Meral, 30-06-2008
Ik heb een te snel werkende schilklier, al bijna 9 jaar en ik gebruik Euthyrox 25. Ik heb gehoord dat als je stress hebt of je even druk maakt dat je schildklier dan erger wordt klopt dat?
Reactie infoteur, 09-07-2008
@ Meral, dit kan inderdaad kloppen! Stress heeft invloed op je hormonen en hormoonhuishouding. Ook vice versa trouwens: hormonen/hormooschommelingen kunnen ook stress geven (zie ook b.v. het artikel Hormonen - Humeur Emotie in deze rubriek Mens en gezondheid).
Groet van Sila (auteur artikel)
Barbara, 02-06-2008
Na zes weken wachten heb ik nu eindelijk medicijnen. Euthyrox 25. Maar ik ga er heel slecht door zien, misselijk, duizelig en kan daardoor niet auto rijden. Gaat dit over of kan ik niet tegen dit middel? Het medicijn wordt iedere twee weken verhoogt. Groeten Barbara
Reactie infoteur, 09-07-2008
@ Barbara, de reactie op Euthyrox kan heel verschillend zijn, de een is er gevoeliger voor dan de ander. Bij sommigen verdwijnen deze klachten, bij anderen niet. Dan is het misschien goed om natuurlijke middelen en supplementen te proberen die in dit artikel genoemd staan (let wel veel reguliere artsen zullen dit als onzin afdoen!)
Sterkte ermee
Groetjes van Sila (auteur artikel)
S. Rijnberg van der Have, 12-05-2008
Is het belangrijk dat als je een te snel werkende schiltklier heb je, je houd aan een een dieet?
Reactie infoteur, 09-07-2008
@ S.rijnberg, een bepaald dieet of voedingspatroon kan soms de klachten wel verminderen. In hoeverre dit zo is, kan van persoon tot persoon verschillen. In ieder geval de moeite waard om te proberen als je je hierdoor lekkerder gaat voelen toch?
Succes en sterkte ermee!
Groet van sila (auteur artikel)
Annie, 24-04-2008
Ik heb sinds een maand (misschien wel langer maar nog niet toegeven) last van een diike hals (kuiltje) soms wat heesheid en het gevoel dat er steeds iets in m'n keel zit, dus hoesten en kuchen. Ik ben dus naar de huisarts geweest en toen moest ik bloedprikken en maandag een echo van m'n schildklier laten maken. Heeft iemand enig idee of dat een trage of een snelle schildklier is en of het iets met de schildklier te maken heeft? Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Groetjes, Annie
Reactie infoteur, 09-07-2008
@ Annie, moeilijk om zo maar op afstand te zeggen, maar een dikke hals kan in verband staan met b.v struma (maar natuurlijk ook met andere aandoeningen). Waarschijnlijk heb je ondertussen de uitslag al. Hopelijk valt het mee?!
