Snel afvallen. Hoe val je snel af?

Snel afvallen. Hoe val je snel af? Snel afvallen, snel vermageren, een dieet waarbij u snel gewicht verliest. Hoe kunt u snel afvallen en waar moet u op letten? Wat heeft u nodig om snel af te vallen en wat kunt u doen om af te vallen. Bent u te dik? Is snel afvallen gezond of ongezond? Welk dieet is goed om snel af te vallen? Veel mensen willen gewicht verliezen. Als je eenmaal een dieet begint wil je vaak snel resultaat zien. Een paar kilo afvallen in de eerste week is goed mogelijk, 5 kilo afvallen in twee weken ook, daarna moet je tevreden zijn met ongeveer 1 kilo afvallen per week. Als u aanleg heeft om dik te worden, dan wordt u dat meestal ook. We wonen in een maatschappij waarin we bergen voedsel voor het grijpen hebben. We hoeven er ons fysiek niet voor in te spannen om het te krijgen, het enige wat we hoeven doen is het in onze mond stoppen, kauwen, proeven, genieten en inslikken. Bovendien bevatten veel voedingsmiddelen tegenwoordig enorme dik makers zoals veel vet, veel suiker en koolhydraten, veel zout, smaakmakers, enzovoorts. De smaken zijn uitgesproken en sterk. Lekker pittig, lekker zoet, lekker romig, lekker gekruid... Vrijwel ieder mens kan genieten van eten. Eten is lekker en het geeft ons prettige gevoelens. We associëren eten met gezelligheid, veiligheid, genieten van het leven, troost, vrolijkheid, geluk, enzovoorts. En elke cultuur is trots op zijn eigen lekkere gerechten. Voedsel is natuurlijk ook een van de voorwaarden om in leven te blijven, daarom is het ook belangrijk dat eten lekker is. Maar te veel eten, dat is helaas de keerzijde van de medaille. Dat zadelt ons al snel op met lichaamsvet en andere lichamelijke ongemakken. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Een beetje vet op het lichaam is gezond, te veel vet op het lichaam ongezond en kan zelfs levensbedreigend zijn. Dan moet u afvallen, maar hoe? Om succesvol gewicht te verliezen kunt u het beste een stappenplan maken. Wat heeft u nodig?
  • Een plan om af te vallen. Kiest u voor een dieet? Zo ja, welk dieet? Is het niet een te streng dieet? Strenge diëten hebben een grote kans van mislukken. Kies dus liever voor een dieet waarbij u gelijkmatig afvalt, zoals bijvoorbeeld een 1500 kcal dieet of het in Nederland en de VS succesvolle Mentale Dieet wat meer is dan een dieet. Het is een plan van aanpak en het bevat slimme oefeningen om de motivatie te versterken Er zit een gratis receptenboek bij, wat ik echt iedereen kan aanraden.. Ook leert u zichzelf en uw eetgedrag beter kennen. Bovendien wordt u bij het Mentale Dieetplan langdurig begeleid met behulp van email. Iedereen kan afvallen.
  • Wilt u afvallen met of zonder medische hulpmiddel zoals: afslankmiddelen of pillen
  • Wanneer wilt u beginnen? Prik een datum waar u naartoe werkt
  • Welke middag of avond in de week heeft u even vrij van afvallen? Niet dat u zich dan moet /mag vol eten, maar het is wel het moment waarop u wat lekkers kunt eten, iets waar u echt naar snakt of waar u gewoon trek in heeft.
  • Wanneer weegt u zichzelf? Eenmaal per week is het advies, het liefst 's morgens wegen
  • Koop een stappenteller die u op uw kleding kan vastmaken. Deze registreert uw gemaakte stappen per dag, u kunt dan gemakkelijker naar uw doel toewerken, bijvoorbeeld: 3000 of 5000 stappen per dag. Het geeft houvast en overzicht.
  • enzovoorts

Snel afvallen, maar hoe snel?

Als u snel wilt afvallen of gewoon wilt afvallen, u heeft zeker een plan van aanpak nodig om de kans van slagen groot te maken. De een kiest ervoor om af te vallen met een succesvol dieet, de ander door meer te bewegen en gezonder te eten; de volgende weer met behulp van afslankpillen, en weer een ander kan kiezen voor een operatieve ingreep. In dit artikel besteed ik voornamelijk aandacht aan een plan van aanpak op in korte tijd flink af te vallen, met of zonder hulpmiddelen. Wat moet u doen om af te vallen? En hoe snel is snel?

