Overwin je zwangerschapskwaaltjes; misselijkheid

Misselijkheid, toch wel de meest bekende en beruchte zwangerschapskwaal. Bracht de positieve zwangerschapstest eerst nog een euforisch gevoel met zich mee, na een paar weken zal hij minder plezierige gevolgen hebben. De eerste keer dat je naar het toilet rent, is wellicht een memorabel moment. Natuurlijk voel je je dan zwak en misselijk, want hangen boven zo’n wc-pot is gewoon niet fijn. Tegelijkertijd is dit ook de ultieme bevestiging dat je zwanger bent en daar ben je stiekem wel trots op. Sommige aanstaande moeders voelen zich negen maanden lang lamlendig en bezwijken onder het ene na het andere zwangerschapskwaaltje. Een ander heeft, op wat misselijkheid in de eerste weken na, nergens last van. Wat de oorzaak hiervan is? Hormonen, en dan met name het hormoon HCG. Bij iedere vrouw spelen hormonen in meer of mindere mate op en bij de pechvogels domineren ze negen maanden lang het lichaam, met als gevolg vele zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig hoeven we geen genoegen te nemen met hetgeen onze hormonen ons aandoen en kunnen we de strijd aangaan.

(Ochtend)misselijkheid

Zo had je nergens last van en zo hang je ’s ochtends in één keer boven de wc of de wasbak. Voor de één een dagelijks ritueel dat soms zelfs meerdere keren per dag herhaalt wordt en in het ergste geval ook de hele zwangerschap lang. Voor de ‘gelukkigen’ onder ons komt dit zelden tot slechts enkele keren voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Misselijkheid komt lang niet altijd alleen in de ochtend voor. De term ‘ochtendmisselijkheid’ is dan ook niet geheel terecht, doch wel hoopgevend, wanneer je hoopt er alleen in de ochtend last van te krijgen. Je kan stug doorbijten, in je pyjama op de bank blijven liggen met een kruik en voldoening proberen te zoeken in je dagelijkse misselijkheid. Gelukkig kan je ook onderstaande tips doornemen en kijken hoe je in actie kunt komen en weer wat van je dag kan maken.

Eet met regelmaat tussendoortjes

Eten terwijl je misselijk bent? Het lijkt inderdaad wat vreemd, maar het is toch wel één van de beste remedies tegen misselijkheid. De truc is om je maag in beweging te houden en dat doe je door regelmatig kleine porties te eten. Wanneer je op pad gaat, zorg dan dat je altijd wat te eten bij de hand hebt. Denk hierbij aan een liga, Sultana, crackers of een plakje ontbijtkoek. Probeer uit te zoeken welke tussendoortjes jou een gevuld gevoel geven en je misselijkheid in toom houden. De één zweert bij drop, chips of gevulde koeken, terwijl voor de ander fruit, een broodje of een kop soep een effectieve werking hebben.

Eet vóór het slapen en vóór het opstaan

Eet voordat je naar bed gaat nog een flinke boterham met pindakaas en drinkt daarbij een glas melk. Zo heeft je maag ’s nachts wat te doen en zal je je in de nacht en de ochtend minder misselijk voelen. Wanneer je ’s ochtends opstaat met een lege maag, zal de beweging van je lichaam je maag van streek maken, met als gevolg de bekende misselijkheid. Probeer ook wat te eten vóórdat je opstaat. Leg ’s avonds al wat crackers, eierkoeken of plakjes ontbijtkoek naast je bed en eet ervan terwijl je nog in je bed ligt. Neem vooral de tijd voor dit nieuwe ochtendritueel, want je houdt je lichaam niet zomaar voor de gek. Blijf nog even tien minuten liggen nadat je wat gegeten hebt en sta dan rustig op.

