De eerste maanden van de zwangerschap

Alleen de aanpassing van lichaam en geest na de bevalling is te vergelijken met wat er in de eerste vier maanden van de zwangerschap gebeurt. Hoewel u de baby nog niet voelt, ontwikkelt hij zich sneller dan hij later ooit zal doen. Je hebt nog geen buikje. Toch gebeurt er in dit stadium meer in uw lichaam dan in de laatste maanden van de zwangerschap het geval zal zijn.

Kleine en grote startmoeilijkheden

Wat er allemaal verandert is merkbaar aan bepaalde klassieke symptomen. Ze horen onvermijdelijk bij het begin van de zwangerschap en hebben alles te maken met het feit dat uw lichaam, vooral op het gebied van de hormoonhuishouding en de stofwisseling, zich helemaal moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Hebt u vaak last van misselijkheid? Er zijn twee soorten misselijkheid die bij de zwangerschap kunnen optreden. De onschuldigste vorm, die tevens het meeste voorkomt, is misselijkheid bij het opstaan. Een probaat middel hiertegen is van tevoren iets eten, dus niet met een lege maag uit bed komen. Of wat belet u om lekker in de kussens uitgebreid te ontbijten? De lastige soort, die bovendien minder vaak voorkomt, kenmerkt zich door een voortdurende misselijkheid, waarbij u vaak moet braken. Het voedingspatroon wijzigen kan helpen, met name wat betreft de eiwitrijke producten. Vervang dus een poosje vlees door vis, drink minder melk, maar eet meer kwarkproducten. Bent u vegetariër? Misschien helpt het om juist nu af en toe vis te eten. De misselijkheid is zelden zo storend dat er medicijnen aan te pas moeten komen. Als u er toch te veel last van hebt, neem dan eventueel homeopathische middelen. Ze werken goed en baat het niet dan schaadt het niet. En laat u in geen geval door de hobby psychologen beïnvloeden van wie sommigen vinden dat veel braken gedurende de zwangerschap een teken is dat u uw kind afwijst. Het is namelijk klinkklare onzin.

Eten en slapen

Zin in zure producten, zoals een augurk, een sinaasappel, een zure haring? Bij een evenwichtig voedingspatroon mag u ze best eten. Dat geldt trouwens ook voor zoete of andere, misschien meer exotische producten. Veel slaap? Al in de eerste dagen van de zwangerschap worden er grote hoeveelheden progesteron aangemaakt. Dit hormoon beschermt de zwangerschap als zodanig, voorkomt dat de baarmoeder onrustig wordt en heeft een kalmerende invloed op lichaam en geest. De veranderde stofwisseling kan een andere oorzaak zijn van de grote slaapbehoefte. De uitputting lijkt op de bekende voorjaarsmoeheid en de enige remedie is rusten en de partner zoveel mogelijk het huishouden laten doen. De vermoeidheidsfase duurt hoogstens acht tot tien weken. Last van buik- en rugpijn? De baarmoeder wordt almaar groter en uw onderbuik of -rug kan dan aanvoelen zoals vlak voor de menstruatie. Het is een klacht die veel voorkomt. Als een en ander erg storend wordt, of als u zich zorgen maakt, helpt rust en een gesprekje met uw huisarts of verloskundige.

Turbulente gevoelswereld

Hoe blij u ook bent met uw kindje, er komen gegarandeerd dagen of uren dat u zich depressief voelt en de tranen om niets stromen. Heel misschien hebt u zelfs een abortus overwogen en maakt u zich zorgen dat uw baby getuige is geweest van die sombere gedachten. Wees niet ongerust, melancholie is heel gewoon zo nu en dan. Moeder worden veroorzaakt altijd tweeslachtige gevoelens. Dat geldt trouwens ook als de baby er al is. Die ambivalente gevoelens kunnen lang blijven, zelfs tot als hij of zij opgroeit (puberteit) of al uit huis is. Kinderen hebben echter de geestelijke spankracht meegekregen om de natuurlijke ambivalentie van de moeder te verwerken. Weet dit als u bij de moeders hoort die door de zwangerschap niet bepaald aangenaam verrast zijn, wat volgens schattingen op 40% van de vrouwen van toepassing is. Het is bovendien heel normaal dat als de baby onderweg is, u zich uitgerekend dan afvraagt of u psychisch toe bent aan een kind. En of uw relatie sterk genoeg is om een gezinsleven op te bouwen. Misschien worstelt u met de vraag of het verantwoord is een kind in een wereld van kommer en kwel te zetten. Het feit dat de relatie in deze fase van de zwangerschap behoorlijk onder druk kan komen te staan zal die ambivalentie wellicht versterken. Per slot van rekening moet ook de vader zich aan de nieuwe situatie aanpassen. Het zijn echter angsten die bij de zwangerschap horen, net als het overweldigende gevoel van geluk en de liefde voor de baby. Deze turbulente stemmingen worden veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Als zodanig is het te vergelijken met de puberteit. Als de hormoonaanmaak rond het einde van de vierde maand gestabiliseerd is, begint de mooiste periode van de zwangerschap. U zult minder last hebben van stemmingswisselingen en uw lichaam heeft het nog niet moeilijk met de groei van de baby.

Psychische gevoeligheid

De verhoogde psychische gevoeligheid blijft daarentegen sterk aanwezig. Wellicht vraagt u zich af waarom u soms moet huilen om dingen waar u vroeger geen moment bij stilstond. Journaalbeelden over oorlogslanden, de huilende kinderen van de buren. En ja hoor, daar zijn de waterlanders weer! Deze labiliteit heeft te maken met de voorbereiding op en de psychische aanpassing aan de nieuwe levenssituatie en de verantwoording die dat met zich meebrengt. Zie niet alleen de sombere kanten van het leven, maar blijf u bewust van de mooie (kleine) dingen van alledag.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerIn week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hi…
Zwangerschap – eerste signalenZwangerschap – eerste signalenWie al een zwangerschap achter de rug heeft, herkent de eerste signalen van een zwangerschap direct. Sommige vrouwen her…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Eerste symptomen van zwangerschapEerste symptomen van zwangerschapHet lichaam van de vrouw geeft al vaak signalen/symptomen, voordat een zwangerschaptest kan aangeven dat er sprake is va…

Je bent zwanger! En nu?Geen enkele zwangerschap is hetzelfde en hoe een zwangerschap gaat verlopen, kan vooraf nooit met zekerheid worden gezeg…
De geboorte van een dood kindjeDe dood van een pasgeboren baby gaat gepaard met een rouwproces. Het gaat niet alleen om de dood van de baby, maar ook o…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.