Zwangerschap en ziekte van de aanstaande moeder
Veel vrouwen zijn bang dat een lichamelijke ziekte roet in het eten zal gooien bij het zwanger worden of de zwangerschap. Sommige ziekten verergeren tijdens de zwangerschap en het is verstandig hier rekening mee te houden wanneer je zwanger wilt worden.
Epilepsie en zwangerschap
De zwangerschap kan diverse effecten hebben op epilepsie. Circa 50% van de zwangere vrouwen merkt geen verschil, 40% ondervindt een verbetering van de epilepsie klachten en 10% ervaart een verslechtering van de epilepsie klachten.
Over het algemeen blijft men tijdens de zwangerschap de epilepsie medicatie slikken. De dosering wordt dikwijls wel aangepast of er wordt tijdelijk overgegaan op een andere vorm van medicatie. Veel medicijnen hebben (potentieel) schadelijke effecten:
- De opname van foliumzuur wordt verhinderd
- Er bestaat een grotere kans op afwijkingen aan de foetus
Veel vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap echter overschakelen naar een ander medicijn, dat deze effecten niet of in mindere mate heeft. Ook kan overwogen worden extra
foliumzuur te slikken om
schade aan de foetus te voorkomen. Wanneer je in de fase van de weeën aangekomen bent bestaat de kans dat de medicijnen niet door het lichaam opgenomen worden. Je medicatie moet daarom zeer zorgvuldig worden gecontroleerd op epilepsie aanvallen te voorkomen.
Wanneer je tijdens de zwangerschap een epilesie aanval krijgt heeft dit dikwijls nadelige gevolgen voor de zwangere vrouw, maar mogelijk ook voor het kind. Er kunnen problemen optreden rondom de bloedsomloop en/of de zuurstofvoorziening. Circa 1% van de vrouwen ervaart een epileptische aanval tijdens de bevalling.
Suikerziekte en zwangerschap
Suikerziekte, ook wel
diabetes genoemd, kan tijdens de zwangerschap ontstaan of reeds voor de zwangerschap aanwezig zijn. Wanneer men reeds
suikerziekte heeft, is de kans sterk aanwezig dat de bestaande suikerziekte vergergert. Zwangerschapshormonen hebben namelijk een ongunstige invloed op de aanmaak van insuline. Dit is ook de oorzaak van de zogenaamde
zwangerschapssuikerziekte, een vaak voorbijgaande vorm van suikerziekte.
Bij iedere vrouw wordt de urine routinematig gecontroleerd op aanwezig suiker en ketonen (welke op suikerziekte wijzen). Wanneer je suikerziekte hebt en je bent zwanger is het van belang dat je onder strenge controle bij een arts bent, om de suikerziekte ook tijdens de zwangerschap onder controle te houden om zo complicaties rondom zwangerschap en bevalling te voorkomen.
Zwangerschapssuikerziekte
Zwangerschapssuikerziekte komt bij circa 7,5% van de zwangere vrouwen voor. De kans op het krijgen van zwangerschapssuikerziekte is vergroot wanneer suikerziekte in de familie voorkomt en wanneer een eerdere baby een hoog geboortegewicht had.
Geslachtsziekte en zwangerschap
Bepaalde geslachtsziekten kunnen de kans op een zwangerschap an sich verkleinen. Tijdens de zwangerschap kan een geslachteziekte of SOA gevaar voor de ongeboren baby met zich meebrengen.
Herpes vormt een groot risico voor het ongeboren kind. Circa 25% van de kinderen krijgt de herpesinfectie van de moeder tijdens de geboorte. Wanneer je geen klachten hebt en de herpes zich niet vanuit je vagina of baarmoederhals verspreid is deze kans aanzienlijk kleiner. Wanneer de herpes vlak voor de bevalling verschijnselen geeft (zweren) zal een keizersnede overwogen worden om te voorkomen dat de baby besmet wordt.
HIV/AIDS
Tegenwoordig zijn er aanzienlijk minder risico's voor het ongeboren kind wanneer de moeder HIV of AIDS heeft.
AZT is een AIDS remmer welke oraal ingenomen kan worden en welke de foetus tegen infectie kan beschermen. De kans op besmetting wordt zo klein mogelijk gehouden door het kind zo min mogelijk met het bloed van de moeder in aanraking te laten komen.