Zwangerschaps tips

Gefeliciteerd! Je bent zwanger of misschien denk je erover om zwanger te raken. Je gaat een hele mooie periode tegemoet, die soms ook wel wat van je vergt. Hier wat tips voor de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap.

Ochtendmisselijkheid

Naar je werk...

Misschien hang je dan wel niet de hele ochtend op de pot maar ben je toch wel erg misselijk. Helaas kunnen sommige vrouwen zelfs allebij hebben. Wat er ook is je moet er maar beter rekening mee houden. Dus ook hoe je naar en van je werk afkomt. Sommige vrouwen hebben er baat bij als ze direct wat eten met het opstaan. Diep in ademen kan ook de misselijkheid wat weg houden. Rij niet in de auto als je te misselijk of duizelig bent, carpool dan of rij met de openbare vervoer. Als je toch met de auto gaat, neem dan altijd een flesje ijswater mee en houd je raam open. Voor noodgevallen: zorg dat je dan altijd plastic zakjes bij je hebt. Als je in het ergste geval toch moet overgeven kan je op je werk wel vast opfrissen.

Achter je bureau...

Stip alvast de snelste route naar het dischtbijzijnde toilet op je werk uit. Zelfs een prullenbak kan van pas komen en die staan overal. Je knapt ook wel wat op als je wat natte koele handdoekjes om je nek en je voorhoofd legt.

Opfris beurtje...

Als je buiten de deur misselijk bent geweest of hebt overgegeven, is het handig om je tandenborstel mee te nemen of een eventuele reis tandenborstel. Als je ook misselijk word van de tandpasta dan kan je beter voorlopig even kindertandpasta nemen, die heb je in diverse smaken. Vergeet ook niet wat extra kauwgom op zak te hebben ;)

Hulp van collega's...

Hulp is nooit weggenomen. Je collega's kunnen je best helpen met een aantal dingen, ze kunnen bijvoorbeeld even inspringen zodra jij weer naar het toilet moet rennen. Alleen als je het nog even geheim wilt houden je zwangerschap kan dat wel in je nadeel werken. Kies dan kieskeurig welke collega's je in vertrouwen kunt nemen en die jou eventueel kan ondersteunen.

Pepermuntjes...

Pepermuntolie of pepermunthee kan je helpen tegen de misselijkheid, zij zorgen ook voor extra energie. Kauwgom is ook een prima alternatief al sj geen pepermunt bij je hebt.

Zure troepjes...

Citroenen en andere citrus vruchten werken ook heel goed. Klein beetje geraspte citroen- of sinaasappel schil in je glas water of in de salade helpt je misselijkheid snel weg te werken. Lust je geen salades? dan kan je als alternatief ook aan een doormidden gesneden citroen ruiken. Ook citroen thee doet zijn wonderen of sabbel effetjes op een schijfje citroen. Of neem direct bij het opstaan een paar theelepels appelazijn - ook ciderazijn genoemd -(geen andere azijn) verdund met warm water.

Lekker eten is van essentieél belang...

Veel vrouwen doen in het begin hun best om zo voedzaam mogelijk te eten voor hun baby. En uiteindelijk spugen ze alles weer uit! Gezond eten is natuurlijk belangrijk, maar als je die 'gezonde' dingen alsnog toch niet binnen houd, moet je maar gaan eten waar je echt trek in hebt. Al is het chocola, ijs en biefstuk, eet het dan!!! In deze periode geld: beter iets dan niets! en wie weet voel je daarna weer goed genoeg om een banaan of een salade naar binnen te werken.

Laat je maag overwerken...

Als je voor dat je naar bed toe gaat een broodje pindakaas en een warme kop melk neemt, heeft je maag s'nact's weer wat te doen en slaap je hopelijk door tot de volgende ochtend. Je kan ook wat brood of crackers bij je bed leggen zodat je s'nacths wat ken eten. Als je niet teveel wilt aankomen moet je dat wel weer snel afleren in de volgende trimester.

Slaap mama'tje, slaap...

ook kan je je misselijkheid met slaap bestrijden! Dat kan natuurlijk alleen als je tijd hebt of werkeloos bent, maar vind je de tijd is het een goede oplossing. Soms is gewoon liggen en niet bewegen een hele goede en werkzame remedie, niet om echt trots op te zijn maarja het werkt wel echt!

