Sportvasten: een gezonder, slanker en vitaler lichaam
De term sportvasten zal niet voor iedereen meteen duidelijk zijn. Wat heeft sport met vasten te maken en omgekeerd wat heeft vasten met sport te maken? Toch heeft de combinatie van die twee woorden een duidelijke betekenis. Het is simpelweg, zoals de woorden eigenlijk al doen vermoeden, de combinatie van sportieve activiteiten en een vastenkuur. De bedoeling is daarbij om gezonder, slanker en vitaler te worden. Sportvasten wordt meestal ondersteund door het nemen van voedingssupplementen en gebeurt het best onder leiding van een speciale sportvastencoach.
Goede basisconditie noodzakelijk
Een sportvastenkuur duurt tien dagen. Gedurende die tien dagen wordt er uiteraard veel gesport. Maar om aan sportvasten te beginnen is het wel noodzakelijk om over een goede
conditie te beschikken. Zonder goede
basisconditie moet die eerst worden opgebouwd. Natuurlijk moet iemand die er aan begint niet ziek zijn en mag bepaalde
medicijnen niet gebruiken waarover de sportvastencoach informatie kan geven. Na afloop van de kuur moeten voedingsrichtlijnen gevolgd worden en blijft sporten op het programma staan.
Onderdelen sportvasten
Sportvasten bestaat dus uit de onderdelen sporten en vasten waarbij ook
voedingssupplementen worden gebruikt.
Sporten
Het sportonderdeel bestaat uit een op de persoon afgestemd programma van tien dagen intensief sporten waarbij alle suikers in het lichaam worden opgebruikt met als resultaat dat er een overschakeling plaatsvindt van suikerverbranding naar vetverbranding.
Vasten
Het vastenonderdeel bestaat uit het gedurende een aantal dagen afbouwen van de inname van voedsel, om vervolgens 1, 2 of 3 dagen te sapvasten. Sapvasten kan op basis van water, thee of sap. Bij sapvasten ligt het accent op het ontslakken en ontgiften van het lichaam. Na het sapvasten wordt de voeding weer opgebouwd. Die opbouw van 4 tot 10 dagen gaat gepaard met een nieuw eetpatroon zodat de vetverbranding doorgaat.
Voedingssupplementen
Het op de persoon afgestemde sportprogramma wordt samengesteld op basis van een bloedtest en een urinetest en wordt eventueel tijdens de kuur bijgesteld. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke voedingssupplementen noodzakelijk zijn om te helpen bij het wegnemen van hongergevoelens en het beschermen van het lichaam tegen eiwitafbraak. Die supplementen worden alleen verkocht door gediplomeerde sportvastencoaches. Daarom is het niet verstandig om op eigen houtje of onder leiding van niet gediplomeerde therapeuten te sportvasten.
Slanker door sportvasten
Bij sportvasten worden de spieren en de lever in een dag of tien getraind in het verbruiken van vet in plaats van suiker. Daarnaast wordt een speciaal voedingspatroon toegepast. Door één kuur kunnen mannen gemiddeld tussen drie en zes kilo kwijtraken en vrouwen twee tot vier kilo. Maar de echte winst wordt pas gehaald na de kuur bij het doorgaan met aangepaste voeding en twee tot drie keer per week dertig minuten trainen.
Gezonder door sportvasten
Sportvasten is ook een methode waarbij de behoefte aan zoetigheid en tussendoortjes vermindert omdat meer vet wordt verbrand en de suikervoorraad minder snel afbreekt en het lichaam er daarom ook niet naar vraagt. Sportvasten levert veel profijt op voor de gezondheid omdat de suikerstofwisseling verbetert, de cholesterol daalt, in veel gevallen de bloeddruk daalt en zelfs de stemming kan verbeteren.
Vitaler door sportvasten
Spieren verbruiken veel energie waarbij ze zich aanpassen aan de omstandigheden. Als een spier weinig of niet wordt gebruikt slinkt hij en zal dan weinig energie verbranden. Het is daarom goed om spieren regelmatig te gebruiken. Al door twee keer in de week intensief te sporten kan een verdubbeling van de conditie worden verkregen. Dat is niet het geval bij wandelen omdat een groot deel van de spieren dan niet wordt geactiveerd. Sportvasten gaat daarom ook uit van intensief trainen waarbij twintig minuten intensief trainen beter is dan een uur wandelen.
Wetenschappelijk onderzoek Saarbrücken
Volgens website Sportvasten make the switch heeft in 2012 in het Duitse Saarbrücken een onderzoek plaatsgevonden onder veertien gezonde mannen naar de effecten van sportvasten met betrekking tot conditie, bloedwaarden, buikomvang, lichaamsvet en stemming. De mannen behoorden tot de leeftijdscategorie twintig tot vijftig jaar en waren recreatieve lopers die de tiendaagse sportvastenkuur hebben volbracht. De resultaten op hoofdonderdelen van het onderzoek waren:
- Buikomvang 4,6 centimeter minder.
- Duurconditie was prestatieverhogend.
- Gewichtsafname 4,2 kilo.
- Hartfrequentie was lager.
- RQ-waarden waren lager.
- Vetafname 3,44%.
Opleiding coach voor begeleiding van sportvasten
Voor een goede begeleiding bij het sportvasten is een speciale coach noodzakelijk. Hij of zij bepaalt ook de soort voedingssupplementen. Tevens bepaalt de sportvastencoach of het innemen van extra calcium, magnesium en zink noodzakelijk is. Om sportvastencoach te worden bestaan speciale opleidingen. In de opleiding worden de achtergrond, de basisprincipes en de praktische uitvoering van de sportvastenkuur behandeld. Er wordt inzicht gegeven in de biochemische processen die ontstaan bij de combinatie van intensieve training en een sapvastenkuur. Daarbij wordt de gehele kuur van dag tot dag toegelicht en worden de te verwachte resultaten behandeld. Voor het examen moet een sportvastenkuur worden uitgevoerd met iemand uit de naaste omgeving.
Lees verder