Je bent zwanger! En nu?

Geen enkele zwangerschap is hetzelfde en hoe een zwangerschap gaat verlopen, kan vooraf nooit met zekerheid worden gezegd. Wat wél met zekerheid vaststaat, is dat iedere vrouw op een gegeven moment zal gaan bevallen. Voor het moment daar is, zal je echter het één en ander moeten voorbereiden. Van babykleertjes tot verzekering, van kraamzorg tot geboortekaartjes. Wat moet je allemaal regelen en wat is daarvoor het geschikte moment? Dit artikel zal daar nader op ingaan en is gebaseerd op eigen ervaringen. Het is bedoeld om aanstaande moeders een handvat te bieden en zicht te geven op de 9 maanden die zullen komen.

De eerste drie maanden (trimester 1)

Je bent zwanger!

Je zwangerschapstest was positief! Waarschijnlijk ben je 5 á 6 weken zwanger!

Neem contact op met huisarts en verloskundige

Geef je huisarts een belletje om door te geven dat je in verwachting bent, zodat zij in ieder geval bekend zijn met je zwangerschap. Soms zal de assistente je verzoeken om langs te komen. De huisarts of een assistente controleert je bloeddruk, stelt je ijzergehalte vast en noteert je gewicht. Tevens wordt gecontroleerd wanneer je bent uitgerekend. Sommige huisartsen vinden een bezoekje niet nodig en verwijzen je direct door naar een verloskundige. In principe ben je vrij om zelf een verloskundigenpraktijk uit te kiezen en kan je direct contact met ze opnemen. Afhankelijk van de verloskundigenpraktijk, kan je rond je 8e zwangerschapsweek langskomen en krijg je direct ook een echo. Op basis hiervan kunnen zij nauwkeurig vaststellen wanneer je bent uitgerekend. Het is ook goed mogelijk dat je pas rond je 12e week kan langskomen voor een intakegesprek.

Houd rekening met een miskraam

Veel moeder zullen in de eerste drie maanden geen tot weinig inkopen voor de baby doen; de kans op een miskraam is immers nog aanwezig. Om deze reden zijn er ook veel stellen die pas na de 12e zwangerschapsweek het grote nieuws bekendmaken.

De tweede drie maanden (trimester 2)

De babykamer

Vanaf de vierde maand kan je alvast op zoek gaan naar een babykamer. Dit kan beter op tijd gebeuren, omdat sommige babyzaken lange levertijden aanhouden, van soms wel drie á vier maanden. Is de aanstaande babykamer nu nog een computer- of rommelkamer? Dan wordt het langzaamaan tijd om deze te ontruimen.

Start met de aanschaf van de babyuitzet

Vanaf vier á vijf maanden kan je alvast beginnen met de aanschaf van praktische zaken, zoals bad- en verzorgingsartikelen. Deze dingen zijn immers tijdloos en hoeven eventueel ook niet worden afgestemd op de inrichting van je babykamer. Dus heb je nog niet besloten welke kleuren je centraal wilt stellen in de kamer van je kindje, schaf dan alleen producten aan die niet kleur afhankelijk zijn.
Zodra bekend is in welke stijl de babykamer ingericht gaat worden, kan begonnen worden met de aanschaf van beddengoed, lamp(en) en eventueel behang, gordijnen en een vloedkleed. Kijk uit naar een mooie en geschikte klamboe, zodat je kleintje straks geen last heeft van insecten. Sommige klamboes zijn voor het oog erg mooi, maar zijn niet sluitend om het ledikantje of wiegje, waardoor hij niet erg praktisch is.

Kraamzorg regelen

De verloskundige zal je aanraden om je verzekering op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Voordat je hen gaat bellen, is het verstandig om te bepalen van welke kraamzorginstelling je gebruik wilt maken. Zo kan je direct bij je verzekering navragen of de kraamzorginstelling die jouw voorkeur geniet, ook bij hen is aangesloten. Dit is belangrijk in verband met vergoedingen. Je verzekering geeft meestal je gegevens door en te zijner tijd neemt de kraamzorginstelling contact met je op. Tevens zal je verzekering je te zijner tijd een kraampakket thuissturen, met alle benodigdheden voor een thuisbevalling. Neem deze te allen tijde aan, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, want je weet nooit hoe je bevalling uiteindelijk zal verlopen.