Groet van Sila
Daan, 21-04-2008
Nou lieve mensen, mijn schildklier is er dan eindelijk uitgehaald op 08 April j.l en ik kan jullie vertellen dat het wel een hele impact op me heeft gehad en nog steeds heeft. De operatie zou normaliter ongeveer 3 uur duren, maar omdat mijn stembandklieren niet op de juiste plek zaten, hadden ze meer tijd nodig om deze te kunnen vinden. Maar uiteindelijk na ongeveer 4 uur lag ik op de uitslaap kamer. Door de extra morfine die ze tijdens de operatie hadden toegediend, was ik erg misselijk na de operatie en kreeg daar een middeltje tegen, want spugen was natuurlijk niet bevoordelijk zowel voor de wond inwendig als uitwendig van de keel. Heb 1 nachtje moeten blijven, wat ik toch wel erg fijn vond, maar vervolgens de volgende morgen, nadat mijn calcium goed was, mocht ik om 9.00 uur alweer lekker naar huis.Eenmaal lekker thuis, werd het tijd om te slapen en bij te komen. De eerste paar dagen kon mijn maag niet veel verdragen(morfine),dus ben ik langzaam begonnen met beschuit met jam & fruit en veel water drinken. Want dorst had ik. Namate de week volgde, ging het eten ook beter maar nog steeds kleine porties.Vorige week woensdag zijn mijn hechtingen eruit gehaald en ik kan alleen maar zeggen dat mijn litteken er heel subtiel uitziet, het valt bijna niet op, en ik hou het soepel door calendula zalf van VSM. Vorige week Donderdag mocht ik gelijk gaan beginnen met 1mg thyrax en over 4 weken word ik geprikt en heb ik weer een gesprek met mijn internist.Ben benieuwd. Nu we 2 weken verder zijn na mijn operatie, moet ik wel bekennen dat ik me erg heb verkeken op de narcose en wat het met je lichaam doet of heeft gedaan. Ik ben zelf erg actief ingesteld, en is het erg moeilijk om te accepteren dat sommige werkzaamheden gewoonweg nog niet gaan, of je moet weer even rusten en tijd nemen om rustig aan te doen. Maar na mijn lesje te hebben geleerd, weet ik inmiddels wel beter. Maar net heel veel kaarten, bloemen en lieve smsjes van familie, vrienden, krijg je weer heel veel positiviteit en knap ik stukje bij beetje weer op. Hoop dat dit kleine stukje informatie iets kan toevoegen aan mensen (al is het maar 1 persoon) die net als mij ook best onzeker zijn & waren, ondanks dat ze de stap en keuze hebben gezet om voor schildklieroperatie te moeten gaan. Groetjes Danielle
Reactie infoteur, 23-04-2008
@ Hallo Daan, wat fijn dat je je ervaring zo uitgebreid hebt beschreven. Voor mensen die dit in de toekomst eventueel moeten ondergaan, goed om te weten! Invloed en nawerking van de narcose kan idd pittig zijn en wordt vaak onderschat, ook hoe lang dit na kan nawerken qua moeheid etc. Medici/artsen zouden mensen die een operatie of ingreep moeten ondergaan hierin veel beter van tevoren moeten informeren, vind ik.
Hoe dan ook, fijn voor je dat de ingreep achter de rug is en dat je hopelijk - het allerbelangrijkste- van de klachten af bent die je voor de ingreep had.
Een goed herstel, gezondheid en een prettiger leven zonder dan met schildklier toegewenst!
Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Daan, 31-03-2008
Lieve mensen, ik zal me even voorstellen ik ben Danielle 32 jaar en ik ben na de geboorte van mijn zoon inmiddels bijna 9 jaar geleden schildklier-patient geworden. In de tussen tijd heeft mijn schildklier met regelmaat afgewisseld van te snel werkend, naar een te langzaamwerkende schildklier. Dit ging gepaard met tussen poses van jaar tot anderhalf jaar dat deze klier goed in balans bleef dmv goed ingestelde medicatie. Maar helaas in 2006 kreeg ik een miskraam en was mijn schildklier weer niet goed en werd doorgestuurd naar een ander ziekenhuis / internist (ik weet niet of ik de naam mag noemen) die gespecialiseerd is in zwangerschap en schildklier problemen. (Want ik bleek ook nog eens allergisch te zijn voor het medicijn P.T.U. tijdens mijn toenmalige zwangerschap) Deze internist heeft me op alle mogelijke manieren ontzettend goed geholpen en geadviseerd. Maar helaas mijn schildklier