Doet een miskraam pijn?
Een miskraam: helaas krijgen veel vrouwen hiermee te maken. Van alle zwangerschappen eindigt ruim de helft in een miskraam, de meeste miskramen komen voor in de eerste twee weken van de zwangerschap. Hoe later een miskraam, hoe meer last je hiervan kan ondervinden. Doet een miskraam pijn?
Wat is een miskraam?
Een miskraam is het ongewild afbreken van de zwangerschap. Van een miskraam wordt gesproken wanneer deze plaats vindt tot de twintig weken zwangerschap. Na deze periode wordt gesproken over een doodgeboren kind. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Dit kan vervelend klinken, omdat men bij een abortus gelijk denkt aan het bewust afbreken van de zwangerschap. Echter, abortus betekent letterlijk 'verlies van de zwangerschap'. Een spontane abortus is dus het spontaan verliezen van de zwangerschap, zonder dat hiervoor is gekozen.
Het begin van de miskraam
Een miskraam komt in ruim 50 procent van de zwangerschappen voor. Dit lijkt veel, maar de meeste miskramen ontstaan al in de zeer prille en vroege zwangerschap, wanneer de vrouw niet eens weet dat ze zwanger is. Wanneer de vrouw eenmaal weet dat ze zwanger is, vanaf 4 weken zwangerschap gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, komt een miskraam nog in 10 tot 20 procent van de zwangerschappen voor.
Een miskraam komt het meest voor tijdens de eerste twaalf weken van de zwagerschap: een aanlegfout is hiervan meestal de oorzaak. Na twaalf weken zwangerschap neemt de kans op een miskraam sterk af.
Een miskraam kondigt zich meestal aan door bloedverlies, dat kan beginnen met enkele druppeltjes. Soms blijft het bij enkele druppeltjes bloedverlies, maar kan de volgende dag of enkele dagen later terug keren. Vaak ook merkt de vrouw dat zwangerschapsverschijnselen afnemen of verdwijnen. Misselijkheid kan afnemen, gevoelige borsten worden minder etc. Een zwangerschapstest kan minder positief uitvallen: het streepje is dunner maar wel nog steeds positief. Ook kan er en lichte buikkramp ontstaan, alsof de vrouw ongesteld moet worden.
Bovenstaande verschijnselen kunnen duiden op een miskraam, maar kunnen ook iets anders betekenen. Niet iedere miskraam begint bovendien hetzelfde: sommige ontstaan zeer plotseling en verlopen hevig, terwijl anderen langzaam opstarten en ook langzaam verlopen, of juist ineens zeer snel verlopen. Van te voren is hier niks over te zeggen.
Doet een miskraam pijn?
Een miskraam kan aardig pijn doen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij een zeer vroege zwangerschap, tot vijf weken, merkt de vrouw vaak niks anders op dan een menstruatie, die soms iets heviger is dan normaal. Wanneer de zwangerschap verder gevorderd is, heeft de vrouw vaak meer pijn. Ook het bloeden is dan heviger. Vanaf twaalf weken zwangerschap lijkt een miskraam ook meer op een bevalling. Een gemiste miskraam, waarbij de vrucht al enkele weken dood is, kan uiteindelijk op gang komen met zeer veel pijn en bloedverlies.
De pijn die bij een miskraam hoort, begint vaak met een menstruatiepijn. De vrouw merkt een continue zeurend gevoel in de onderbuik, of een lichte pijn die op komt zetten en weer verdwijnt. Naarmate de miskraam vordert, zal de baarmoeder steeds heviger gaan samentrekken. Hierbij kunnen er echte pijnaanvallen ontstaan. Tijdens deze pijnaanvallen kan de vrouw van pijn ineenkrimpen. De pijn is voelbaar in de onderbuik of in de rug, en kan uitstralen naar de bovenbenen. Soms ook doen de darmen pijn tijdens deze aanvallen. Het bloedverlies kan heviger worden, maar kan ook op zich laten wachten. Het kan zijn dat de vrouw plots een prop naar benden voelt zakken door de vagina. Deze prop is het baarmoederslijmvlies dat soms in één keer wordt uitgestoten, en kan ook de afgestorven vrucht bevatten. Wanneer er een grote prop is uitgestoten, zal de pijn vaak afnemen, maar niet helemaal verdwijnen. De baarmoeder zal nog enige tijd samen blijven trekken, waarbij bloedstolsels en stukken baarmoederslijmvlies uitgestoten worden.
Wanneer de pijn blijft aanhouden gedurende twee dagen en er geen uitstoting van weefsel is, is het raadzaam langs een arts te gaan. Het kan voorkomen dat de baarmoeder niet in staat is zich van het weefsel of de vrucht te ontdoen. De kans op een infectie neemt toe. Ook de pijn wordt dan erg ondraaglijk.
Pijnstilling
Neem tijdens een miskraam gerust pijnstilling: twee tabletten van 500 mg paracetamol of ibuprofen. Let wel op met ibuprofen wanneer er snel maagklachten optreden: in dat geval is paracetamol eerder aan te raden. Pijnstilling blokkeert de pijnsignalen die aan de hersenen worden afgegeven. Hierdoor wordt pijn minder gevoeld. Echter, houdt er rekening mee dat het lichaam een zware prestatie moet leveren met het afstoten van de zwangerschap. Het is daarom raadzaam om een dagje thuis te blijven en lekker op de bank te gaan liggen. Ook psychisch heeft een miskraam een grote impact.