Hoe vruchtbaar ben jij?

Hoe vruchtbaar ben jij? Het zwanger worden kan heel snel gaan, of juist erg langzaam. Sommige vrouwen zijn ontzettend vruchtbaar en zouden bij een blik van een man al zwanger worden, bij wijze van spreke. Terwijl andere vrouwen gewoon niet zwanger lijken te worden. Hoe vruchtbaar ben jij? Doe de test!

Zwanger worden

Een vrouw heeft gemiddeld genomen iedere maand 20 procent kans om zwanger te worden. Dit lijkt niet veel, maar de meeste stellen zijn binnen 1 jaar wel zwanger. Wie supervruchtbaar is, heeft iedere maand 60 procent kans om zwanger te worden. Wie verminderd vruchtbaar is, heeft iedere maand 10 procent kans om zwanger te worden. En bij onvruchtbaarheid is dit 0 procent.

Bereken je vruchtbaarheid

Veel factoren hebben een invloed op je vruchtbaarheid. Om te testen hoe vruchtbaar jij bent, kan je onderstaande vragen zo eerlijk mogelijk beantwoorden. Achter ieder antwoord staat een punt. Schrijf dat punt op en tel daarna alle punten samen op. De uitslag vind je onderaan de test.

Wat is je leeftijd?

  • A) 18-21 jaar oud (3)
  • B) 22-35 jaar oud (2)
  • C) 35-40 jaar oud (1)
  • D) boven de 40 jaar oud (0)

Hoe omschrijf jij je eetpatroon?

A) Super gezond: alles uit de schijf van vijf en gebalanceerd en gevarieerd (3)
  • B) Redelijk gezond maar een snack of snoep tussendoor moet kunnen (2)
  • C) Ongezond: ik leef op snacks, snelle happen en zoetigheid (1)

Rook en/of drink je?

  • A) Ik rook en drink regelmatig (0)
  • B) Ik drink alleen alcohol (1)
  • C) Ik rook alleen (0)
  • D) ik rook en drink niet (3)

Hoe staat het met je gewicht?

  • A) Een normaal gewicht: BMI tussen de 18.5 en 25 (3)
  • B) Onderwicht: BMI onder de 18.5 (1)
  • C) Matig overgewicht: BMI tussen de 25 en 30 (1)
  • D) Overgewicht: BMI boven de 30 (0)

En je maandelijkse cyclus?

  • A) Ik heb een cyclus van 27-29 dagen (3)
  • B) Mijn cyclus schommelt tussen de 25 en 35 dagen (2)
  • C) Een onregelmatige cyclus: ergens tussen de 21 en 45 dagen (1)
  • D0 Een cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 45 dagen (0)

Hoe vaak heb je seks?

  • A) Minder dan één keer per week (0)
  • B) één keer per week: (1)
  • C) twee keer per week (2)
  • D) drie keer per week (3)

Uitslag

Heb je alle vragen eerlijk beantwoord en de punten bij elkaar opgeteld? Dan volgt hier de uitslag. Let op, dit is slechts een globale berekening. Andere factoren als ziekte, medicijngebruik, drugsgebruik, afwijkingen etc kunnen ook de vruchtbaarheid beïnvloeden

0-4 punten

Ergens gaat het mis. De kans dat je zwanger raakt is erg klein. Dit heeft te maken met je leeftijd, je levensstijl en je gezondheid. Je levensstijl en je gezondheid kan je zelf goed verbeteren. Probeer gezond te eten en te leven, beweeg regelmatig. Overgewicht maakt je verminder vruchtbaar. Een onregelmatige cyclus kan voortkomen uit je ongezonde levensstijl, maar ook uit andere factoren. Het is in ieder geval raadzaam om naar een arts te gaan indien je na 1 jaar niet zwanger bent. Probeer ook de temperatuurmethode om te achterhalen of er wel een eisprong plaats vind. Ben je ouder dan 40 jaar, dan wordt zwanger worden sowieso al heel erg moeilijk maar niet onmogelijk. Houdt er rekening mee dat 80 procent van je eitjes niet meer bruikbaar is bij een leeftijd vanaf 40 jaar.