bleef maar uit balans, en hebben we besloten dat ik een slok moest ondergaan en heb daarna een half jaar nog aan de medicatie gezeten. (maar dit zal bij vele van jullie wel herkenbaar zijn) Hierna met de medicatie gestopt en afgewacht hoe mijn schildklier het ging doen. Totdat het toch weer misging in December 2007, hij maakte weer een schommeling naar beneden. Na mijn bloed-controles goed in de gaten te houden blijft mijn schildklier redelijk nog in balans maar inmiddels hebben we met mijn internist en chirurg toch besloten om mijn schilklier helemaal te verwijderen. En dit gaat uiteindelijk 08 April a.s gebeuren. Nu heb ik dit natuurlijk allemaal beknopt in het kort verteld maar om uiteindelijk zo een besluit te nemen, zijn er veel gesprekken geweest, maar dat mag logisch zijn. Ik weet inmiddels dat deze operatie niet veel word uitgevoerd m.u.v. schildklierkanker & struma, maar ondanks dat er vele sites bestaan over schildklier problemen, en over de operaties, zijn er bijna geen sites, (zeg maar gerust niets) dat ik iets kan vinden over de ervaringen van patienten nadat de schildklier in zijn geheel is verwijderd. Kan iemand mij hierover iets vertellen? Ik ben al heel blij met jullie site, want het is zo onbetaalbaar dat kleine stukje begrip & erkenning. Groetjes Daan
Reactie infoteur, 04-04-2008
@ Daan, goh zeg, dat is een hele ingreep die gaat komen! Het is inderdaad -jammer genoeg- zo dat er weinig tot niets bekend of geschreven is over het weghalen van de schildklier of functioneren zonder schildklier. Ondanks dat ik aardig wat research heb gedaan, ben ik dit ook niet tegengekomen. Hopelijk reageert er hier iemand met een dergelijke ervaring of meer informatie hieromtrent.
In ieder geval heel erg veel sterkte gewenst op 8 april en het herstel erna! En mocht je je hart willen luchten, je bent van harte uitgenodigd om het hier te doen. Gedeelde smart is altijd toch een beetje halve smart!
Een hartelijke groet van Sila (auteur artikel)
Riet Benjamins-Missler, 04-03-2008
Ik ben riet 57 jaar en heb al een jaar of 8 een te trage schildklier. ik ben de laatste jaren er niet beter op geworden allemaal onverklaarbaren klachten.ik heb vele onderzoeken gehad ivm mijn klachten.darm, slokdarm, 2x fietstest, scan van hooft, longen enz, enz.ik ben meer ziek dan gezond.altijd moe.volgens de dokter ovespannen geweest.maar de waarde van mijn bloed is goed, word er gezecht.ik ben een beedje de zin van het leven kwijt.als je wat afgesproken heb maar weer afzeggen, je voelt je ziek of hangt weer eens boven de pot.ik had me nooit verdiept in mijn ziekte tot nu toe.ik zie nu dingen op het internet waar ik versteld van sta, dat ik er niet alleen zo voor sta.ik heb de stoute schoenen aan gedaan en me op gegeven voor een onderzoek in het AMC in Amsterdam ik ben benieuwd of het leven er wat beter op word.heel veel sterkte voor die mensen die het probleem schildklier ook zo ervaren. groet riet.
Reactie infoteur, 04-04-2008
@ Riet, wat vreselijk om zo moe te zijn en de zin van het leven een beetje kwijt te zijn. Moeheid tast dan ook de levenskwaliteit heel erg aan. Hopelijk komt er iets uit het onderzoek in het AMC.
Heel veel sterkte gewenst en hopelijk verbetering in de situatie!
Bedankt voor de reactie!
Groeten van Sila (auteur artikel)
Danielle Leenheer, 19-02-2008
Het is inderdaad fijn om te lezen hoe anderen het één en ander ervaren met schildklierproblemen. Dat blijf ik ook zeker doen en ik blijf gewoon doorgaan met het halen van mijn gelijk. Dat het niet tussen de oren zit of omdat ik toevallig een druk leven heb. Man, hou toch op. Ik weet wie ik ben en ik weet hoe ik me voel. Ik ben een vrouw en ik heb een man als internist. Die zal nooit kunnen weten hoe een vrouw zich voelt. Neem ons nu eens serieus! En scheer niet iedereen over één kam! Ik moet 3 maart weer naar de beste man toe en ik ben er klaar voor. Ik wil nu toch eens een hartig woordje met hem spreken. Anders stuurt ie me maar door naar een ander. Daar heb ik recht op.
