgbaar die monnikspeper bevatten. Veel vrouwen met een onregelmatige cyclus gebruiken dit om de cyclus te reguleren.

Andere factoren die de menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden zijn een ongezonde leefstijl, stress/spanningen en daarnaast nog sommige soorten medicatie en schildklierproblemen. Bij onregelmatigheden in de cyclus en wanneer de cyclus langer duurt dan zes weken is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Onregelmatigheden kunnen namelijk ook op een probleem met de ovulatie wijzen.
© 2015 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Snel zwanger met de Lady-Comp babySnel zwanger met de Lady-Comp babyDe meeste stellen die zwanger willen worden, willen dit in veel gevallen zo snel mogelijk. Met de Lady-Comp baby is dit…
De ontwikkeling van je baby; 3 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 3 weken zwangerIn de derde week van je zwangerschap ben je daadwerkelijk zwanger! Aan het begin van deze week heb je eisprong (ovulatie…

Een miskraam voorkomen, kan dat?Een miskraam voorkomen, kan dat?Zwanger worden is helaas lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst een op de zes paren wordt geconfronteerd m…
Vruchtbaarheidsonderzoek bij de manVruchtbaarheidsonderzoek bij de manAls je als stel besluit om samen voor een kindje te gaan, hoop je natuurlijk dat de zwangerschap zo gauw mogelijk tot st…
Bronnen en referenties
Tandor (13 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.