Kinderwens? Voorbereiden op een zwangerschap doe je zo

Kinderwens? Voorbereiden op een zwangerschap doe je zo Als je zwanger wilt worden, is het verstandig je daar op tijd op voor te bereiden. Een goede voorbereiding helpt je om snel zwanger te worden en zorgt bovendien voor een goede gezondheid van je toekomstige kindje en jezelf. Tijdens een zwangerschap komt er een hoop op je af, dus alles wat je hiervoor kunt regelen is mooi meegenomen. Bij de voorbereiding komt van alles kijken, van medische kwesties tot praktische zaken.

Zwangerschap voorbereiden


Overweeg te wisselen van anticonceptie

Als je zwanger wilt worden, moet je stoppen met anticonceptie. Tot zover geen nieuws. Wil je echter nog niet direct zwanger worden maar wel je lichaam op een zwangerschap voorbereiden, dan is het misschien tijd om opnieuw naar je anticonceptiemethode te kijken. Als je bijvoorbeeld de pil slikt of een ander middel met hormonen, dan kun je overwegen om tijdelijk over te stappen naar condooms.

Natuurlijke hormoonhuishouding

Als je voordat je actief probeert zwanger te worden alvast stopt met het gebruik van hormonen via anticonceptie, help je je lichaam om alles weer in natuurlijke banen te leiden. Je cyclus komt op gang en je hormoonhuishouding komt in balans. Mogelijk helpt dit je om sneller zwanger te worden. Hoewel sommige vrouwen de eerste maand na het stoppen met de pil al zwanger worden, kan dit ook enkele maanden duren. Daarnaast is het handig als je cyclus weer regelmatig is. Zo weet je beter wat je vruchtbare dagen zijn. Als je eenmaal in verwachting bent, is het voor de verloskundige dan bovendien makkelijker om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent.

Controleer je inentingen

Sommige ziekten zijn gevaarlijk voor je ongeboren kind of voor jezelf tijdens een zwangerschap. Daarom is het belangrijk om te controleren waar je voor bent ingeënt. Rodehond, oftewel rubella, is de belangrijkste inenting. Als je deze ziekte oploopt tijdens zwangerschap, kan dit leiden tot een miskraam of ernstige afwijkingen van je kindje. Gelukkig wordt elk meisje in Nederland sinds 1974 voor rodehond ingeënt. Ben je nog niet ingeënt? Ga dan langs bij je huisarts. Waterpokken vormen een minder groot gevaar, maar het is handig om alvast te weten of je immuun bent. Heb je ooit waterpokken gehad? Dan ben je levenslang immuun. Als je het niet zeker weet, kun je je bloed hierop laten testen. Vrouwen die veel met kleine kinderen in aanraking komen, bijvoorbeeld leidsters op een kinderdagverblijf, wordt aangeraden om zich in te laten enten als zij niet immuun zijn. De vaccinnatie dien je te ontvangen voordat je zwanger bent.

Start met het slikken van foliumzuur

Foliumzuur is een van de belangrijkste vitamines tijdens een zwangerschap. Zodra je in verwachting bent, is het slikken van foliumzuur het eerste wat de dokter je opdraagt. Dat komt omdat het essentieel is voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Met name voor het zenuwstelsel is foliumzuur nodig, wat al vanaf de eerste dag na bevruchting wordt opgebouwd. Door foliumzuur te slikken, verklein je de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje en een hazenlip. Het is een van de weinige vitamines die je niet voldoende via voeding binnen kunt krijgen. Ideaal start je al voor je zwangerschap met het slikken van foliumzuur. Vier weken van tevoren wordt aangeraden, maar enkele maanden is nog beter. Het kan bovendien geen kwaad om extra foliumzuur binnen te krijgen, dus je kunt met een gerust hart alvast een doosje pilletjes bij de drogist halen.

Bekijk je zorgverzekering

Tijdens je zwangerschap heb je medische zorg nodig. Een groot deel daarvan is gedekt door je basisverzekering, maar voor sommige behandelingen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Daarnaast zullen behandelingen deels uit je eigen risico worden betaald. Als je normaal gesproken een zorgpremie met verhoogd eigen risico afsluit, dan wil je dat nu waarschijnlijk niet doen. Loopt het jaar ten einde en sta je op het punt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Dan kan je rekening houden met een toekomstige zwangerschap. Is 1 januari al verstreken en wil je binnenkort zwanger worden? Geen nood, je kunt indien nodig een aanvullende verzekering gedurende het jaar afsluiten zodra je in verwachting bent.

Hou je cyclus bij

Het is slim om je menstruatiecyclus op tijd bij te gaan houden. Zo krijg je een goed beeld van je eigen cyclus, want deze is voor iedere vrouw anders. Door vertrouwd te zijn met je cyclus, kan je vrij precies bepalen wanneer je ovuleert. Zo weet je straks op welke dagen je vruchtbaar bent en raak je sneller zwanger.

Huis verven? Doe het nu

Sommige dingen zijn niet handig om te doen als je zwanger bent. Het verven van je huis bijvoorbeeld. Dat is zwaar werk en bovendien zijn deze chemische stoffen niet goed voor je ongeboren kind. Als je grote klussen in huis op de planning hebt staan, kun je deze dus beter voor je zwangerschap uit de weg ruimen. En het schilderen van de babykamer nadat het geslacht van je kindje bekend is? Dat laat je tegen die tijd gewoon lekker aan je partner over.

Geef je gezondheid extra aandacht

Waarschijnlijk heb je je voorgenomen extra gezond te gaan leven zodra je zwanger bent. Je doet het dan immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Wist je echter dat je gezondheid vóór conceptie ook heel belangrijk is voor een gezonde baby? Je eicellen zijn immers al lang in de maak. Bovendien verandert je gezondheid niet van de een op de andere dag. Als je een kinderwens hebt, doe je er dus verstandig aan om nu al je leefstijl zo gezond mogelijk in te richten. Veel groenten, genoeg beweging, niet roken en weinig tot geen alcohol zijn de belangrijkste basics. Deze tip geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor de toekomstige vader.

Met een goede voorbereiding vergroot je de kans om snel zwanger te worden. Bovendien is het belangrijk voor de gezondheid van jezelf en je toekomstige kindje. Je huisarts kan je extra tips geven om je optimaal voor te bereiden. Geniet van de voorpret van de voorbereiding. De spannende tijd die je te wachten staat, begint eigenlijk nu al!
© 2017 - 2024 Teti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…

Risico op spijt na sterilisatie bij vrouwenRisico op spijt na sterilisatie bij vrouwenWanneer een vrouw geen kinderwens (meer) heeft, kan zij zich op verschillende manieren laten steriliseren: de eileiders…
10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw baby10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw babyWanneer er een baby geboren wordt willen veel mensen in jouw omgeving direct het kleine wondertje komen bewonderen. Natu…
Bronnen en referenties
Teti (4 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.