Zwangerschap: de vroege symptomen

Zwangerschap: de vroege symptomen Een zwangerschap is een uniek ervaring; er groeit een levend wezen in je dat zich zal ontwikkelen tot een baby. Soms merk je al sinds de bevruchting dat je zwanger bent of soms heb je helemaal geen symptomen die kunnen duiden op een zwangerschap. Er zijn verschillende symptomen die al vroeg in de zwangerschap optreden, anderen komen pas later. Soms heb je ze allemaal en soms lijk je helemaal niet zwanger. Iedereen kent wel symptomen van zwangerschap: misselijkheid, braken, dikker worden en de meest bekende is het uitblijven van de menstruatie. Hieronder zijn verschillende symptomen opgenoemd. De een al wat bekender dan de ander.

Misselijkheid en overgeven

Deze zijn alom bekend en ieder vrouw krijgt er wel eens mee te maken. De misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben:
Het HCG - hormoon stijgt tijdens de zwangerschap en kan voor misselijkheid en maagzuur zorgen. De baby drukt op de maag waardoor misselijkheid optreedt (dit is in een later stadium van de zwangerschap).

Tegen misselijkheid kan je een geneesmiddel nemen maar vraag hiervoor eerst toestemming van de verloskundige. Er zijn veel soorten medicatie die je tijdens je zwangerschap niet mag nemen omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de foetus.

Aangezicht

Door de hormonen kan er toenemende acné ontstaan. De meeste middeltjes zijn mogelijk tijdens de zwangerschap maar vraag altijd raad aan de verloskundige.

Er kunnen in het aangezicht ook bruine vlekken ontstaan, voornamelijk onder invloed van zon. Dit heet een 'zwangerschapsmasker' en verdwijnt niet meer na de zwangerschap. Vermijdt daarom zoveel mogelijk de zon en draag bescherming indien je toch in de zon komt.

Soms kan je een rare smaak gewaarworden in de mond. Meestal smaakt het naar metaal. Buiten dat het onaangenaam is, kan het geen kwaad en verdwijnt doorgaans vanzelf.

Borsten

De borsten maken zich klaar om te zogen. Ze worden groter en de melkklieren vullen zich met melk. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon prolactine dat stijgt tijdens de zwangerschap. Naarmate de zwangerschap vordert kan men al melk verliezen en zijn compressen soms aangewezen. De borsten voelen ook voller en zachter aan. De tepels worden groter en stijver, de tepelhof donkerder en de kliertjes rondom de tepel worden groter. Deze kliertjes heten de kliertjes van Montgomery.

Op de borsten kan men een netwerk van donkere aders waarnemen. Dit is heel normaal en verdwijnt na de zwangerschap.

Buik

De buik wordt dikker naarmate de zwangerschap vordert en vanaf het begin kan men de baarmoeder uitwendig waarnemen.
Deze is dan een opgezwollen bol die door palpatie te voelen is.

Obstipatie

Door de toenemende groei van de baarmoeder kan er druk op te darmen komen te liggen. Hierdoor kan er obstipatie optreden wat alleen erg lastig kan zijn. Veel vezels eten helpt hierbij en als het niet overgaat kan men overgaan tot geneesmiddelen mits toestemming van de gyneacoloog.

Veel plassen

De baarmoeder drukt op de blaas waardoor men het gevoel heeft veel te moeten plassen. Zwangere vrouwen hebben meer kans op blaasontstekingen dus hiervoor moet men waakzaam zijn. Bij het minste symptoom moet men direct naar de huisarts gaan voor een behandeling.

Geen menstruatie

Een menstruatie die wegblijft is verreweg de grootste symptoom van een zwangerschap. Soms kan het gebeuren dat een vrouw zwanger is en toch bloed verliest. Dit kan een innestelingsbloeding zijn of een ader dat geknapt is. Dit is ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Als de bloeding blijft, raadpleegt men het beste de verloskundige om eventuele complicaties uit te sluiten. Sommige vrouwen blijven lang ongesteld tijdens hun zwangerschap of zelfs gedurende heel de zwangerschap. Dit is echter een uitzondering en de oorzaak hiervoor is tot op heden nog steeds onbekend.

Psychische symptomen

Een zwangerschap heeft ook psychische gevolgen. De toekomstige moeder moet wennen aan het moederschap en dat kan voor veel vragen zorgen. Voor de meeste vragen kan men terecht bij de verloskundige. Verder kan je rekenen op steun van familie, vrienden en je partner die eveneens moet wennen aan het nieuw leven. Een zwangere vrouw is doorgaans emotioneler door de toenemende hormonen. Huilen tijdens een romantische film of bij het zien van een baby kan al zorgen dat men gaat huilen. Dit is normaal en niets om zich voor te schamen.

Zwangere vrouwen voelen zich prikkelbaarder en sneller humeuriger. Ook kan er tijdens de laatste maanden van de zwangerschap nesteldrang optreden waardoor men een onbedwingbare drang heeft om schoon te maken.

Vocht

Men kan tijdens de zwangerschap veel vocht vasthouden. Dit kan voornamelijk optreden in de handen en de voeten. Ze lijken dan dubbel zo dik. Dit is normaal en verdwijnt na de zwangerschap.

Lees verder

© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
De ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 6 weken zwangerIn de zesde week van een zwangerschap begint het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw steeds meer de vormen van ee…
Hoe groot is de kans dat je zwanger bent?Hoe groot is de kans dat je zwanger bent?Misselijk, grotere borsten, afscheiding, uitblijven menstruatie, vaak plassen, vermoeidheid, striae: hoe groot is de kan…

Bijwerkingen van de pil Microgynon 30Bijwerkingen van de pil Microgynon 30We weten allemaal dat de pil zwangerschap voorkomt, maar wat we niet allemaal weten is dat anticonceptie pillen ook veel…
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.