Naweeën: na de bevalling

Naweeën: na de bevalling Na iedere bevalling komen ze voor: naweeën. Naweeën zijn nuttig omdat de baarmoeder hiermee de normale vorm weer aanneemt. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Ook het aantal bevalling telt: na iedere bevalling lijkt de vrouw meer last te hebben van naweeën. Hoe voelt een nawee aan en hoe ga je om met de pijn?

Wat is een nawee?

Een nawee komt voor na iedere bevalling, en is een samentrekking van de baarmoederspier. Naweeën beginnen zodra de placenta is geboren. De baarmoeder is tijdens de zwangerschap aardig uitgerekt, en heeft na de bevalling een veel te grote vorm. Om ervoor te zorgen dat de baarmoeder weer zijn normale omvang krijgt, zal de baarmoederspier samen moeten trekken. Door dit samentrekken krimpt de baarmoeder weer. Naweeën duren enkele dagen.

Naweeën na een eerste bevalling

De naweeën na een eerste bevalling zijn veelal minder pijnlijk dan na een volgende bevalling. Hoewel het voor een vrouw toch wel pijnlijk aan kan voelen, voelt ze het echte verschil pas wanneer ze voor de tweede maal is bevallen. Na een eerste bevalling zijn er wel naweeën. Deze kunnen variëren van een zeer lichte kramp, tot een wat hevige menstruatiepijn. Sommige vrouwen voelen helemaal geen naweeën. De baarmoeder heeft na een eerste zwangerschap nog voldoende elasticiteit waardoor deze vrij makkelijk de oorspronkelijke grootte weer aanneemt.

Waarom doen naweeën bij een tweede of derde bevalling meer pijn?

Het is een feit waar men niet omheen kan: na een tweede bevalling komen er naweeën opzetten die flink wat meer pijn doen dan na de eerste bevalling. Veel vrouwen schrikken hier wel van, omdat ze dit niet verwacht hadden. De baarmoeder verliest na ieder zwangerschap wat van haar elasticiteit, waardoor het steeds meer moeite kost om tot de oorspronkelijk grootte terug te krimpen. De baamoederspier zal hierdoor dus steeds meer samen moeten trekken.

Naweeën doen echt veel pijn!

Sommige vrouwen hebben de pech om heel erg last te hebben van naweeën. De pijn kan zo hevig zijn, dat het onmogelijk is om nog te slapen of te rusten. Sommige naweeën zijn zo heftig dat ze omschreven kunnen worden als de weeën tijdens een bevalling. Hoewel sommige mensen menen dat dit overdreven is, is de werkelijk heel dichtbij: naweeën kunnen soms zo hevig zijn dat deze te vergelijken zijn met de weeën die de vrouw tijdens de bevalling had. Gedacht moet worden aan de weeën die in het begin of halverwege de zwangerschap voorkomen.

Borstvoeding en naweeën

Het geven van borstvoeding wekt de naweeën op. De baarmoeder trekt krampachtig samen zodra de baby wordt aangelegd. Hoewel dit zeer pijnlijk kan zijn en de vrouw hierbij soms echt helemaal verkrampt in haar houding, is het wel van belang de baby aan te blijven leggen. Hoe meer naweeën, hoe eerder de baarmoeder weer terug in vorm is. De naweeën zullen dan vanzelf ophouden.

Omgaan met de pijn

In vroegere tijden werd er gezegd dat de vrouw geen pijnstilling mocht innemen. Tegenwoordig adviseert men om, vooral voor het slapen gaan, twee tabletten paracetamol in te nemen. Tijdens de borstvoeding wordt geadviseerd om maximaal zes paracetamol per dag in te nemen, het gaat hierbij om de paracetamol met een hoeveelheid van 500 mg. Ook mag er Ibuprofen worden ingenomen. Pijnstilling zorgt ervoor dat de kersverse moeder beter uitgerust is, wat de geestelijke toestand ten goede komt.

Het is soms erg ontspannend om bij pijn een warm bad te nemen. Het ontspant de spieren waardoor de pijn beter opgevangen kan worden. De vrouw mag pas in bad wanneer het vloeien enkele dagen gestopt is, dit in verband met infectiegevaar. Hevige naweeën dienen het beste opgevangen te worden zoals men de weeën tijdens de bevalling opvangt: middels de ademhaling. Het inhouden van de adem of verkrampen heeft als gevolg dat de pijn meer gevoeld wordt.

Naweeën duren over het algemeen twee tot drie dagen na de bevalling en worden daarna minder. Soms kan de pijn nog twee tot drie weken aan blijven houden. Naweeën gaan vaak gepaard met bloedverlies: de baarmoeder trekt samen waardoor deze gelijktijdig gezuiverd wordt. Naweeën die niet verminderen en waarbij geen verminder bloedverlies optreedt, moeten gemeld worden bij een arts. Vooral wanneer er sprake is van koorts bij de vrouw, moet er direct gehandeld worden. Er is een kans dat er een stukje placenta is blijven zitten: de baarmoeder zal dan continue blijven proberen dit stuk eruit te werken. Wanneer dit niet tijdig lukt, zal er koorts optreden: een teken dat er sprake is van een ontsteking.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevallen: de drie fasenBevallen: de drie fasenBevallen: ontsluiting, perswee, nageboorte, nawee. Na ongeveer negen maanden zwangerschap volgt de bevalling. De gehele…
De kraamvrouw – de eerste 24 uur na de bevallingDe kraamvrouw – de eerste 24 uur na de bevallingNa de bevalling kan een kraamvrouw nog veel last hebben van naweeën, bloedverlies en hechtingen, maar daar is wel wat aa…
Ontzwangeren, wat kan je verwachten?Ontzwangeren, wat kan je verwachten?Negen maanden lang ben je zwanger geweest met alle kwalen en ongemakken die daarbij horen. Eindelijk ben je bevallen van…
Bevalling: de uitdrijving en nageboorteBevalling: de uitdrijving en nageboorteTijdens de uitdrijving wordt de baby uit de baarmoeder gedreven. In deze fase is volledige ontsluiting nodig en zijn de…

Weeën opwekken; zo doe je dat!Weeën opwekken; zo doe je dat!Het kan voor zwangere vrouwen behoorlijk frustrerend zijn om 'overtijd' te lopen tijdens de zwangerschap. Toch gebeurt h…
Zwanger worden: de innestelingsbloedingZwanger worden: de innestelingsbloedingDe innesteling en de innestelingsbloeding zijn begrippen die wanneer je zwanger worden wilt tijdelijk een belangrijke ro…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.