Zwangerschapsdepressie

Zwangerschapsdepressie Terwijl er allerlei veranderingen in het lichaam plaatsvinden, de hormonen opspelen en er dus allerlei redenen zijn voor een flinke portie stress voor de meeste vrouwen, ervaren alle vrouwen dit op een andere manier. Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap komen algemeen voor, in een kleine tien procent van de gevallen is er sprake van een zwangerschapsdepressie.

Zwangerschapsdepressie, de symptomen

De meeste van deze symptomen komen bij meer zwangere vrouwen voor, echter niet in een extreme vorm.

Angst

Indien er sprake is van een vrijwel constante bezorgdheid gedurende de zwangerschap welke gepaard gaat met paniekaanvallen dan is het zaak om contact op te nemen met een arts. Een gewone bezorgdheid over de baby gedurende de zwangerschap is normaal, het moet echter geen extreme vormen aannemen.

Concentratiegebrek

Vrouwen waarbij sprake is van een zwangerschapsdepressie kunnen een extreem gebrek aan concentratie ervaren gedurende een groot deel van de zwangerschap.

Eetlustgebrek

Met uitzondering van een verstoring vanwege ochtendmisselijkheid, hebben de meeste vrouwen gedurende de zwangerschap
een goede eetlust. Als er sprake is van een desinteresse in voeding dan is dat een punt van zorg, en dient er contact op te worden genomen met een arts.

Emoties

Indien er sprake is van extreem verdriet, boosheid, humeurigheid en veelvoorkomende periodes van huilbuien dan kan dit wijzen op een mogelijke zwangerschapsdepressie.

Ontbreken van interesses

Als er sprake van het feit dat er geen interesse is voor zaken waar normaal wel interesse voor is, geen belangstelling voor het doorbrengen van de tijd met familie en vrienden of zelfs de zwangerschap zelf dan is dit een signaal.

Schuldgevoelens en hopeloosheid

Veel vrouwen met een zwangerschapsdepressie lijden onder voortdurende ongegronde gevoelens van schuld en hopeloosheid.

Vermoeidheid

Veel zwangere vrouwen zijn vaak moe, speciaal gedurende de eerste drie maanden, indien er echter sprake is van een ernstige vorm van vermoeidheid op een regelmatige basis, welke zodanig aanvoelt dat er niet normaal kan worden gefunctioneerd, dan is er reden voor bezorgdheid.

Risicofactoren voor zwangerschapsdepressie

  • Complicaties tijdens de zwangerschap, welke extra bedrust of behandeling nodig hebben.
  • Eerdere miskraam of miskramen.
  • Misbruik, nu of in het verleden.
  • Ongeplande zwangerschap.
  • Onvruchtbaarheidsproblemen voorafgaande aan de zwangerschap.
  • Persoonlijke of familie voorgeschiedenis van depressie.
  • Verhoogde stress in verband met financiën, relatie, werk e.d.

Een zwangerschapsdepressie moet worden behandeld met een combinatie van therapie en antidepressiva. Er is een verhoogd risico op een vroeggeboorte, nadelige effecten op de baby en de mensen in de directe omgeving van de zwangere vrouw. Niet alleen is het moeilijk om een zwangerschapsdepressie te hebben tijdens de zwangerschap, het ontneemt ook alle vreugde welke er kan worden ervaren tijdens een zwangerschap. Het behandelen van een zwangerschapsdepressie is erg belangrijk voor moeder en kind.
© 2011 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
De ontwikkeling van je baby; 5 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 5 weken zwangerHoe klein het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw ook is, in week 5 begint het al vorm te krijgen. Veel zwangere…
De prenatale depressieDe prenatale depressieHoewel er veel geschreven wordt over de zogenaamde roze wolk waar vrouwen op weg zouden zweven wanneer zij zwanger zijn,…
VingerreflexologieVingerreflexologie wordt vaak gezien als voetreflexologie maar dan met de vingers. Niets is minder waar. Waarbij op de v…

Blijf fit gedurende de zwangerschapBlijf fit gedurende de zwangerschapEen zwangerschap wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. Het uitvoeren van de juiste oefeningen kan er…
De ontwikkeling van je baby; 35 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 35 weken zwangerIn week 35 heeft de baarmoeder van een zwangere vrouw zo ongeveer het hoogste punt bereikt. De baby zal hier de komende…
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.