Wat voeding kan doen tegen slecht slapen

Wat voeding kan doen tegen slecht slapen Slapeloosheid is heel vervelend. Het kan veel stress veroorzaken, je wordt humeurig en ze raakt ook snel geirriteerd. Bovendien voel je je de hele dag erg moe en futloos en je immuniteits-systeem wordt ook minder. Voor je nu begint met het slikken van medicijnen, is het wellicht een goed idee om te kijken naar je voedingspatroon. Een aangepast voedingspatroon kan namelijk ook veel van je slaap-problemen oplossen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slecht slapen?

Er zijn een aantal oorzaken die bijdragen aan slecht slapen of slapeloosheid:
  • Teveel aan caffeine
  • Teveel aan schommelingen in je bloedsuiker gehalte
  • Te weinig van de benodigde hormonen en “neurotransmitters”
  • Slechte slaapgewoonten

Je bloedsuiker gehalte stabiliseren

Als je bloedsuiker gehalte teveel schommelt, dank an dit je slaappatroon aantasten. Teveel suiker in je bloed zorgt ervoor dat je klaarwakker bent, terwijl een tekort aan suiker ervoor zorgt dat je hongerig bent. Bovendienmaakt je bloed de stof “cortisol” aan waneer er weinig suiker in je bloed aanwezig is. De cortisol zorgt ervoor dat de opgeslagen voorraad suiker in je lichaam in het bloed vrijkomt. Zoals je merkt is een goede balans van je bloedsuiker belangrijk voor je slaappatroon.

Hoe stabiliseren?

Allereerst is het belangrijk om op regelmatige tijden te eten. Denk hierbij aan een ontbijt, lunch, avondeten en tussen deze maaltijden door een kleine (gezonde) snack. Dit zorgt ervoor date r geen aanmaak van cortisol meer is. Om een teveel aan suiker te voorkomen moet je de hoeveelheid suiker die je dagelijks binnen krijgt (sterk) verminderen of zelfs vermijden. Eet alleen natuurlijke suikers die bijvoorbeel in fruit zitten of ‘ongeraffineerde carbohydraten’. Zorg hiernaast ook dat je proteinen binnen krijgt en voldoende vezels.

Teveel caffeine

Dranken zoals thee, koffie, cola en energiedrankjes bevatten caffeine. Alhoewel sommige mensen prima kunnen slapen nadat ze een kop koffie gedronken hebben, kan het bij een ander al een slaapprobleem veroorzaken door ‘s morgens een kopje thee te drinken. Caffeine stuurt en stimuleert de aanmaak van stress hormonen.

Hoe verminderen?

Vervang gewone thee door natuurlijke thee-soorten zoals groene thee of rooibos thee en thee-soorten die caffeine-vrij zijn. Verminder de hoeveelheid caffeine die je dagelijks binnenkrijgt geleidelijk en niet ineens. Doe je dit namelijk ineens, dan kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Tekort aan amino-zuren en melatonine

Er is in het lichaam een samenspeling aanwezig van hormonen en neurotransmitters die de slaap beinvloeden. Een hormoon dat zorgt voor slaap is melatonine. Een soortgelijke neurotransmitter dat voor slaap zorgt is de stof seratonine. Beide stoffen worden aangemaakt door amino-zuren die weer verkregen worden uit voedsel dat rijk is aan proteinen en vitamine B.

Hoe verbeteren?

Voedsel waar veel proteinen en dus ook amino-zuren aanwezig zijn:
  • Kip
  • Kaas
  • Tonijn
  • Tofu
  • Eieren
  • noten en zaden
  • Melk
Een extra portie aan vitamine B supplementen doet je ook goed. Let wel op: er zijn ook andere niet-natuurlijke medicijnen verkrijgbaar die amino-zuren laten aanmaken, maar voor je deze medicijnen gaat innemen doe je er goed aan eerst met je huisarts te overleggen, aangezien deze medicijnen wellicht niet goed samen gaan met andere medicatie zoals bijvoorbeeld anti-depressiva.

Gezonde slaapgewoonten

Een aantal tips voor gezonde slaapgewoonten:
  • Zorg voor een slaapkamer die rust uitstraalt (geen tv/computer/radio) en die donker is (donkere gordijnen).
  • Doe voordat je gaat slapen (een uur tot een half uur voor het slapen gaan) geen actieve dingen, maar ontspan je door te mediteren, een warm bad te nemen, naar rustige muziek luisteren, etc.
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probleem of stoornis: Slaapstoornis door een middelAls u problemen met slapen heeft, is het eerste wat u zich moet afvragen of dit kan worden veroorzaakt door een middel o…
Slapeloosheid: doe er iets aan!Slapeloosheid: doe er iets aan!Een veelvoorkomend probleem in onze drukke maatschappij is slapeloosheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en soms…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Tips om jet lag te voorkomenTips om jet lag te voorkomenJet lag is een term die duidt op veranderingen in het lichaam die te wijten zijn aan een een moeilijke aanpassing aan uu…

Rode klaver en fyto-oestrogenenFyto-oestrogenen vinden we vooral in vele Vlinderbloemige planten, zoals soja, fenegriek maar ook de rode klaver bevat v…
De geneeskracht van DurianDe geneeskracht van DurianDurian is een speciale vrucht omdat hij zeer penetrant en doordringend ruikt maar hij heel lekker smaakt. De geur lijkt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DieterRobbins, Pixabay
  • www,wikipedia.org/slapen
  • www.voedingscentrum.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.