Detoxen met een sapvastenkuur

Detoxen met een sapvastenkuur Een populaire methode om te detoxen is de sapvastenkuur. Gedurende een periode van ongeveer zeven dagen neem je geen vast voedsel in maar leef je op groente- en fruitsap, aangevuld met bouillon, thee, lijnzaad en water. Op deze manier wordt de spijsvertering stilgelegd en krijgen je darmen de kans om opgehoopte afvalstoffen uit te stoten. Het zorgt voor een optimale reiniging van je lichaam. Sapvasten is echter niet voor iedereen weggelegd. Mensen met bepaalde gezondheidsklachten wordt afgeraden om eraan te beginnen.

Sapvastenkuur


Wat is een sapvastenkuur?

Zoals de naam al aangeeft is een sapvastenkuur een kuur van een aantal dagen waarbij je geen vast voedsel eet maar enkel sap drinkt. Wanneer je kiest voor een uitgebalanceerde kuur dan kom je geen voedingsstoffen en vitaminen tekort. Het wordt vooral gezien als een manier om te detoxen, je lichaam te reinigen en te ontdoen van afvalstoffen. Door tijdelijk te stoppen met de inname van vast voedsel komt je spijsvertering stil te liggen. Je darmen hebben dan te tijd om zich te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Ook mensen die willen afvallen kiezen soms voor een sapvastenkuur als begin van een dieet gebaseerd op het terugdringen van de inname van ongezond voedsel.

Een sapvastenkuur is niet iets waar lichtzinnig mee omgesprongen moet worden. Het vereist dat je de tijd voor jezelf neemt, een aanloopje neemt naar de kuur toe en gemotiveerd bent om de kuur tot het einde vol te houden.

Voor wie is het (niet) geschikt?

Redenen voor het doen van een sapvastenkuur zijn vaak gezondheidsklachten die gelinkt kunnen worden aan een slechte levensstijl en een slecht voedingspatroon. Klachten als futloosheid, vermoeidheid, depressie, hoofdpijn, een slechte huid en tandvleesproblemen kunnen hiervan het gevolg zijn. Voor veel mensen is dit een reden om te kiezen voor een sapkuur. Deze is echter niet voor iedereen geschikt. Je kunt beter geen sapvastenkuur doen als je zwanger bent of last hebt van een van de volgende zaken:
  • Diabetes
  • Eetproblemen (nu of in het verleden)
  • Ondergewicht
  • Te snel of te langzaam werkende schildklier
  • Leverproblemen
  • Alcoholisme
  • Psychiatrische problemen

Heb je ondergewicht waardoor sapvasten niet verstandig is of moet je wel enig vast voedsel innemen omdat je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, dan is het wel mogelijk om mild te vasten. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor rijstvasten of Budwig vasten, waarbij je papjes eet op basis van kwark en olie.

Hoe bereid je je voor op een sapvastenkuur?

Wil je enkele dagen vasten op basis van sap dan moet je je goed voorbereiden. Abrupt stoppen met het innemen van vast voedsel en andere zaken als koffie, zwarte thee, alcohol en supplementen kan leiden tot bezwaren van je lichaam. Het is daarom belangrijk een aanloopje te nemen waarin je je inname van vast voedsel afbouwt. Je spijsvertering heeft dan niet met zo'n grote overgang te maken. Vooral mensen die veel koffie en zwarte thee drinken kunnen te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen die zich uiten in hoofdpijn en zware vermoeidheid. Idealiter stopt je daarom een week voor het begin van de kuur al met het drinken van koffie en zwarte thee of bouw je de inname in de loop van een week af. Probeer in de week voorafgaand aan de kuur ook te minderen met de inname van suiker, zout, kruiden, vet en vlees. Vervang deze voedingsmiddelen met verse groenten, fruit, rijst, zuivel en veel water. Ook kun je ervoor kiezen om in de week voor het begin van de kuur dagelijks één of twee glazen pruimensap te drinken.