Snel vermageren

Te snel vermageren is vrijwel nooit goed. De eerste kilo's zullen er bij vrijwel elk dieet afvliegen, aangezien het veelal vocht is wat uw lichaam vasthoudt bij gebruik van zout eten. Zodra u minder eet krijgt u ook minder zout binnen en dus raakt u vaak wat extra vocht kwijt. Dat kan zomaar een kilo of twee schelen. Maar vet verbranden gaat langzamer. Een kilo per week is heel mooi, maar twee kilo in de maand afvallen is ook al heel mooi. Als u 5 of 6 kilo in een maand afvalt, dan volgt u een streng dieet of u sport pittig. (Zomaar afvallen zonder dat daar een reden toe is, vraagt om een bezoek aan de huisarts.) Snel afvallen kan, dan moet u zich stipt houden aan een relatief streng dieet in combinatie met meer lichaamsbeweging. Toch is snel afvallen door zeer weinig te eten, echt niet de goede manier. Beter volgt u een gezond dieet en komt meer in beweging.

Hoe lukt het om af te vallen?

Veel mensen lukt het niet om af te vallen, of maar tijdelijk. Afvallen is dus niet zo gemakkelijk, maar waarom gaat het zo vaak mis? Om af te vallen is het van groot belang dat u zich voorbereid op het afvallen. Wellicht behoort u tot een van de vele mensen die al geruime tijd overgewicht hebben en die al lange tijd tegen zichzelf zeggen: morgen ga ik lijnen. Als u zich daarin herkend, besef dan dat u juist niet zomaar morgen moet gaan lijnen, u moet eerst achterhalen waarom het u steeds niet lukt. Bij af willen vallen komen veel valkuilen om de hoek kijken, bijvoorbeeld:
  • Diëten die niet goed vol te houden zijn, zij zullen u demotiveren
  • Diëten die ronduit ongezond zijn helpen u niet verder
  • Eigenlijk niet weten waar de valkuilen zitten. U moet uw eigen eetgedrag goed kennen om niet in die valkuilen te 'vallen'.
  • De blijdschap die u voelen kunt als enkele kilo's kwijt bent, kan vreemd genoeg doorslaan in overtuiging dat u nooit meer problemen zal hebben met uw gewicht, dat is helaas meestal niet waar. Die blijdschap kan een valkuil vormen. Het gevoel dat u er al bent, terwijl ineens de knop weer omgaat en u de grip op het gezondere leefpatroon kwijtraakt. Waarna de teleurstelling extra groot kan zijn als het (weer) fout gaat
  • Een te streng dieet volgen is niet lang genoeg vol te houden, bovendien komt u dan al snel voedingsstoffen tekort en de kans om terug te vallen in verkeerde eetgewoontes, is bij een te streng dieet, zeer groot
  • Uw eetpatroon is zo ongezond dat u eigenlijk niet weet hoe u af moet vallen. (U eet bijvoorbeeld te zoet, te zout of te vet of te veel koolhydraten of u drinkt er een paar glazen alcohol bij) Dan eet u misschien wel minder maar u valt toch niet af. Bovendien krijgt u dan al snel onvoldoende gezonde voedingsstoffen binnen
  • Als het een dag niet gelukt is om minder te eten, meteen weer aan het eten slaan omdat u denkt dat het toch allemaal geen nut heeft
  • U zwak en gefaald voelen, bijvoorbeeld omdat u zwaar geworden bent, en door die negatieve gedachtes troost u zichzelf met lekker eten
  • Gezond eten, maar te veel gezond eten
  • Het belang van bewegen niet inzien of bewegen niet volhouden
  • Na een te streng dieet ineens doorslaan de andere kant op en alles er weer aan eten in korte tijd
  • Tijdens een dieet denken dat u van uw (eet)problemen af bent, dat u nu voor altijd zal blijven afvallen en slank blijven... De wens is de vader van de gedachte, maar om het gewicht eraf te houden zult u uw levensgewoontes steeds opnieuw in de gaten moeten houden. Mensen die aanleg hebben om dik te worden, hebben dat meestal levenslang. De euforie die u kan vervullen als u gewicht verliest, kan uw motivatie doen versterken, maar blijf waakzaam. Vaak gaat ineens de knop weer om en vervalt u misschien weer in verkeerde gewoontes. Op zich is dat normaal. Pak dan zo snel mogelijk de draad van gezonder eten, weer op
  • et cetera

