Problemen met zwanger worden: oorzaken en oplossingen

Problemen met zwanger worden: oorzaken en oplossingen Als je samen met je partner besluit om voor kinderen te kiezen, gaan de meeste stellen er van uit binnen een half jaar dan wel een jaar zwanger te zijn. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Je kan onvruchtbaar zijn of problemen hebben met je vruchtbaarheid. Dat betekent niet dat er dan geen enkele kans meer op een kind is. IUI, IVF, ICSI, Eiceldonatie, KID en draagmoederschap zijn de meest voorkomende mogelijkheden.
Eén op de zes paren in Nederland die kinderen willen, doet er langer dan een jaar over om zwanger te worden. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor er sprake is van verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. In dertig procent van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw, dertig procent ligt de oorzaak bij de man en in eveneens dertig procent van de gevallen ligt de oorzaak bij beiden. In tien procent van alle gevallen is de oorzaak onbekend.

De meeste vrouwen in Nederland krijgen hun eerste kind rond hun dertigste, terwijl vrouwen al minder vruchtbaar worden na hun 27ste. Mannen hebben dit probleem niet: zij kunnen in principe hun hele leven nog kinderen verwekken. Een oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid kan dus zijn vanwege de leeftijd van de moeder.

Overgewicht, roken en drinken

Een andere oorzaak is als de vrouw last heeft van overgewicht, veel rookt, drinkt of drugs gebruikt. Al deze zaken hebben invloed op de hormoonhuishouding, waardoor je minder makkelijk zwanger raakt. Andere hormoonstoornissen zoals het PCO-syndroom, overgang of schildklierafwijking vermoeilijken ook de kans op zwangerschap.

Een ziekte kan ook een rol spelen bij verminderde onvruchtbaarheid. Zoals chlamydia de meeste voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Deze soa is verraderlijk, omdat je er als vrouw niks van hoeft te merken dat je drager bent van deze ziekte. Door chlamydia kunnen eileiders vernauwen of verstopt raken.

Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken denkbaar, ook bij de man. De oorzaak zal moeten worden vastgesteld door een arts.

Daarna komen vanzelf de mogelijkheden ter sprake. En dat zijn er diversen:

IUI

Intra Uteriene Inseminatie. Tijdens deze behandeling wordt het sperma bewerkt en hoog in de baarmoeder gespoten op het moment dat de eicel in de eileider is gekomen. Deze behandeling is effectief als er geen aanwijsbare oorzaken zijn voor et niet lukken van de zwangerschap of als de zaadkwaliteit van de man te wensen overlaat.

IVF

In Vitro Fertilisatie. Deze behandeling gaat een stap verder dan IUI. Door middel van hormoonstimulatie worden bij de vrouw meerdere eitjes tegelijk tot rijping gebracht. Deze worden vervolgens uit het lichaam gehaald en in het laboratorium samengebracht met sperma. Bij succes (bevruchting van de eitjes) worden twee embryo’s in de baarmoeder terug geplaatst.

ICSI

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als IVF, maar er wordt in het laboratorium één spermacel rechtstreeks in de eicel geïnjecteerd. In Nederland wordt één op de 43 kinderen via ICSI of IVF verwerkt.

Eiceldonatie

Als een vrouw (wensmoeder) geen eicellen meer heeft, kan zij een donor vragen. Die donor ondergaat dezelfde behandeling als bij IVF, zodat er meerdere eitjes tegelijkertijd gerijpt worden en uit het lichaam kunnen worden gehaald. Het eitje kan dan bevrucht worden met het zaad van de wensvader, waarna de embryo’s bij de wensmoeder kunnen worden ingebracht.

KID

Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad. Dit is een oplossing voor stellen waarbij de man verminderd vruchtbaar is of onvruchtbaar is. Het zaad is dan afkomstig van een donor en wordt door een arts in het lichaam van de vrouw gespoten.

Draagmoederschap

Draagmoederschap kan op twee manieren. De simpelste manier is dat het zaad van de wensvader wordt geïnjecteerd bij een draagmoeder, die het kind tijdens de zwangerschap zal dragen.

Hoogtechnologisch draagmoederschap (HTDM) is alleen mogelijk als de kwaliteit van de eitjes en het sperma van de wensouders goed is, maar de vrouw niet in staat is de zwangerschap zelf uit te dragen. Bij HTDM vindt de bevruchting plaats via IVF, waarna de embryo’s geplaatst worden in de baarmoeder van de draagmoeder. Zo is het kind genetisch wel van de wensouders.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ivf en icsiWat is ivf en icsi20 jaar geleden werd de eerste baby gebobren die via ivf verwerkt is. Nu 20 jaar later is bevruchting via een reageerbui…
ICSI in het kortWanneer je als stel hoort dat het onmogelijk is om op de natuurlijke manier zwanger te worden, stort je wereld even in.…
Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?Zowel vrouwen van twintig, dertig of veertig kunnen de wens hebben om zwanger te worden en een kindje te krijgen. Welke…
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…

Voorbereiding op de zwangerschapVoorbereiding op de zwangerschapVoordat je eenmaal in verwachting raakt is het verstandig een aantal zaken te overdenken. Zo is het van essentieel belan…
Kraamvrouwen met koortsKraamvrouwen met koortsDe eerste tien dagen na de bevalling heten de kraamperiode. De vrouw is nog erg moe van alle doorgemaakte emoties, geboo…
Reactie

Maria Trincas, 03-02-2009
Ik en mijn man zijn wij bijna twee jaar getrouwd. Wij zijn een jaar en zes manden aan proberen om zwanger te raken maar helaas lukt niet. Ik heb zes jaar geleden een kind gehad met een andere partner maar mijn kind is na twee dagen overleden. De oorzaak was dat toen mijn ex had een ziekte in zijn cromosone. Ik weeg 105 kilo en ik rook. Mijn hormonen zijn goed maar toch het lukt niet. Kunnen jullie mij helpen voor een oplossing te vinden? Ik wil zo graag een kind hebben. Reactie infoteur, 04-02-2009
Hoi Maria,

Ik ben geen arts, dus ik denk dat je het beste naar je huisarts kan gaan. Hij kan je eventueel doorverwijzen. Maar zowel roken als overgewicht zijn factoren die een zwangerschap kunnen bemoeilijken. Maar er zijn zoveel factoren die een rol spelen, dat ik toch gewoon zeg: ga naar je huisarts voor een gesprek. Succes!

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.