Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?

De beste keuze tegenover de slechtste keuze
Om vetten, koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen is een gevarieerd eetpatroon enorm belangrijk. Er zijn voedingsstoffen die goede vetten bevatten maar daartegenover ook voedingsmiddelen die slechte vetten bevatten en slecht zijn voor het menselijk lichaam. Hetzelfde geldt voor koolhydraten en eiwitten. In dit artikel maak ik duidelijk wat de beste keuzes zijn wat betreft een gezonde voeding.Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam. Voornamelijk komen koolhydraten voor in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Wat zijn de beste koolhydraten?De beste koolhydraten
- Groente
- Fruit
- Knolgewassen met een lage glycemische index
Goede koolhydraten
- Peulvruchten zoals bruine bonen
- Aardappelen
- Volkorenpasta
- Bruin brood, volkorenbrood, roggebrood
Slechte/Matige koolhydraten
- Witbrood
- Koek en gebak
- Vruchtensappen en frisdranken
- Cornflakes en muesli op basis van suikers
Eiwitten
Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen. Eiwitten komen voor in zowel dierlijke als plantaardige producten. De eiwit kwaliteit per product verschilt enorm, dit is afhankelijk van essentiële aminozuren en hoe goed het menselijk lichaam de eiwitten kan verteren. Wat zijn de beste eiwitten?De beste eiwitten
- Eieren
- Tonijn en witvis
- Gevogelte: kip en kalkoen
- Garnalen
- Mager rood vlees
Goede eiwitten
- Magere kwark en yoghurt
- Kaas
- Bonen
- Worst
Slechte/Matige eiwitten
- Sojaproducten zoals tofu
- Gesuikerde yoghurt
- Kroketten en frikadellen
Vetten
Bij een gezond eetpatroon komt tussen 20 en 40% van de energie uit vet. Het is belangrijk om voor de goede vetten te kiezen. Goede vetten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetten zijn daarentegen ongezond en kunnen het beste vermeden worden. De inname van gezonde vetten kan de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Wat zijn de beste vetten?De beste vetten
- Vette vis zoals makreel, haring en zalm
- Olijfolie en olijven
- Lijnzaad en lijnzaadolie
- Noten zoals amandelen en cashewnoten
Goede vetten
- Volle zuivelproducten
- Kokosmelk
- Roomboter
Slechte/Matige vetten
- Zonnebloemolie
- Dieetmargarines die beweren het cholesterol te verlagen
- Koekjes
- Chips, patat en snacks