Gezonde snacks voor 's avonds
Gezond snacken, hoe doe je dat? Lekkere hapjes waar je niet zo snel dik van zal worden, zijn er eigenlijk in overvloed. Toch weet lang niet iedereen hoe je gezond kunt snacken. Als je jezelf aanwent om gezond te snacken, zal je minder aankomen, minder moeite hebben met afvallen, en minder last hebben van het gevoel dat je de snacks niet had mogen eten. 's Avonds gezond snacken is daarom dubbelop genieten.
Snacken maakt helaas snel dik. Op de bank zitten voor de tv of op een stoel achter de computer, en dan ineens trek krijgen in iets lekkers. De meeste mensen zullen dit wel herkennen. En wat eten we dan? We kijken in de ijskast en pakken zaken die onze smaakpapillen zo snel mogelijk verwennen.
- te zoute hapjes
- te zoete hapjes
- te vette hapjes
- te veel koolhydraten
Als de snacks veel calorieën bevatten zal je dezelfde nacht de energie nog omzetten in vet. Vooral bewerkte koolhydraten zijn dik makers, maar ook erg zoete hapjes. Vlak voor het slapen gaan eten, is zwaar en/of gekruid eten af te raden, omdat je dan minder goed van je nachtrust kunt genieten. Gelukkig kan je ook kiezen voor erg lekkere gezonde snacks. Besef wel dat je zo nu en dan het gevoel kunt krijgen dat je niets meer eten kunt, want alles lijkt wel ongezond. Overal zitten wel koolhydraten, suikers of vetten in. Maar bewerkt voedsel is over het algemeen het slechtste voor je gewicht.
Vers voedsel is veel beter, ook als deze koolhydraten, vetten of natuurlijke suiker bevatten. Natuurlijk voedsel bevat deze stoffen namelijk ook gewoon en je lichaam heeft deze ook nodig. Bewerkt voedsel komt uit fabrieken en er zitten veel kcal in die je niet ziet, in de vorm van verborgen en bewerkte suikers, koolhydraten en vetten. Aan veel bewerkt voedsel worden zelfs stoffen toegevoegd waar je meer honger van krijgt. Kies voor vers en je eet vanzelf al gezonder. Koop je voedsel bij voorkeur in een natuurwinkel als je nog gezonder wilt eten, of begin zelf een moestuin (uit biologisch zaad!).
Gezonde snacks of tussendoortjes
Om het snacken sowieso gezonder te maken is het een vereiste om eerst zoveel mogelijk alle bewerkte basis producten van het snackmenu te schrappen, zoals bijvoorbeeld toastjes en crackers, koekjes, taart en gebak en toetjes met suiker, pasta en stokbrood, enzovoorts. Gebruik in plaats van crackertjes en toastjes of stokbrood bijvoorbeeld plakjes tomaat en/of plakjes komkommer, of plakjes courgette, of rijstwafels uit de natuurwinkel. Per dag spaar je zo al snel tientallen kcal uit en je krijgt nog gezonde voedingstoffen binnen ook.
Voorbeelden van gezonde snacks en tussendoortjes:
- plakje komkommer met een zachte kaas
- plakje tomaat met een plakje fetakaas of met wat smeerkaas + een tipje sambal
- een paar ongebrande noten zonder zout. De noten koop je ongebrand omdat er dan geen vet aan toegevoegd is
- halve tomaat gevuld met een mengsel van een half hardgekookt fijngehakt ei + een klein likje fritessaus
- ongekookte en goed gewassen en in stukken gesneden worteltjes, radijs, paprika, bleekselderij en/of broccoliroosjes dippen in een sausje van: 1 half kopje yoghurt, twee uitgeknepen teentjes knoflook (of meer naar smaak) 1 theelepel fritessaus en wat fijngehakte peterselie en bieslook er doorheen mengen
- bieten.slaatje van 1 grote geraspte gekookte biet, een halve eetlepel fijngehakte peterselie, klein scheutje azijn, fijngesneden uitje, 1 theelepel mayonaise of fritessaus er doorheen mengen
- halve meloen in parten snijden en je kunt er een uurtje van snoepen
- doosje aardbeien op smikkelen
- rijstwafel uit de natuurwinkel met kaas + augurk
- smoothie van banaan met aardbeien, een paar ijsklontjes en melk
- groene smoothies
- yoghurt puur
- yoghurt met stukken fruit
- handje popcorn
- groentensap gemaakt van uitgeperste Broccoli, appel en een klein beetje citroensap
- 1 volkoren cracker van de natuurwinkel, belegt met een stukje gerookte zalm en plakjes radijs + een een theelepel fetakaas er overheen
De ouderwetse prikker
Vroeger was het de gewoonte om een schaal met blokjes kaas te maken. Bovenop de blokje kaas werd een plakje augurk gelegd of een zilveruitje, de kaas en de augurk of de zilveruitjes werden met houten prikkers, ook wel tandenstokers genoemd, opgediend op een schaal. Je kon de kaas dan nog even in de mosterd dippen en dat was de 's snack op feestjes. Ook een augurk in de lengte gesneden, met een plakje ham of salmi er omheen gerold, was een bekende snack. Als variatie hierop kan je eens een avondsnack proberen waarbij je een aantal hapjes aan een satéprikker rijgt.
- blokje magere kaas
- flink stuk augurk
- zilveruitje
- druif
- aardbei
- stukje ossenworst
- stuk komkommer
Ook lekker is de fruitprikker
Rijg aan een satéprikker:
- aardbei
- blauwe druif
- stuk banaan
- witte druif
- stuk kiwi
- stuk peer
- stukje meloen
Tips om minder te snacken
Drink als je trek krijgt in iets lekkers eerst een kop thee. Daarna een stukje fruit eten. Heb je dan nog steeds trek in een snack, kies dan een van de bovengenoemde snacks.
Dingen die je altijd eten kunt
Er zijn ook snacks die je eigenlijk altijd wel nemen kunt, tenzij je er allergisch voor bent of als je arts het afraadt. Voorbeelden van snacks die heel weinig kcal bevatten zijn:
- watermeloen
- aardbeien
- komkommer
- worteltjes
- paprika
Wil je koolhydraatarm snacken denk dan eens aan:
- kaas
- rauwe groentes
- gerookte zalm
- gevuld tomaatje
- gekookt ei
Fruitmix
Heel gezond is een onbespoten fruitmix. Gewoon stukken fruit wassen, in blokjes snijden en door elkaar mengen. Kies bij voorkeur voor onbespoten fruit.
Courgette pizza
- Plakjes courgette beleggen met pesto en geraspte kaas, en dan in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Plakje courgette beleggen met uienringen en geraspte kaas, idem in de oven tot de kaas gesmolten is.
Gezond eten is de hele dag belangrijk. Probeer dus vaker gezond te eten en te snacken.
Lees verder