*ping* magnetron food...

Som skan je je zo misselijk of gewoon niet goed voelen dat je het echt niet lukt meer om te koken. Gelukkig hebben de meeste supermarkten in de diepvries veel diverse snelle maaltijden. En misschien kan je vriendin of familielid voor je effe iets klaarmaken. Ook veel maken en in vriezen is een uitkomst voor jou en je gezin.

Waterijsjes...

Je hebt heerlijke waterijsjes in heel veel diverse smaken. Ook kun je ze makkelijk zelf maken van natuurlijke extracten als bijvoorbeeld: gember, munt en lavendel, allemaal lekker en heel goed tegen misselijkheid. De etherische olién kan je bij de meeste kruiden- natuur winkels kopen.

Maagzuur

Drinken...

Als je last hebt van maagzuur kan je maar beter niks tijdens eten drinken, doordat je lucht inslikt kan je zuurbranden alleen nog maar erger worden. Liefste geen alcohol, en cafeine drankjes als: koffie, cola en thee. De spier van je maagingang verslapt door dat soort drankjes en dan kan de maagzuur ontsnappen. Voor wie toch niet zonder koolzuur houdende drankjes kunnen, drink dan, vruchtensappen met mineraal.

Maagzuur remmers...

Bij vele drogisten kun je tegenwoordig veel maagzuur remmers krijgen in drank en tablettenvorm. Ze worden niet door je lichaam opgenomen en is dus niet schadelijk voro je baby. Let wel op: tabletten als, cimetidine, ranitidine en famotidine komen wel in je bloed terecht en is dus onduidelijk of het schadelijk is in de zwangerschap ja of nee. Melk en yoghurt kalmeren je maag voor een korte duur, fijn om voor het slapen een kop melk te drinken. Niet alle melkproducten zijn ook zuur remmers want kaas bijvoorbeeld is maagzuur opwekker.

Lege maag naar bed...

Eet een uurtje of drie voor het slapen gaan niets. Een lege maag produceert dan ook minder zuur, en zo heb je meer kans om beter tot je rust te komen. Maar het werkt niet als je ook nog last hebt van misselijkheid! Lekkere kop melk met honing doet dan ook wonderen! Als je niet van melk houdt dan kan je ook honing in je (kruiden)thee doen.

Duizeligheid en flauwvallen

Just relax...

Als je opstaat doe het dan altijd heel rustig aan, je word eerder duizelig als je snel en vlug opstaat. Door wat been- en bil spier oefeningen te doen door middel van je spieren aan te spannen en ze daarna te laten ontspannen, stroomt het bloed wat makkelijker naar je hoofd. Als je in bad zit zorg dan ook dat je heel voorzichtig uit bad stapt, misschien beter om hulp te vragen of een handgreep te monteren.

Het hete zonnetje...

Beste is om in de schaduw te blijven, dat is van grote belang als je lijd aan opgezette voeten en zonnesteken of alleen al ter voorkoming. Drink veel ijswater en houd je hoofd koel. Eet dan ook over de gehele dag kleine hapjes die eiwitrijk zijn om je bloedsuiker op peil te houden. Milkshake of een banaan kan je heel goed doen!

Te lang staan doet niet goed...

Om kramp en spataderen te voorkomen moet je vooral niet te lang staan. En je kan er ook nog duizelig van worden. Waar je ook bent, aarzel niet te gaan zitten als je licht in je hoofd voelt. Kijk eerst vluchtig om je heen als je een stoel of bankje ziet, zoniet zit dan gewoon op de grond! Is immers altijd beter dan dat je zou gaan flauwvallen.

Aambeien

Soms kan aambeien jeuk veroorzaken en dat is vrij lastig. Je kan het behandelen door te deppen met wat vochtig gemaakt doekje of met wat zuiveringszout in 225ml water en in dit in een flesje met verstuiver bewaren in de wc. Dan kan je telkens bij elke toiletbezoek op je papiertje spuiten en erop deppen als het jeukt. Schijnt dat sommige mensen er baat bij hebben om wat citroensap op een papiertje te deppen, tegen de zwelling. Zodra er bloed van pas komt, moet je direct naar je huisarts gaan.

Bij de drogist of apotheek kan je ook zalf krijgen op basis van Hamamelis. Je kunt de zoalf hetzelfde gebruiken als de Zinkoxide die je waarschijnlijk van je huisart zou krijgen. Ook kan je een kamille badje nemen, werkt weldadig, vooral als je genoeg hebt van het smeren en gewoon even wilt relaxen.