Bedankt trouwens voor je reactie Sila. Ik ga er zeker wat mee doen. (Danielle Leenheer op 05-02-2008)
Reactie infoteur, 19-02-2008
@ Danielle, zet hem op en laat die internist maar een poepie ruiken!
Sterkte en groetjes van Sila.
Goorts Louisa Françoise, 17-02-2008
Dit was een goed leesbare en begrijpelijke uiteenzetting! Dank U wel!
Reactie infoteur, 18-02-2008
@ Goorts Louisa Francoise, wat fijn om te horen dat de informatie gewaardeerd wordt en graag gedaan! Wat een prachtige naam trouwens!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Marlies Schiphof, 15-02-2008
Ook ik heb een te snel werkende schildklier gehad, na een radioactieve slok is het nu veranderd in een te trage schildklier. Ik moet nu levenslang thyrax gebruiken, maar dat vind ik nog niet eens zo erg. Wel erg vind ik dat ik inmiddels 10 kilo zwaarder ben en niet meer normaal kan eten, want dan groei ik een halve kilo per week. Mijn internist luistert niet echt naar mijn verhaal, blijft alleen maar zeuren dat de waarden goed zijn, maar ja, dat is ook maar een verhaal van gemiddeldes, misschien werkt het voor mij net niet. Ik ben vaak moe, heb erg last van pms en houdt veel vocht vast, ik voel me vaak gewoon niet goed, en dat is nooit zo geweest. Hoe meer de dosering thyrax verlaagt wordt, hoe rotter ik me voel. Maar goed, de arts kijkt alleen naar de getalletjes! help!
Reactie infoteur, 18-02-2008
@ Marlies, misschien is het goed als je natuurlijke middelen uit gaat proberen die in het artikel staan. Welke precies is moeilijk te zeggen, voor de een werkt het ene middel beter dan voor de ander. Wel weet ik dat veel mensen in de reguliere route vastgelopen zijn en er alleen naar de getalletjes gekeken wordt. Dit is ook de reden dat ik deze artikelen geschreven heb. Ook is het misschien een tip om in het artikel: 'Hormonen - PMS Overgang Tips' te kijken (ook in de rubriek Mens en Gezondheid). Schildklierproblemen zijn ook hormoonproblemen.
En een andere aanrader, het forum/de sites die hieronder in verschillende reacties genoemd zijn.
Veel succes en sterkte verder!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Marion Dhooghe, 09-02-2008
Ook ik had een dikke krop in mijn keel. Bij bloedonderzoek is gebleken dat mijn tsh waarde 157 was, terwijl dit in 2005 maar3.2 was. Ik ben dan ook in een jaar tijd 10 kilo aangekomen. Mij is niet duidelijk of ik nu een te trage schildklierwerking heb, of een tesnelle. Ik neem nu al 9 maanden Elthyrone en mijn tsh waarde zakt, maar ik vermager niet terug. Mijn tsh waarde is nu 8. Ook heb ik een zwaar overhangend ooglid rechts, en jeukende ogen, sinds ik Elthyrone neem. Vooral als ik net ben opgestaan smorgens. Is dit een bijverschijnsel van het medicament of door de schildklier?
Reactie infoteur, 13-02-2008
@ Marion, op afstand moeilijk te beoordelen natuurlijk, maar soms kan er sprake zijn van een verstoorde schildklierwerking die fluctueert van traag naar snel en niet of moeilijk in balans te krijgen is. Ook je vraag over het ooglid kan twee kanten op. Soms kan het een bijverschijsel zijn van de schildklierafwijking zelf. Zo kan b.v. bij de ziekte van Graves (Basedow) - te snelle schildklier- sprake zijn van zwelling, uitpuilende ogen en snelle hartslag.
Bij andere mensen echter kan het een allergische reactie zijn op een bepaald middel.