Schrijf eerst op

Om succesvol af te vallen is pen en papier een flinke steun. Schrijf voordat u gaat diëten eens enkele dagen de volgende dingen trouw op:
  • Alles wat u gegeten heeft per dag. U krijgt hierdoor inzicht in de hoeveelheid kcal die u binnenkrijgt en wat u eet en op welke tijden uw maag om eten verzoekt. U gaat ook zien op welke momenten het voor u moeilijk is om gezond te eten. U gaat ook zien wat u goed doet of verkeerd. Ook kunt u aan het eind van de dag zien of u die dag zal afvallen of niet. Dagelijks opschrijven is echt een absolute aanrader!
  • Schrijf ook op: welke momenten van de dag ging u iets eten wat u eigenlijk niet van plan was, en waar bevond u zich op dat moment? (Bijvoorbeeld: ik nam een plak worst toen ik even in de keuken was... of Ik kocht patat omdat ik langs een snackbar liep op straat... Of: ik nam taart omdat mijn vriendin het aanbood... Of: ik nam extra aardappel met nog een schepje jus, omdat het zo lekker was... Of: voordat ik naar bed ging, kreeg ik ineens trek in het restje roomijs wat nog in de ijskast stond, toen ik door de keuken liep... enzovoorts. Door scherp te noteren wat er nou eigenlijk gebeurd, zult u zien dat u meer inzicht krijgt in uw specifieke eetpatroon, de momenten waarop u verleid wordt, waar u zich toen bevond, en wat u wel of niet verstandig aanpakt. Door het noteren weet u ook beter wat straks uw valkuilen zijn. Afvallen is niet zo vreselijk moeilijk, maar de valkuilen maken het moeilijk.
  • Als u eet uit emotionele overwegingen, zoals stress, troosteten, verdriet wegeten... schrijf dan ook op in uw dagboek welke emotionele aanleiding u voelde om te gaan eten. Probeer uw eetgedrag dus beter te begrijpen en te leren (her)kennen
  • Schrijf op hoe zich aan het eind van de dag voelt. Bent u tevreden over uw eetgedrag, uw bewegingspatroon, of juist niet?
  • Schrijf elke dag op hoeveel stappen u gelopen heeft (stappenteller) of hoelang u iets aan beweging gedaan heeft. Ook huishoudelijk werk telt als beweging.

Motivatie

Om af te vallen moet u gemotiveerd zijn. De motivatie moet meer dan de wens om af te vallen zijn. U moet zich bewust zijn dat het doorzettingsvermogen vergt, kennis van de valkuilen, een gezond leefpatroon willen hebben en het verlangen om gezond te blijven of te worden. Ook moet u gemotiveerd zijn om regelmatig iets te eten. Crash diëten worden echt afgeraden. Een crashdieet is leuk om even snel een paar kilo's kwijt te raken die er na een week weer aan zullen komen. Ze zijn echter door niemand lang vol te houden. Als men ze wel lang volhoudt, spreekt men al snel van anorexia. Bij de motivatie is het van belang dat u goed tot u door laat dringen dat iedereen kan afvallen, dus u ook. Belangrijk zijn:
  • Motivatie
  • Het besef dat u af kunt vallen en dat u toch zo nu en dan mag snoepen of snacken
  • Iemand die met u samen af wil vallen, kan motiverend zijn
  • Beweging

Beweging, hoezo?

Beweging is van belang bij afvallen, maar voor velen is dit een struikelblok. Met name mensen met veel overgewicht, obese of morbide obese, kunnen veel fysieke hinder ondervinden bij lichamelijke inspanning. Beweging voor mensen met obesitas hoeft niet verschrikkelijk intensief te zijn. U kunt om te beginnen meedoen met het programma Nederland in beweging, wat dagelijks wordt uitgezonden op tv. Dat is een prima start. Daarnaast kunt u beginnen met tien minuten per dag te wandelen.