Bron: Ekologiskt Skafferi, PixabayBron: Ekologiskt Skafferi, Pixabay

De sapvastenkuur zelf

Je bepaalt zelf hoe lang je sapvastenkuur duurt. Een week (7 dagen) is een normale duur, maar je kunt ook kiezen voor een iets kortere of iets langere kuur. Het beste kun je voor jezelf een schema maken waarin je precies noteert hoe laat je wat inneemt. Als je gebruik maakt van een sapvastenpakket dan bevat dit meestal een boekje waarin het schema precies voor je is uitgetekend.

De meeste sapvastenkuren zijn gebaseerd op de inname van 500 tot 750 ml groente- en fruitsap per dag. Dit dien je aan te vullen met lijnzaad, bouillon, thee en water. Eventueel kun je daarbij ook nog spirulina, probiotica, chlorella of een darmreinigend supplement innemen. Het is belangrijk om niet bijvoorbeeld per dag te kijken waar je behoefte aan hebt, maar echt een schema te volgen. Diverse schema's zijn te vinden op internet, maar het is daarnaast ook mogelijk om aansluiting te zoeken bij een behandelcentrum die zich specialiseert in sapvastenkuren. Er bestaan ook reizen naar warme landen waar in een kuuroord gevast kan worden op basis van sap. Dit kan bijvoorbeeld via Vitalisé Portugal.

Gebruik maken van een sapvastenpakket

Naast dat je zelf de verschillende voedingsmiddelen die horen binnen een kuur bij elkaar kunt verzamelen, is het ook mogelijk om gebruik te maken van een sapvastenpakket. Op deze manier weet je zeker dat je beschikt over alle ingrediënten. Zo kun je kiezen voor een pakket van Bewust Beter. Deze bevat zeven flessen sap van Rabenhorst (rode bietensap, wortelsap, groentesap, tomatensap en zuurkoolsap), een bus groentebouillon, een pak reinigende thee en een zak gebroken lijnzaad. Het bevat tevens een boekje waarin je precies kunt zien wanneer je wat in moet nemen. Het pakket is gebaseerd op een dagelijkse inname van 600 ml groente- en fruitsap, 1,5 liter thee en 1,5 liter zuiver water. Eventueel kun je dagelijks extra spirulina innemen bij de kuur.

Ook kun je kiezen voor een sapvastenbox van Lunaeterra. Dit pakket bevat zeven flessen sap (cocktailsap, gemengde groentesap en zuurkoolsap), een doos kruidenthee, een zak groentebouillon een zakje lijnzaad en een boekje met uitgebreide instructies voor het indelen van je kuur. De kuur is gebaseerd op een dagelijkse inname van 600 ml groente- en fruitsap, 1,5 liter kruidenthee en 1,5 liter mineraalwater.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond afslanken: sapvastenSapvasten vermindert niet enkel en alleen allerlei lichamelijke klachten, maar men ervaart ook een hernieuwde energie. B…
Sportvasten: een gezonder, slanker en vitaler lichaamSportvasten: een gezonder, slanker en vitaler lichaamDe term sportvasten zal niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Wat heeft sport met vasten te maken en omgekeerd wat h…
Zelf een darmspoeling doen: instructies en benodigdhedenZelf een darmspoeling doen: instructies en benodigdhedenEen darmspoeling wordt gebruikt om de darmen te ontdoen van opgehoopte vuilresten, ook wel slakken genoemd. Een aanleidi…
Ontslakken (detoxen) van het lichaam: dieetOntslakken (detoxen) van het lichaam: dieetOntslakken is een kuur of dieet die ervoor moet zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. We eten de la…
Nectarine: gezond en lekkerNectarine: gezond en lekkerDe nectarine is een vrucht die nauw verwant is aan de perzik. Waar de perzik nog dat super zachte velletjes heeft, is de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ekologiskt Skafferi, Pixabay
  • http://santura.nl/algemene-artikelen/131-sapvasten-zorgt-voor-ontslakken-en-verantwoord-afvallen
  • https://gezondetips.nl/sapvasten
  • http://www.vastenkuur.nl/programma/
  • Afbeelding bron 1: Ekologiskt Skafferi, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.