Voor meer informatie over een trage en snelle schildklierwerking, kun je de links die in het artikel staan aanklikken en dan kijken welke symptomen je herkent.
Verder kan ik aanraden om te kijken op de sites/forum van:
* www.hypomaarniethappy.nl (traag werkende schildklier)
* www.graves-patienten.nl (snelle schildklierwerking)
Hier tref je mensen met soortgelijke schildklierproblemen en ervaringen met alle problematiek er omheen. Lotgenotencontact en ervaringen uitwisselen kan heel fijn zijn voor het gevoel van steun, maar ook om tips en adviezen van elkaar te krijgen.
Veel sterkte ermee!
Groet van Sila (auteur artikel)
Monique, 07-02-2008
Mijn schilklier werkt ook te traag. Ben nu sinds ca. 1 jaar aan de medicijnen (Euthyrox) maar blijf toch last houden van vermoeidheid, vage hoofdpijnklachten, kou). Wie heeft tips?
Reactie infoteur, 09-02-2008
@ Monique, er staat een aantal reacties bij het artikel Schildklier- te trage werking. Verder is het misschien een tip voor je om eens te kijken op de site www.hypomaarniethappy.nl. Hier vind je mensen met soortgeljke ervaring en een forum waarin je vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen.
Sterkte ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Danielle Leenheer, 05-02-2008
Ik loop nu al 3 jaar rond met, naar mijn mening, toch duidelijke klachten. Het is, zoals ik zelf kan beoordelen begonnen na de geboorte van mijn jongste dochter. Er is ook wel geconstateerd dat mijn schildklier "iets" te snel werkt. Mijn bloedwaarden blijven constant. Tenminste op die momenten dat ik bij de internist ben. Ik heb zelf ook wel het gevoel dat het steeds schommelt. De periodes wisselen elkaar af. Ik heb periodes dat ik me wel goed voel maar ook periodes dat het weer erger wordt. Ik zie nu ook bevoorbeeld weer dat mijn hals dikker is en dat er gewoon een bobbel zit. Vooral met slikken. Ik voel me weer snel moe en een opgejaagd gevoel. Snel prikkelbaar en soms dan sta ik gewoon te flippen, lijkt het wel en dan denk ik daarna van "wat was dat?" Ik kan minder goed zien. Moet soms wel 2 keer naar het toilet etc. Echt heel veel val ik niet af maar ik merk wel dat ik veel meer kan eten en veel meer honger heb en dat ik niets aankom. Ik heb geen medicijnen gekregen en ik moet begin maart weer naar de internist en ik denk dat dat ook de laatste keer zal zijn want hij vindt dat het allemaal niet duidelijk genoeg is en dat de bloedwaarden constant blijven etc. Maar ik kan me er zomaar niet bij neerleggen. Moet ik gewoon vol blijven houden? Ik heb 3, nu bijna 4 jaar lang volgehouden en nu lijkt het dus zo af te lopen. Kan iemand me advies geven van wat ik misschien nog kan doen? Misschien dat ik nog kan aandringen op iets?
Reactie infoteur, 09-02-2008
@ Danielle, het gebeurt vaker dat mensen door blijven tobben en 'niet zwaar genoeg voor medicatie' worden bevonden. Maar ook dat het fluctueert en in de ene periode (soms rond menstruatie) sterker is dan in de andere periode. Vaak stappen mensen over op natuurlijke middelen (waar reguliere artsen vaak niet in geloven c.q. tegen zijn). Maar ook met natuurlijke middelen is het zoeken wat bij specifiek jou aanslaat. Bij heel wat mensen heeft het heel goed geholpen en bij anderen weer wat minder. Let wel met natuurlijke middelen is er een langere incubatietijd c.q. duurt het even voordat het werkt. Het beste is natuurlijk om dit in samenspraak met een arts te doen (als deze er tenminste welwillend tegenover staat).
Je kunt misschien ook een kijkje nemen op de site www.graves.nl
Overigens is het geen onbekend verschijnsel, schildklierproblemen tijdens of na zwangerschap.