Klachten bij ernstig overgewicht

Mensen met extreem overgewicht kunnen het echt zwaar hebben bij bewegen. Allerlei pijnklachten en andere ongemakken kunnen een rol gaan spelen, zoals bijvoorbeeld:
  • rugpijn en/of spierkrampen in de rug (regelmatig uitrusten is prima)
  • pijnlijke knieën, heupen of enkels (belast het niet te veel, doe langzaam aan en neem geen zware tassen mee)
  • kortademigheid (als dit louter veroorzaakt wordt door het overgewicht, ga dan uit van: praten en lopen moet samen kunnen gaan, Lukt dit niet, loop dan rustiger of praat even niet. Ook is het bij zeer veel overgewicht verstandig om de dokter te laten onderzoeken of u verder gezond bent)
  • Schurende plekken op de huid
  • Bloedende huidplooien
  • Snel buiten adem zijn
  • Moeite hebben met aan en uitkleden
  • Moeite hebben om dagelijkse verzorging te realiseren
  • overige klachten
  • Psychisch: schaamte kan ook een rol spelen
En als u eenmaal in beweging bent geweest, kan daarna nog pittige spierpijn optreden, juist omdat u niet gewend bent om te bewegen. Zet toch door en kies elke dag opnieuw voor dat halfuurtje bewegen. Mensen met obesitas zijn ook begaat bij spiertraining, omdat vet zich opslaat in hun spieren. Trainen met een paar gewichtjes van een of twee kilo per stuk, kunnen voor u een extra hulp zijn om af te vallen. Koop gewichten in een sportzaak en wandelschoenen.
Vind u het moeilijk of saai om te wandelen zonder reden? Wees dan creatief. Als u een doel heeft is wandelen makkelijker vol te houden. Wat is uw doel?

Doelen om te wandelen

  • hond uitlaten
  • post of folders rondbrengen
  • bezoek aan kennis of vrienden maken
  • park bezoeken
  • foto's maken in de buurt
  • kinderen te voet (of op de fiets) halen en brengen naar school
  • boodschappen doen
  • met iemand samen wandelen
  • vrijwilligerswerk doen
  • enzovoorts
In elk geval is het makkelijker om in beweging te blijven, als u een doel voor ogen houdt. U kunt natuurlijk ook naar de sportschool gaan, of regelmatig naar het zwembad, graag zelfs. Het blijkt echter dat veel mensen dat moeilijk vinden om vol te houden. De sportschool komt immers niet naar u toe, maar u moet daar naartoe. Er komt al snel iets tussen of de motivatie zakt na een tijdje weg. Denk hier dus eerst goed over na. Als u naar de sportschool wilt, prima, maar hoe gaat u zorgen dat u het volhoudt? Stel uw eisen niet te hoog, en misschien is het een goed idee om met iemand samen te gaan. Probeer eerst een gratis les uit bij verschillende sportscholen, na enkele lessen weet u of u dat ook maandenlang vol zal houden. Als u kiest voor actief sporten, kies dan met zorg een programma wat echt bij u past en waar u zin in heeft.

Dagboek

Blijf dagelijks opschrijven wat u gegeten heeft, wat u aan beweging heeft gedaan en of er momenten waren dat u een valkuil tegenkwam, en hoe dat is afgelopen.

Uw gewicht

Weeg eenmaal per week, bij voorkeur 's morgens. Vrouwen kunnen rondom de dagen van hun menstruatie wat zwaarder zijn. Laat u zich hierdoor niet uit het veld slaan. Het is de natuur. Het is normaal. De kilo's (1 a 2) zijn na de menstruatie weer verdwenen. Het is geen vet. Uw lichaam houdt iets gemakkelijker vocht vast onder invloed van hormonen. Nog enkele weetjes:
  • De een verbrand sneller vet dan de ander, maar vrijwel ieder mens kan afvallen
  • mannen verbranden sneller vet dan vrouwen
  • mannen mogen meer kcal eten dan vrouwen en komen dus minder snel aan
  • de meeste mensen zijn de te dik door te veel eten in combinatie met te weinig beweging
  • ook overmatig alcoholgebruik maakt gemakkelijk dik
  • beweging en afvallen gaan hand in hand

Lees verder

© 2011 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pas op met gevaarlijk dieettipsPas op met gevaarlijk dieettipsVeel mensen willen flink wat kilo’s kwijtraken. Dit kan op een gezonde manier, maar het is niet gemakkelijk. Er zijn ech…
Afslankpillen: wat zijn de voor- en nadelen?Afslankpillen: wat zijn de voor- en nadelen?Er verschijnen steeds meer afslankpillen op de markt, zoals Alli, XL Medicine en andere pillen. Je zou veel kunnen afval…
Afvallen met een crashdieetAfvallen met een crashdieetVeel mensen die bezig zijn met afvallen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Het is motiverend om te zien hoe de kil…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…

Gezond afvallen met SEP: Super Energy ProteinGezond afvallen met SEP: Super Energy ProteinSEP: Super Energy Protein is een afslankmethode ontwikkeld door de Musenhof Klinieken. SEP maakt gebruikt van een aminoz…
5 kilo afvallen in 5 dagen - Schema van het ziekenhuisdieet5 kilo afvallen in 5 dagen - Schema van het ziekenhuisdieetHet ziekenhuis is een crashdieet. Dit betekent dat je binnen heel veel dagen veel kilo's af kunt vallen. Werkt het écht?…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.