Slapenloosheid

Nu je juist de rust zo hard nodig hebt lijkt het wel juist helemaal niet lukken. Je slaapt slecht, en wacht maar als de baby eris, hahah. Eet een paar uur voor slapen niks meer en drink geen caffeine meer. Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd is en je bedje comfortabel is. Hoofd en nek massages zijn heerlijk als voorbereiding om in te slapen. Doe ook middagdutjes van 20-90 minuten (niet langer!). Tussen 13:00 en 15:00 uur zijn de beste tijden om even te rusten. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die middag dutjes deden, s'nachts beter en langer sliepen.

Rugklachten

Shake the hips...

Met je bekken draaien is een goede ne effectieve oefening voor je rug. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en eén been iets naar voren (voor je evenwicht). Draai dan je bekken heel rustig enkele keren naar voren, opzij, naar achteren en opzij zonder je bovenlichaam te bewegen. Doe dit een paar keer per dag tot de rugpijn over is.

Heerlijk massage...

Natuurlijk wilt je partner wel even je rug masseren, zoniet dan kun je ook een afspraak maken bij een masseur. Mocht je nou geen partner als gel dhebben om naar een masseur te gaan dan kan je ook wat proberen, met behulp van een tennisbal over je rug t elaten bewegen. Of beter schaf een oefen bal aan, die kan je tegenwoordig in overal wel halen voor een zacht prijsje. Je kan er dan met je rug op liggen en duw jezelf heen en weer met je voeten. Slapen op je zij met een kussen tussen je knieën neemt ook wat rugspanning weg.

Bye bye stiletto's...

Tijd om je schoenen met een lage hak een kans tegeven. Want die geven jou meer steun. Tja, modieus en zwanger zijn is best wel moeilijk. Maar het is echt een pre om goede schoenen aan te hebben in de zwangerschap. Liever vaak mogelijk goede sportschoenen, wil je netjes voor de dag komen dan schoentjes met een lage hak.

Obstipatie

Direct naar toilet...

Ophouden van ontlasting is boosdoener nummer één! Houd het dus niet op ( behalve als er geen wc in de buurt is natuurlijk), want dat geeft de aanleiding voor obstipatie, en het geeft op ten duur zelfs het risico van aambeien mee. Luister wel ten alle tijden naar je lichaam. wat het ook van je vraagt! Hard persen is ook niet goed, eigenlijk pers liever helemaal niet (niet een lekker onderwerp , maar vrij noodzakelijk!). Zorg ook dat je niet te lang op de wc zit, zo verklein je de kans ook op aambeien.

Vezels enzoo...

Het spreekt eigenlijk vanzelf dat je gezond moet eten en ruime hoeveelheden groente en fruit moet binnekrijgen, juist als je last hebt van verstoppingen. Neem wel producten die je lekker vind, het heeft geen zin om dingen te eten die je niet lekker vind. Dus koop wat je ekker vind en tegenwoordig heb je veel producten met toegevoegde vezels, is ook een oplossing als je denkt er niet al teveel van binnen te krijgen.

Bewegen...

Veel bewegen, houd je darmen actief! Do kniebuigingen, zwemmen, fietsen wandelen en dansen. Werkt prima tegen verstoppingen. De verleiding om te blijven zitten kan dan aanwezig zijn maar geen goed remedie. Je hoeft geen marathon te lopen maar beweeg wat. Ook ter voorkoming van kramp in je benen is bewegen goed.
© 2007 - 2024 Glam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De ontwikkeling van je baby; 15 weken zwangerIn de 15e week van een zwangerschap beweegt een baby in de buik van een zwangere vrouw lekker in het vruchtwater en word…
De ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 31 weken zwangerIn week 31 van een zwangerschap weegt een baby ruim 1500 gram, en is zo'n 39 centimeter lang. De baby krijgt, doordat hi…

Het CTG- foetale monitoringSoms moet een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap aan de monitor liggen in het ziekenhuis of bij de gyneacoloog. Ee…
De jongste moeder ter wereld!Je begint al aan het moederschap wanneer je zelf nog met poppen speelt, en het maakt jou de jongste moeder ter wereld. H…
Glam (16 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.