Het derde trimester van de zwangerschap

Het derde trimester van de zwangerschap De laatste drie maanden van de zwangerschap, nu gaat het echt bijna gebeuren. Je hebt waarschijnlijk al heel wat kilootjes erbij en dat kan extra vermoeiend zijn. Ook een aantal lichamelijke activiteiten wordt steeds zwaarder. Je kindje is al levensvatbaar, zou het onverhoopt te vroeg worden geboren. In dit derde trimester moet je ook nog heel wat dingetjes regelen, zodat je dadelijk helemaal voorbereid bent op de bevalling en de periode erna.

Je lichaam in het derde trimester

In dit derde kwartaal zul je eerder moe zijn, mede omdat je enerzijds veel meer gewicht mee moet nemen, maar ook omdat de baby zo snel groeit. Aan het einde van de zwangerschap is de gemiddelde gewichtstoename ongeveer 12 tot 15 kilo, maar dit kan ook meer of minder zijn. Dit gemiddelde van 12 tot 15 kilo bestaat uit het gewicht van de baby, het vruchtwater, de nageboorte en gewichtstoename door grotere borsten, extra bloed en wat vetophoping. Rond week 34 gaat voor veel vrouwen die werken het zwangerschapsverlof in. Veel vrouwen zijn hier dan ook wel aan toe, omdat ze gewoon minder energie hebben en nog heel wat zaken voor de komst van de baby willen en moeten regelen. Vanaf week 35 komt het ongeboren kind heel krap te liggen en zal de aanstaande moeder geregeld flinke porren voelen. Ook zit je nu in de periode aan dat het kindje zijn definitieve plaats zal gaan zoeken. Een eerste kind zal rond week 36 in de goede houding liggen, dus met het hoofdje omlaag. Bij een volgende bevalling kan dit ook pas later in de zwangerschap plaatsvinden. De indaling gaat dan beginnen en er komt boven in de buik weer meer ruimte. Rustig wandelen, fietsen en zwemmen mag je gewoon lekker blijven doen tot aan de bevalling, mits er geen contra indicatie is waardoor dit niet mag.

Wanneer kun je de bevalling verwachten

Ondanks dat er gesteld wordt dat een voldragen zwangerschap gemiddeld 40 weken duurt, bevalt slechts ongeveer 4 % van de vrouwen op de uitgerekende datum. Je mag ervan uitgaan dat de geboorte normaliter van week 37 tot en met 42 kan plaatsvinden. Vanaf week 37 kun je in feite gewoon thuis bevallen, mits er geen andere indicatie voor een ziekenhuisbevalling is. Overigens is het kindje in week 38 geheel volgroeid. Wanneer de baby in week 37/38 nog in een zogeheten stuitligging ligt, dan kan de gynaecoloog proberen om hier verandering in te brengen. Wanneer dit niet lukt en de baby voor de bevalling nog in stuit ligt, dan zal er voor een ziekenhuisbevalling gekozen moeten worden. Is de baby bij een zwangerschap van 42 weken nog niet geboren, dan worden er maatregelen genomen om de bevalling op gang te brengen.

Ontwikkeling van het ongeboren kindje in het derde trimester

Al aan het begin van het derde trimester, vanaf week 28, is het kindje levensvatbaar met behoorlijke overlevingskansen. Het kan zien en ook geluiden van buiten de baarmoeder al goed onderscheiden. Vandaar dat het zeker aan te raden is om, als je dit niet al deed, speciale Cd’tjes met muziek voor de ongeboren baby te draaien. Rond week 33 kan de baby zelfs al ruiken, proeven en voelen. In week 35 is de baby nagenoeg volgroeid, maar bij een bevalling in deze periode zal er nog altijd ziekenhuisopname nodig zijn. Nu begint overigens het immuunsysteem zich trouwens pas te ontwikkelen. Bij geboorte in deze periode is ook de kans op geel zien van de baby reëel aanwezig en zal de baby tijdelijk onder een blauwe lamp moeten liggen om dit te verhelpen. Vanaf week 37 mag het kindje dus al thuis geboren worden, terwijl het in week 38 geheel volgroeid is, want dan is de ontwikkeling van de longetjes ook geheel afgerond.

Wat moet je allemaal regelen in het derde trimester van je zwangerschap

In het derde kwartaal moet je alles regelen en afronden betreffende de zaken die bij de bevalling klaar moeten zijn. Het verdient echter de voorkeur om tussen week 32 en week 36, afhankelijk van wat er geregeld moet worden, alles klaar te hebben. Waar moet je onder meer aan denken:
 • Het laten maken van geboortekaartjes en alvast schrijven van de enveloppen met adressen.
 • Wanneer je babybedankjes wilt uitdelen aan de mensen die op kraambezoek komen, dan moet je die ook uiterlijk in week 36 regelen.
 • Laat wekelijks of vaker mooie foto’s van je buik maken. Heb je al een kindje, betrek dit dan ook hier bij! Zorg er ook steeds voor dat de accu van de camera vol is, voor het geval dat de bevalling vrij onverwacht plaats gaat vinden.
 • Maak een eigen koffertje, met voor een onverwachte of verwachte ziekenhuisbevalling noodzakelijke spulletjes klaar.
 • Zorg ervoor dat je een kraampakket met zaken als kraamverband en celstof doekjes in huis hebt.
 • Het babykamertje moet kant-en-klaar zijn, tot en met de inrichting van de kastjes aan toe.
 • De eerste babykleding moet gewassen in de kast liggen en alle verzorgingsproducten moeten ook aanwezig zijn.
 • Zorg dat er voor de bevalling al beschuit en muisjes in huis zijn.
 • Regel ook alles voor de bevalling en direct erna betreffende de slaapkamer en badkamer, zoals bedverhogers en een lekker kussen om op bed tegen te leunen.
 • Misschien vind je het leuk om een trendy bellypaint te laten maken. Dit kun je het beste laten doen tussen week 30 en week 34. Met huid- en milieuvriendelijke materialen wordt er dan een prachtige schildering naar keuze op je buik gemaakt. Foto’s hiervan zijn onder meer leuk voor het geboortekaartje, maar ook een prachtige herinnering voor later.
 • Ook het laten vervaardigen van een zogenoemde belly mask, een gipsafdruk van je buik, is later een geweldige herinnering.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapssymptomen, lichamelijke veranderingen en testenZwangerschapssymptomen, lichamelijke veranderingen en testenZwangerschap zorgt voor grote veranderingen, zowel lichamelijk en mentaal, als ook in de omgeving. De veranderingen in d…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Gewichtstoename tijdens je zwangerschapGewichtstoename tijdens je zwangerschapIn gewicht aankomen tijdens de zwangerschap is volstrekt normaal, het gebeurt iedereen. Maar wat is nu een gezonde, norm…

Sex tijdens de zwangerschapSex tijdens de zwangerschapJe hebt een goed sexleven met je partner, en dan wordt je zwanger. Wat betekent dit voor jullie sexleven tijdens de zwan…
Floradix: voldoende ijzer tijdens en na de zwangerschapFloradix: voldoende ijzer tijdens en na de zwangerschapTijdens en na de zwangerschap is gezonde voeding van groot belang. De inname van voldoende vitaminen en ijzer is belangr…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.