Andere middeltjes

Zijn bovenstaande tips niet effectief (genoeg), dan kan je dit ook proberen:
  • Pepermunt: Sommige vrouwen hebben er baat bij om pepermuntjes te eten tegen de misselijkheid. Ook het ruiken aan pepermuntolie of pepermuntthee, kan positief werken.
  • Citroen: Alles wat met citroen te maken heeft, kan je helpen tegen je misselijkheid. Denk aan een schijfje citroen in je water of op je salade, het ruiken aan een opengesneden citroen of gewoon sabbelen op een citroenschijfje. Ook andere citrusvruchten werken goed.
  • Gember: Het eten van gember, het ruiken eraan of het nemen van gemberpilletjes, allen werken goed tegen misselijkheid. Ook gemberthee is lekker en snel gemaakt; twee theelepels geraspte gemberwortel in een kopje kokend water. Eventueel kan je er nog wat honing of citroensap bij doen.
  • Waterijsjes: Het sabbelen op waterijsjes is lekker en het helpt eveneens goed tegen de misselijkheid. Je kan ze kant-en-klaar halen of zelf maken.
  • Voldoende drinken: Dit is zeker belangrijk wanneer je ook veel moet overgeven.

Overige tips

Nog een paar tips met betrekking tot je dagelijkse bezigheden:

Liggen en niets doen!

Het is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar heb je wel de luxe, maak er dan gebruik van. Lekker (stil) op de bank liggen met een kopje thee en een tijdschrift erbij, helpt de misselijkheid tegen te gaan.

Kan je niet goed tegen etensluchtjes?

Haal dan kant-en-klare maaltijden. Nadeel is wel dat ze redelijk prijzig zijn. Een goedkoper alternatief is je moeder, zus of vriendin lief aankijken en vragen of ze wat extra eten voor je willen maken. Als je zelf een goede dag hebt, maak dan extra eten klaar en vries het in. Als je je dan wél misselijk voelt, kan je makkelijk iets uit de vriezer opwarmen.

Zoek afleiding

Dompel je onder in een goed boek of luister muziek op je mp3 speler. Zo hoef je even niet aan je misselijkheid te denken.

Als niets je helpt

Wanneer bovengenoemde tips geen enkel effect bij je hebben, kan je altijd nog de huisarts bellen. Er bestaan diverse tabletjes die de huisarts je kan voorschrijven en je misselijkheid kunnen onderdrukken. Natuurlijk kan je ook direct de huisarts bellen en de tabletjes combineren met bovengenoemde tips.

Het wordt beter

In de tweede drie maanden heeft de placenta zich ontwikkelt. De placenta neemt de taken van het hormoon HCG over, waardoor deze langzaam gaat dalen. De dalende HCG zorgt ervoor dat de misselijkheid minder wordt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsmisselijkheid? Koester het!Zwangerschapsmisselijkheid? Koester het!Zwangerschapsmisselijkheid, de meeste zwangere vrouwen vervloeken dat misselijke gevoel, dat soms nog gepaard gaat met b…
Zwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaalZwangerschapsmisselijkheid, een nare zwangerschapskwaalZelfs als je nog maar nét weet dat er een kindje op komst is, kan je al last hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Deze…
ZwangerschapsmisselijkheidZwangerschapsmisselijkheidMisselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap komt bij ruim 80 procent van de vrouwen voor. Vaak begint het met wee…
Zwangerschapsmisselijkheid: symptomen, oorzaken, behandelingZwangerschapsmisselijkheid: symptomen, oorzaken, behandelingVeel vrouwen worstelen aan het begin van de zwangerschap met misselijkheid en braken. Grofweg acht op de tien vrouwen vo…

Babyshower organiseren, spelletjes om te doenBabyshower organiseren, spelletjes om te doenTijdens een babyshower vier je met alle meiden een feest ter ere van de eerste zwangerschap van iemand. Je kunt van alle…
Minder pijn tijdens de bevalling is mogelijkMinder pijn tijdens de bevalling is mogelijkEen bevalling doet veel pijn, dat weet iedere vrouw die al eerder bevallen is. Opmerkelijk genoeg wordt de pijn ook weer…
Bronnen en referenties
  • Bron afbeelding: http://www.babybytes.nl/images200/21551471.jpg
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.