Geboortekaartjes

Informeer op tijd naar de aanlever- en besteltijd van geboortekaartjes. Via internet zijn er tegenwoordig veel drukkerijen te vinden die de kaartjes snel leveren en ook foto’s van de baby in het kaartje kunnen verwerken. Zodra de baby geboren is, kan je aan hen de gegevens doorgeven en enkele dagen later heb je de kaarten in huis of bezorgen zij de kaarten voor je.

De derde drie maanden (trimester 3)

Intake kraamzorg

Afhankelijk van je kraamzorginstelling, zal bij je eerste, en soms ook bij je volgende kinderen, een huisbezoek afgelegd worden. Dit bezoek vindt meestal plaats tussen je 30e en 35e zwangerschapsweek en staat in het teken van kennismaking van beide kanten, waarbij je je voorkeuren m.b.t. de kraamzorg kunt aangeven en waarbij de kraamzorginstelling haar wensen en eisen doorgeeft. In dit gesprek wordt ook het aantal kraamzorguren waarop je recht hebt, overlegd. Sommige kraamzorginstellingen zullen tevens de babykamer inspecteren.

Het ‘ziekenhuiskoffertje’

Zet je ziekenhuiskoffertje rond week 32 klaar. Mocht je iets vergeten zijn, dan heb je nog een aantal weken om het aan te vullen. Op tijd klaarzetten, geeft ook geestelijke verlichting. Wat je allemaal meeneemt, mag je zelf bepalen. De onderstaande dingen zijn echter erg handig om sowieso in te pakken:
Makkelijk t-shirt voor de bevalling.
 • Toiletspullen voor het douchen na de bevalling; shampoo, zeep, maandverband, zoogkompressen, deodorant, borstel, tissues, bril/lenzenspullen, tandenborstel/tandpasta, lippenbalsem.
 • Schoon ondergoed; voedingsbeha, sokken, meerdere onderbroeken.
 • Schone kleren om in naar huis te gaan (joggingpak is het handigst).
 • Pyjama/ochtendjas, pantoffels/slippers.
 • Eten, drinken (drinkflesje), dextro.
 • Tijdschriften.
 • Telefoonlijstje om vrienden en familie te bellen.
 • Fototoestel/videocamera + opladers.
 • Opladers mobiele telefoons.
 • Medische gegevens/kaart van verloskundige.
 • Verzekeringspapieren.
 • Kleingeld voor bellen.
 • Telefoonnummers kraamzorg.
 • Kleertjes voor de baby; rompertjes, (box)pakjes, mutsje, jasje.
 • Maxi cosi + dekentje

Bed verhogen

Rond week 36/37 moet je je bed verhogen op instructie van je kraamzorginstelling. Eerder is niet nodig, omdat je voor de 37e week niet thuis mag bevallen. Verhogen kan d.m.v. kratten of een extra matras.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp van de verloskundigeHulp van de verloskundigeEen verloskundige kan je helpen bij de bevalling en de voorbereiding daarop. NIet iedere vrouw kiest ervoor te bevallen…
Wat je allemaal moet regelen tijdens de zwangerschapWat je allemaal moet regelen tijdens de zwangerschapWanneer je zwanger bent moet je veel dingen regelen. Ben je niet getrouwd? Zorg dan voor erkenning van het kindje. Dit m…
Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
Wat kost en doet een verloskundige?Hoeveel betaal je voor een verloskundige? Verloskundige hulp wordt in principe volledig vergoed door de zorgverzekeraar.…

Hoe uw baby groeit en wat hij beleeftDe baby zweeft net zo makkelijk in de moederbuik als een astronaut in de ruimte. Hij is uitstekend beschermd door de baa…
De eerste maanden van de zwangerschapAlleen de aanpassing van lichaam en geest na de bevalling is te vergelijken met wat er in de eerste vier maanden van de…
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.