Sterkte ermee!
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Lilian van Bommel, 29-01-2008
Ik heb jullie site gelezen en ik vind zeer informerend, maar is het niet gevaarlijk om jodiumhoudende supplementen aan te raden voor mensen met "Hypo" om dat dan de waarden worden aangetast als er al thyrax wordt geslikt.
Reactie infoteur, 09-02-2008
@ Lilian, gevaarlijk is een groot woord, een jodiumhoudend supplement of kelp is in principe gewoon zeewier. Het is natuurlijk wel altijd beter om het een en ander op elkaar af te stemmen en in overleg met de arts die medicijnen voorschrijft te doen.
Sommige mensen nemen alleen jodiumpreparaten. Het is denk ik ook een kwestie van waar je je persoonlijk goed of beter bij voelt. Bij de een pakt het anders uit als bij de ander.
Wat niet slim is, is om als je een test wilt laten doen om te weten te komen hoe de waarde bij jou in basis of in principe is, van tevoren jodiumsupplementen te slikken, omdat je dan de 'basiswaarde' (voor zover die er is) niet te weten komt.
Groetjes van Sila (auteur artikel)
Anja Imhof, 18-01-2008
Hallo, ook bij mij is een te traag werkende schildklier vast gesteld door middel van een 24 uurs urine onderzoek via het bloed was het niet te vinden door mijn reumatoloog is voor geschreven:cytomel mijn vraag is ik lees niet veel over cytomel en weten jullie of dit niet een heel schadelijk middel is.
Ik ben laatst een paar weken gestopt met het innemen van cytomel kreeg weer hartkloppingen en mijn humeur was slecht moet ik nu altijd schildklier medicijnen innemen?
Al vast bedankt, Anja
Reactie infoteur, 20-01-2008
@ Anja, het is moeilijk te zeggen hoe lang je schildkliermedicijnen in moet blijven nemen, daar dit van geval tot geval anders kan zijn. Wel kan ik je twee tips geven:
* Je kunt zelf natuurlijke middelen uitproberen, die hierboven beschreven staan (zie ook de reactie van Annelies hieronder en Ria heeft ook een ander middel gevonden).
* Verder kun je op het forum van www.hypomaarniethappy.nl lotgenoten vinden die misschien ook ervaring hebben met Cytomel en kan je deze vraag voorleggen aan mensen met vergelijkbare problemen.
Zie ook het artikel Schildklier - Te trage werking; de link staat hierboven bij verwante artikelen.
In ieder geval heel veel sterkte met je schildklierproblemen!
Grorten van Sila (auteur artikel)
Slock Marleen, 23-07-2007
Graag had ik informatie van mensen met het probleem van een te traag werkende schildklier.
Reactie infoteur, 24-07-2007
Beste Slock marleen, misschien vind je wat je zoekt op Hypomaarniethappy.nl, waar ook een forum is
Pepe van der Beeck, 20-07-2007
Ben zeer blij met de door gegeven kook en eet en medicijnen tips zeker omdat deze ook homeopathise tips zijn.
Welke medicijnen zal mijn huisarts me voorschijven (chemishe) welke is daarvan de minst schadelijke?
Hartelijke dank,
Pepe
Reactie infoteur, 24-07-2007
Beste Pepe, helaas kan ik geen details geven over reguliere (chemische) medicatie. In het algemeen weet ik wel dat reguliere middelen soms vervelende bijverschijnselen kunnen geven, waarbij het middel dan erger kan zijn dan de kwaal.
Wel kan soms -afhankelijk van de huisarts en het pakket bij de ziektekostenverzekeraar- op recept een homeopatisch of antroposofisch middel uitgeschreven worden. Maar ook hier zit een restrictie aan; dit geldt alleen voor geregistreerde middelen. Verder misschien een tip om even verder te kijken op de website hypomaarniethappy.nl, waar mensen met schildklierproblemen (te trage schildklier) ervaringen uitwisselen.