5-9 punten

Je bent verminderd vruchtbaar. Dit houdt niet in dat je niet zwanger zult worden, maar het kan wel 1-2 jaar duren. Probeer in ieder geval zo gezond mogelijk te leven en te stoppen met roken of alcohol. Let ook goed op overgewicht. Hoe ouder je bent, hoe minder vruchtbaar je wordt, hou daar ook rekening mee. Doe regelmatig aan seks tijdens je vruchtbare dagen. Het is wel belangrijk dat je weet wanneer je vruchtbare dagen zijn, hou dit dus in de gaten. Ben je na een jaar nog niet zwanger, ga dan eens langs een arts.

10-14 punten

Je leeft redelijk gezond en zal ook binnen een redelijk normale termijn zwanger worden, gemiddeld binnen 10 tot 15 maanden. Het kan natuurlijk ook wat langer duren, maar zoals je nu leeft zal het niet al te lang duren. Blijf gezond leven en eten, en neem ook je beweging op zijn tijd. Let op je gewicht. Roken en drinken is natuurlijk niet echt goed voor de vruchtbaarheid, dus hou dat minimaal of loever helemaal niet. Je mag altijd naar een arts gaan als je na een jaar niet zwanger bent. Want ook andere oorzaken kunnen ervoor zorgen dat zwanger worden soms niet lukt.

15-18 punten

Jij bent normaal vruchtbaar. Iedere maand maak je 20 tot 50 procent kans o zwanger te worden. je leeft gezond, hebt een goede leeftijd en je vrijt regelmatig. Ga zo door en maak je niet te druk. Normaal ben je binnen 6 tot 12 maanden zwanger. Ben je na 1 jaar nog steeds niet zwanger, dan kan er ook een andere oorzaak zijn. Je mag en kan dan naar een arts om meer informatie te vragen hierover.

En de mannen dan?

Voor de manen geldt eigenlijk hetzelfde, want deze moeten goed kwalitatief en snel sperma leveren. Vanaf een leeftijd van 45 jaar is de man verminderd vruchtbaar. Maar ook roken, drinken en drugs geeft een slechtere kwaliteit sperma. Dus scoor je zelf superhoog in punten bij deze test maar heb je een partner die ongezond leeft of ouder is, dan wordt de kans o een zwangerschap stiekem toch weer kleiner.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk we…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Bevalling: medische ingreepBevalling: medische ingreepSoms loopt de bevalling niet zoals gewenst. Voor de gezondheid van kind én moeder, wordt er dan gekozen voor een medisch…
Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevalling. Hoe verloopt de geboorte van een baby?Bevallen van een baby, wat staat je te wachten als je gaat bevallen van een kind? Een baby baren is geen kleine klus. He…
Bronnen en referenties
  • Kindjeopkomst.nl
Reactie

Lily, 16-01-2011
Naar aanleiding van de test ben normaal vruchtbaar, maar wat mijn verstand te boven gaat is dat ik 3.5 maanden niet had gemenstrueerd, ik had last van misselijkheid en en tot nu toe lage rugpijn. ik heb mijn menstruatie bij week 15 gekregen. dat was helder rood met kleine weefsels en duurde 6 dagen. daarna heb ik een test gedaan met negatieve resultaat. ik tel nu week 16 maar weet niet of mijn zwangerschap bestaat. help! adviezen? Reactie infoteur, 17-01-2011
Indien de test negatief was, dan zal je waarschijnlijk niet zwanger zijn. Soms blijft de menstrautie wat langer uit en kan hierdoor ook wat heftiger zijn wanneer deze weer aanbreekt. Heb je eerder een zwangerschapstest gedaan en was was deze dan positief of negatief. Want een miskraam zou ook nog kunnen. Het is mij namelijk niet duidelijk of je zwanger bent/ was of niet?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.